Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Квалитетна лига коментар

Квалитетна лига коментар

07.11.2014 /   Боснић, Мирослав (2070)

Господин Боснић је прокоментарисао нека дешавања у Квалитетној лиги Београда, а редакција Перпетуала се у потпуности слаже са написаним!

Управо је завршена Квалитетна Лига Београда. Желим да бар на овај начин реагујем на један крајње некоректан поступак екипе ШК "Младеновац". Иако није било предвиђено да екипа ШК "Младеновац" учествује у овогодишњем такмичењу, они су ипак накнадном одлуком уврштени у турнир. Не желим да сумњам да је одлука донесена у складу са правилима и да није вођена спортским мотивима, али тиме је и одговорност чланова ШК "Младеновац" већа по питању учешћа у такмичењу.

Наиме, пошто је након претпоследњег кола изгубила све шансе за опстанак у лиги, екипа ШК "Младеновац" се није ни појавила на последњем, 13. колу које је било одлучујуће за опстанак у лиги више угрожених екипа. Тиме је директно утицала на регуларност такмичења, омогућивши да ШК "Тадић" без игре обезбеди опстанак у Квалитетној Лиги, дајући им уз 2 меч бода за победу и 7 поена (а могла је и 8 да је ШК "Тадић" био комплетан, претпостављам), који су веома значајни као допунско мерило при деоби места, а тога је ове године и те како било.

Сматрам да нисам нимало субјективан у изношењу овог става, јер као члан екипе ШК "Партизан" нисмо ни ја, а ни мој клуб, директно оштећени, обзиром да смо стицајем околности и морам да нагласим, веома коректном игром у последњем колу свих осталих екипа (бар према мом запажању)- изборили опстанак у лиги. Али у сваком случају осетио сам огорчење када на почетку одлучујућег кола видим да једна екипа предаје меч екипи која је директни ривал мојој и још неким екипама, за опстанак у лиги.

Невезано за овај коментар, било би ми веома жао да је ШК "Тадић" испао из лиге, јер је то једина екипа будућности у овој лиги, екипа дечака и једне девојчице, којима јесте место у Квалитетној Лиги, у којој ће наредне године бити сигурно једни од фаворита, уколико остану у овом саставу. Али ово последње запажање нема везе са неспортским потезом екипе ШК "Младеновац", којим је пре свега оштећена екипа ШК "ГП Дом", а донекле и екипа ШК "БАСК". Напомињем да су су у саставу екипе ШК "Младеновац" и такви играчи као што су реномирани МК Галијот, ФМ Јовановић Саша, ФМ Чобић, ФМ Ђорђевић. Њихова имена наводим да бих истакао снагу екипе која је предала меч, иако не желим да тврдим да су они одговорни.

И на крају, прихватање да екипа ШК "Младеновац" учествује у овогодишњој Квалитетној лиги Београда је продужило и иначе предугачо такмичење за два кола (уместо 11 играло се 13 кола), а такмичења са непарним бројем екипа немају исти квалитет као такмичења са парним бројем екипа. Ипак, прихваћено је да ШК "Младеновац" учествује у овогодишњој лиги, али они то нису оправдали.

Дозвољавам и могућност да је ШК "Младеновац" имао и неоспорно право да учествује у овогодишњој лиги, али то не умањује битно њихову одговорност за нерегуларни завршетак лиге.