Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Нестор Турбина коментари 2

Нестор Турбина коментари 2

09.11.2014 /   Андрејић, Владица (2268)

Објављујем новопристигле коментаре за случај Нестор Турбина

03.11.2014 /   Андрејић, Владица (2268) : Нестор Турбина факти
05.11.2014 /   Андрејић, Владица (2268) : Нестор Турбина пљачка
06.11.2014 / ЖФМ Несторовић, Ирена (2019) : Нестор Турбина додатак
07.11.2014 /   Андрејић, Владица (2268) : Нестор Турбина коментари

Сага Нестор Турбина се и даље наставља, објављујем нове коментаре...

Мирослав Боснић, Београд, 7.11.2014

1. Растужује ме речник којим се коментарише наведени догађај. Шах је некада био игра џентлмена и волео бих да се тако осећам када пратим извештаје и коментаре на овом сајту.

2. Не могу да се јасно определим како треба разрешити наведену ситуацију, али сам сигуран да је поништавање читавог меча најнелогичније решење. Замислимо хипотетичку ситуацију у којој би једна од ове две екипе водила са 7 према нула, (или неким сличним резултатом). Па зар можемо због једне партије да анулирамо сигурну победу екипе која убедљиво води у мечу? А једна спорна партија не би смела да поништи регуларне резултате осталих партија.

Са поштовањем, Мирослав Боснић

Ирена Несторовић, Земун, 8.11.2014

Поштовани господине Спасојевићу,

Пре свега хвала на подршци коју сте нам упутили али морам да Вас упознам са неким пропустима које сте направили у Вашем обраћању јавности.

Господин Андрејић је много тога разјаснио али једна ствар ми боде очи у целој причи везано за Фиде правила чл. 7.5а и 7.5б. Ви стално помињете одлуку судије која се у Фиде правилима нигде не спомиње. Помиње се реч АКЦИЈА а та реч се доста разликује по значењу од речи ОДЛУКА на коју сам мало, после свих ових дешавања, постала осетљива. Ово је превод Фиде правила на српском језику па да мало коментаришемо шта је писац хтео да каже.

За спорну ситуацију у партији Трајковић – Вујошевић важна је прва реченица чл.7.5а: Ако се током партије установи да је неисправан потез завршен, поставиће се позиција настала непосредно пре појаве неправилности. Нема говора о одлуци или о томе ко је установио неправилност и на који начин. Важно је да је неисправан потез био завршен. Ми сад можемо само закључити да је судија то морао да установи.

У члану 7.5б се каже дословце: Након акције предузете у складу са чланом 7.5а за први неисправан потез једног од играча који је одигран, судија ће додати два минута додатног времена његовом противнику … Нема речи о одлуци судије већ се уместо речи акција чита: након што се установио неправилан потез поставиће се позиција настала непосредно пре појаве неправилности. Даље се говори о казни коју судија изриче после првог и после другог неправилног потеза.

На крају сте извукли закључак да се са регуларно завршеним мечом 4:4 не би променила ситуација на табели. Шаховски клуб Нестор је по ШСБ ушао у плеј аут и како је за нас „одлука“ непостојећа нећемо одиграти предстојећи меч и испашћемо из Лиге. Регуларно ШК Нестор је шести у Зонској лиги А.

С поштовањем, Ирена Несторовић

Бранислав Дена, Панчево, 8.11.2014

Јасно је да је судија меча Тишма, да ли намерно или из незнања, измешао правила за убрзани шах са правилима ФИДЕ за "цугер". Овде је одговорност на оном ко је потписао титулу било ком судији, а који незна сва основна правила за убрзани завршетак турнирске партије. Колико знам, свака титула било судијска, било играчка, се у ШС Београду може наместити ако сте добри са његовим доживотним директором, који је и иначе познат јавности да је у својој младости (пре двадесетак година) организовао измишљене и непостојеће турнире у Русији и Бугарској на којима је и освојио титулу МК и Фиде-мајстора.

Поздрав за Андрејића

За крај ћу опет ја мало прокоментарисати. Једини пропуст који је господин Тишма направио је што није додао два минута младом Трајковићу, а свакако није оштетио господина Вујошевића. Не знам о каквом мешању правила говори господин Дена, али од 1. јула се много штошта изменило. На пример, у убрзаном шаху важи да уколико је неправилан потез комплетиран (притискањем сата) и то судија примети, он ће партију прогласити изгубљеном за тог играча. Дакле, на рапиду следи моменталан контумац! Што се убрзаног завршетка тиче, читав стари члан 10 је склоњен, а неке ствари су убачене у додатак Г (Appendix G). Не знам по којим правилима се играла Зонска лига, претпостављам да би требало експлицитно рећи да важи додатак Г, при чему не важи Г4. Сва правила су писана за дигиталне сатове и није ми јасно зашто ШСБ и даље инсистира на аналогним сатовима...

Госпођа Несторовић је већ цитирала Закон о спорту и његов Члан 62:

Одлуке као појединачни акти органа, односно заступника ништаве су ако су донете супротно закону, спортским правилима или општем акту спортског удружења.
Ништавост одлуке из става 1. овог члана утврђује суд, по тужби заинтересованог лица или јавног тужиоца.
Тужба за утврђење ништавости из става 1. овог члана не може се поднети по истеку рока од три године од дана доношења одлуке.

Међутим, ја сматрам јако занимљив и Члан 60 истог закона:

Чланови органа спортског удружења одговарају солидарно за штету коју својом одлуком проузрокују спортском удружењу, ако такву одлуку донесу намерно или крајњом непажњом.
За штету из става 1. овог члана не одговарају чланови који су били против доношења штетне одлуке или су се уздржали од гласања.
Тужба за накнаду штете из става 1. овог члана не може се поднети по истеку рока од три године од дана доношења штетне одлуке.

Прилично је јасно да уколико дође до тужбе њу лако може добити и адвокат жутокљунац. А кад буде требало да се плати материјална штета њу ће платити Милорад Давидовић, Драган Недељковић, Драгољуб Раичевић, Часлав Здравковић, Марија Лукић и пре свега Миодраг Ракић. Само се ви трпајте у управне одборе, али следећи пут добро промислите кад бахато гласате за неке неморалне и пре свега нелегалне одлуке!