Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Извештај са Скупштине ШСБ

Извештај са Скупштине ШСБ

15.01.2015 / ЖФМ Несторовић, Ирена (2019)

Ирена Несторовић је исписала своје виђење са Скупштине ШСБ. На крају дајемо скениране пропратне дукументе.

03.11.2014 /   Андрејић, Владица (2268) : Нестор Турбина факти
05.11.2014 /   Андрејић, Владица (2268) : Нестор Турбина пљачка
06.11.2014 / ЖФМ Несторовић, Ирена (2019) : Нестор Турбина додатак
07.11.2014 /   Андрејић, Владица (2268) : Нестор Турбина коментари
09.11.2014 /   Андрејић, Владица (2268) : Нестор Турбина коментари 2
11.11.2014 /   Андрејић, Владица (2268) : Нестор Турбина коментари 3
01.12.2014 / ИМ Несторовић, Дејан (2425) : Позадина спора Нестор – Турбина
27.12.2014 /   Андрејић, Владица (2268) : Нашој глупости нема краја?

Редовна седница ШСБ одржана је 27. 12. 2014. године и моја маленкост први пут присуствује седници чији је ток, судећи према дешавањима, био више него неочекиван за скоро све учеснике на Скупштини.

Сама Скупштина трајала је више од три сата, изношене су критике на рад ШСБ и док смо по дневном реду дошли до текућих питања и захтева шк Нестор да се клубови упознају са дешавањима у Зонској лиги А, већ се увелико дискутовало о фамозној одлуци Управног одбора.

Прва тачка дневног реда: избор радних тела прошла је уобичајено – сви за...

Трећа, четврта и пета: саслушали смо причу Председника савеза ...

А онда тачка два: извештај Надзорног одбора. Тражила сам реч и ставила примедбу на извештај који иде овако: „успешно су спроведена углавном сва лига такмичења у игеренцији ШСБ“ и даље се спомињу све лиге па и чувена Зонска лига А.

Моја примедба се односила на поднет захтев за заштиту законитости Надзорном одбору, објављеном у целини на сајту „вечити шах“, који сам по себи говори о неуспешности Зонске лиге А а при том је у извештају сасвим занемарен као небитан или непостојећи. После жучне расправе, на моје велико изненађење, осам клубова је било против усвајања извештаја а десет је било уздржано!

Код тачке шест: верификација мандата чланова УО ШСБ опет проблеми. Верификују се мандати: Мише Марковића и Марије Лукић. Поставља се питање како је Марија Лукић гласала за фамозну одлуку којом је поништен меч Нестор-Турбина а тек се сада верификује њен мандат као члана Управног одбора! Горан Влаховић покушава да разјасни насталу ситуацију а онда покушава да објасни како је Лига одбор стално радно тело и да је УО надлежан за решавање у другом степену. Делегати дискутују да је верификација ових мандата покушај да се легализује раније донета одлука УО, предлажу да се о кандидатима изјашњава појединачно... Најжучније расправља члан УО Кузмановић који се једини изјаснио као уздржан односно против одлуке УО у вези меча Нестор-Турбина. Уз њега је Мрдак из клуба Братство-Јединство.

Председник ШСБ се брани, извињава, нуди оставку... у једном тренутку је бесан јер схвата да неки делегати нису задовољни избором његових кандидата и не желе да их верификују. Неко добацује: па дај оставку! На крају верификација мандата са десетак уздржаних.

Врло интересантно је било иступање судије Катанића који је изјавио да постоји одлука судијске комисије по питању меча Нестор-Турбина која је бачена у смеће. Испаде да се УО боље разуме у шаховска правила од судија. Ту је председник ШСБ пао у ватру и бесан потврдио да судије нису стручније од чланова УО приликом доношења шаховских одлука! Неко од делегата је покушао да критикује одлуку судије у току меча Нестор-Турбина на шта му је Катанић одговорио да прво проучи шаховска правила па да дискутује.

И на крају текућа питања и председник скупштине даје ми реч. Укратко сам изнела чињенично стање:
1. Меч Нестор - Турбина, одлука судије у чију исправност не улазим,
2. Жалба Турбине Лига одбору је одбијена одлука је КОНАЧНА,
3. Опет иста жалба УО, који поништава меч и тражи нови.
4. Нестор не излази на меч и улаже захтев за заштиту законитости НО.
5. До почетка Скупштине никакав документ у писаном облику нисам добила.

Саопштила сам да ће шк Нестор у потрази за правдом ићи до краја без обзира где ће нас то одвести. Да смо спремни на компромис: тражимо комисију експерата ( судије са А или Б лиценцом) по избору УО која ће размотрити све чињенице и донети одлуку која ће бити обавезујућа за шк Нестор. Тражила сам да се предлог стави на гласање и да све уђе у записник. Расположење међу делегатима је било такво да је велики број био за гласање. Међутим, председник Скупштине затвара седницу речима: „овим је исцрпљен дневни ред“.

Делегати збуњени, неки гласно коментаришу...

Драган Котевски, извршни директор ШСБ, уручује ми фамозну одлуку УО од 23.10.2014, потписану и печатирану.

Овом приликом се захваљујем клубовима који су подржали шк Нестор у борби за правду на било који начин. Сви који су ушли у суштину нашег конфликта са УО ШСБ знају да се овде не ради само о једној партији, само о једном детету, само о једном мечу. Потрудићу се да све клубове детаљно обавестим о чињеницама везаним за спорни меч јер Скупштина је, на жалост многих председника и председавајућих, највиши орган ШСБ.

Председник шк Нестор, Ирена Несторовић

ШАХОВСКОМ САВЕЗУ БЕОГРАДА
ПРЕДСЕДНИКУ
ИЗВРШНОМ ДИРЕКТОРУ
Београд, 9. јануар 2015.

Шаховски клуб Нестор тражи хитно достављање следеће документације:


1. Списак клубова чланова ШСБ са контакт адресама и телефонима,
2. Записник са седнице УО из децембра месеца,
3. Извештај судијске комисије у вези спорне партије меча Нестор – Турбина и
4. Записник са редовне Скупштине ШСБ од 27.12.2014. год.

Председник ШК НЕСТОР

Ирена Несторовић

Додатни документи у ПДФ формату:
Записник са састанка УО ШСБ одржаног 23.10.2014
Потписана и печатирана Одлука УО од 23.10.2014
Правилник Зонске и Београдске лиге за 2014. годину