Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Записник са редовне скупштине ШС ЦГ

Записник са редовне скупштине ШС ЦГ

12.03.2015 /   Балшић, Веселин

Господина Веселин Балшић је написао, а ми објављујемо...

ЗАПИСНИК СА РЕДОВНЕ СКУПШТИНЕ ШС ЦГ

Раније се нијесам оглашавао, јер ми је намјера била да сачекам да коначно тај фамозни записник угледа свијетло дана, па да тек онда, уколико будем имао примједби, реагујем. Занимљиво је да смо на овај записник чекали 55 (педесет пет) дана. Вјероватно је оборен досадашњи рекорд у исчекивању неког записника. Да ли би уопште добили тај записник да једна особа није званично тражила достављање записника, сада је то тешко рећи. У сваком случају по питању (не)достављања записника реаговали би ШК „Зета“ (чији делегат сам био на Скупштини) и ја, али смо одлучили да сачекамо да прође пуна два мјесеца, па да тек онда реагујемо.

Наведена Редовна скупштина је одржана 10.12.2014. године, а записник клубовима је достављен 03.02.2015. године.

Мало је необично да се Скупштина Савеза заказује на радни дан и на дан почетка Појединачног сениорског првенства ЦГ за мушкарце и жене.

Да ли је то случајно? Мишљења сам да је то врло смишљено и намјерно урађено, да би се онемогућило да у раду Скупштине учествују велемајстори, који су раније (два мјесеца прије одржавања Скупштине) веома жестоко реаговали на састанку са нашом предсједницом. Тада су јој многе ствари у „брк“ рекли. И за ову Скупштину су били спремни да нешто и јавно, пред свим делегатима кажу. Али џаба, и над (веле)мајсторима има мајстора.

Такође, сам назив –Редовна Скупштина- је врло неозбиљан. Скупштина је сазвана (организована) ради давања подршке нашој предсједници, која је двадесетак дана раније, на сједници УО поднијела оставку, и то неопозиву оставку. И о тој својој одлуци је обавијестила све штампане и електронске медије, гдје је објаснила да је (између осталог) била у сукобу са „играчко-судијским кланом...“ Е сада, када је наша предсједница видјела да се мало залетјела са оставком, требало је организовати одређени игроказ, како би је поједини делегати „молили и кумили, а ако буде потребно и по коју сузу ће пустити“, само да нас и даље води наша пресједница „путевима успјеха и славе“.... Наравно, да осим тачке: -о повјерењу нашој предсједници-, на дневном реду су биле још двије-три тачке, које су служиле као фарса за главну (и једину) тачку...

Из извора блиских Савезу упознат сам да се са оваквим начином одржавања Скупштине (датум одржавања и назив „редовна“) није прихватао ни предсједник Скупштине... Ипак, због неких виших циљева, попустио је пред „аргументима“ појединаца..

С обзиром да је ова Скупштина била веома занимљива, вјероватно ћу о истој нешто накнадно написати, али, овај пут ћу се мало позабавити записником са те Скупштине....

Записник са Скупштине је, у једном дијелу, фалсификован.... Наиме, на сједници Скупштине, као допуну дневног реда предложио сам да се уврсти још једна тачка –усвајање свих правилника ШС ЦГ, од стране Скупштине. Образложио сам да је по Статуту ШС ЦГ, у члану 25. Став 3 предвиђено да Статут и друга акта усваја Скупштина. Раније (06.11. и 14.11.2014.) наведене правилнике је усвојио УО, што по Статуту није у надлежности тог органа. Наравно, наша предсједница и сви њени људи нијесу очекивали тако нешто, и били су у потпуности збуњени наведеним предлогом. Један од „писаца“ новог Статута ШС је одмах укључио лап топ, да провјери да ли су моји наводи (чл. 25. Став 3) заиста тачни, али касније је само (без икаквог коментара) искључио лап топ.

Очекујући да су ОНИ неприпремљени и неспремни за овакав развој ситуације, предложио сам да ..“уколико из техничких или било којих других разлога нијесу спремни да данас расправљају о тој теми (усвајање правилника), да се о томе расправља на првој народној сједници. И да се примјењивање наведених правилника (усвојених на УО) одложи до даљњег“.. Затим сам наведени предлог, у писаној форми, доставио предсједнику Скупштине.

Претпостављао сам да нико у Сали није (био) спреман да расправља о тој теми. Канцеларија није припремила потребне материјале, делегати нијесу били упознати и припремљени да расправљају о тој теми, и сви су једва чекали да се Скупштина заврши. Због тога сам и предложио да се све то одгоди за прву наредну сједницу Скупштине.

Предсједник Скупштине је дао овај предлог на гласање, и он је лично бројао колико је делегата за тај предлог. И (из)бројао је до 12 (дванаест). С обзиром да је у раду Скупштине учествовало 23 делегата, то је било довољно да се наведени предлог прихвати...

Тек након 55 дана и добијању записника са те Скупштине прочитао сам ...“..Већина делегата је одлучила да се не прихвати предлог Балшића...“.

Људи моји је ли то могуће??? Шта су појединци из Савеза у стању да ураде. Невјероватно. Тако срамно кривотворење записника је невиђено.

Да ли се тако нешто ради и са записницима са УО? Да ли се и колико и ти записници кривотворе? Да ли би неко требао да одговара за овакве ствари? Заиста, овдје постоји још читав низ питања у вези овако кривотвореног и достављеног записника. Али, ако су то у стању да ураде пред великим бројем делегата, онда претпостављам да су у стању да ураде било шта друго...

Сада ми је јасна намјера зашто се чекало 55 дана да се достави записник са Скупштине. Доста људи ће, једноставно заборавити како је (про)текла сједница. И онда, ОНИ могу да пишу шта хоће и како хоће. Приликом одржавања Изборне скупштине (17.05.2014.), записник је био завршен у року 45 минута, по завршетку Скупштине.

Просто је невјероватно како се људи (и чим све) служе да би оправдали своје поступке. Једини циљ, по мом мишљењу, овог комплетног игроказа у вези записника је био да се омогући да „наш познати шаховски судија – Бранка Милашиновић (пријатељица наше предсједнице)“ може да полаже за националног судију. Бранка је давне 2007. године положила за клупског судију, и никада није судила ни један меч или турнир. С обзиром да је Бранка (у својству „еминентног судије“) „припремила“ нови судијски правилник, којим је укинула један ранг (примијењен дио судијског правилника Словеније) и тако себи омогућила да полаже за националног судију!!!! Наравно, док Словенци предвиђају да судија мора да суди годишње 12 разних турнира (укупно 48), па да тек онда полаже за следећи ранг, наш писац правилника је тај дио једноставно изоставио, јер му то не одговара. Ето зашто мој предлог (који је иначе имао већину), по записнику није прошао. И сада појединци вјероватно сматрају да су предлагачу на овај, врло ружан начин, доскочили, заборављају да сваки правилник који је усвојен од ненадлежног органа једноставно није валидан и да се исти не може примјењивати. Примјена правилника ће бити валидна од момента усвајања надлежног органа (Скупштина) и не може се примјењивати ретроактивно. Ово је, надам се, јасно свакоме ко има барем два разреда основне школе.

Да није све чисто са наведеним записником, може се видјети и по неким другим „ситницама“: -Записник је заведен 10.12.2014. године (датум одржавања Скупштине), што је ван памети. Ваљда је свакоме јасно да се докуменат може завести само по завршетку, а не може му се „резервисати“ број, тј сваки докуменат се заводи по његовом завршетку и потписивању. Из извора блиског Савезу знам да су појединци потписивали тај записник почетком фебрура.

-Скенирани записник (достављен клубовима) је веома занимљив. Прве три стране записника су одлично скениране, а задња страница записника (четврта) је врло лоше скенирана. Потписи радног предсједништва, записничара и предсједника Скупштине су на тој, четвртој страни. Видљиво је из авиона (ко је имао прилике /и задовољство/ да види тај записник) да су прве три странице записника накнадно преправљане (дотјериване) и скениране, а да четврта страница једноставно није могла да се преправља, због потписа. Из тог разлога четврта страница није накнадно ни скенирана. Чини ми се, такође, да је фонт и величина слова различита на четвртој страници, у односу на прве три странице.

-Иако је делегат Побор Небојша доста говорио, у записнику је евидентирана само (његова) задња реченица. А та задња реченица се налази на четвртој страници. Вјероватно су прилагођавали текст (кратили) па су били приморани да све што је претходно рекао изоставе, да би се све уклопило са страницом коју (због потписа) нијесу могли да мијењају.

Веома је занимљиво и објашњење појединих особа, која су била на наведеној Скупштини, у вези спорног записника. Колико сам упознат, предсједник ШК „Зета“, ФА Чедомир Вујачић је позвао предсједника Скупштине и питао га да ли је било гласање на Скупштини у вези предлога који је доставио његов клуб (усвајање правилника од надлежног органа -Скупштине). Предсједник Скупштине му је тада одговорио да није било гласања!!!!! На питање, како није било, када у записнику пише да ....“Већина делегата је одлучила да се не прихвати предлог Балшића...“. предсједник Скупштине је одговорио да он не зна шта пише у записнику!??! Свашта, не зна шта пише, а потписао је записник.

Исто питање (у вези гласања) Чедомир Вујачић је поставио и записничару, који му је одговорио да „..није било гласања..“ На констатацију да у записнику пише другачије, одговорио је „да је било гласање –акламацијом...!“ Невјероватно. Па акламацијом се нешто прихвата, и по томе испада да је тај предлог једногласно усвојен.

Ето шта су у стању поједине особе да ураде. Могу да схватим да се поједини делегати не сјећају тачно како је све било (у вези гласања) из разноразних разлога (деконцентрација, умор, припрема за дискусију, лични проблеми, велика временска разлика од сједнице до добијања записника, незаинтересованост, итд), али је несхватљиво да то „превиде“ двојица најодговорнијих: предсједник Скупштине и записничар. Ја, као предлагач –ништа нијесам заборавио.

На сву срећу има довољно оних чије је памћење много боље и који се сјећају да је било гласање или да су и сами гласали за тај предлог.