Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Тенденциозна подметања

Тенденциозна подметања

21.03.2015 /   Даковић, Марко

Марко Даковић је одговорио на јучерашњи тескт Понижавање победника турнира који је написала Радмила Ковачевић...

Тенденциозна подметања Р.К.

Поштовани уредниче «Вечитог шаха», даме и господо

Веома сам изненађен писмом шахисткиње Р. К. Ова персона, не могу да је назовем госпођа, намерава да у живо блато, у којем се очигледно налази, увуче «Нет Магазин» организатора турнира «Београдски женски опен», моју маленкост као менаџера турнира, и Модни атеље који јој је великодушно поклонио хаљину. При томе се углавном служи провокацијама и тенденциозним подметањима. У томе је, нажалост, успешнија него у шаху.

Они који ме познају, знају ко сам и какав сам човек. О мени говоре моја дела, и можда и није случајно што се баш сада, када сам успео да организовање турнира доведем на ниво о којем могу да сањају и они који располажу много већим средствима и логистиком, долазе овакви напади на мене.

Р. К. до сада нисам познавао, а искрено, жао ми је што сам је упознао. Од самог доласка на турнир она ми је деловала као једна фрустрирана особа пуна негативне енергије и као да је једва чекала неку прилику да покуша да искомпромитује и сам догађај и мене као менаџера турнира. Не искључујем и могућност да је то учинила по нечијем налогу. Мислим да та жена нема проблем са Даковићем, него са самом собом.

Да не ширим причу даље, јер није у мом маниру да полемишем са особама попут Р. К., истаћи ћу неке чињенице. На почетку турнира, у паузи између два кола и у присуству председника једног шаховског клуба она је искритиковала «Осмомартовски опен» игран на Старом ДИФ-у, а затим је мени почела да дели лекције како турнири треба да се организују, при чему је омаловажавала награде које сам наменио најбољим учесницама, а посебно Модни атеље који је припремио две хаљине као поклон. Колико се ради о особи која је у неспоразуму са собом, показује и податак да је касније, приликом доделе награда, изабрала баш хаљину из тог Модног салона!?

Приликом доделе награда једино она није хтела да се фотографише и направила ми је непријатност због тога. Видевши да имам посла са особом коју раздире нека необјашњива злоба, обећао сам јој (и то испунио) да фотографију на којој сам је усликао са наградама нећу јавно да објављујем.

Али оно што је најзанимљивије, то је Р. К. прећутала у свом писму. Дан после турнира, недалеко од Зеленог венца, случајно сам је срео на улици и на моје питање да ли је одабрала хаљину и је ли хаљина добра, одговорила је потврдно. Насмејана и расположена!

Тим њеним одговором, тачније признањем, за мене је «случај са хаљинама» решен што се ње тиче. А када је реч о Теодори Ињац, могу да потврдим да она јесте имала проблем са избором хаљине, али ће тај проблем да буде отклоњен јер сам ја лично интервенисао код власнице Модног атељеа.

Тачно је да сам особи Р. К. када ме назвала телефоном спустио слушалицу, јер је била непријатна. Да ме назвала Теодора Ињац или њена мајка то никада не бих урадио, јер породицу Ињац веома ценим и знам да имају добре намере. Уосталом, ја сам касније и назвао госпођу Ињац која је била веома љубазна и обећао своју помоћ у решавању проблема насталог са избором хаљине за њену ћерку.

Не знам шта је у глави Р. К., нити ме занима. Оно што ме занима, то је да шахисткиње које нису као она, и са којима је могућа нормална комуникација, буду задовољне. А оне су, као и увек на мојим турнирима, задовољне и постараћу се да тако буде и убудуће.

Што се мене тиче, наставићу да радим у служби шаха и никоме нећу дозволити да подметањима покуша да сруши цео огроман труд који улажем на популаризацији шаха. Знам да је ово Србија и да се овде не прашта успех, па ме не чуде овакви ниски ударци, али ме чуди што они долазе од једне жене, јер је познато колико сам управо женском шаху добра учинио.

Подсетио бих Р.К. да живимо у правној држави у којој постоје одговарајуће институције, и да лица које је у свом писму увредила имају право да штите свој тешко стечени углед и част на законом дозвољене начине. То се односи и на Модни атеље који постоји од 1989. године и који неће дозволити да им неко срозава углед. Зато би се онај ко реши да настави са увредама могао суочити и са консеквенцама.

Пријатељски саветујем женском шаховском мајстору ФИДЕ: Нађи свој живот! Није то лако али ћеш се, ако успеш, осећати много боље и бити пријатнија и себи и другима.

Овим завршавам сваку полемику на тему «Београдског женског опена» и поздрављам све искрене љубитеље шаха, а онима који се друже са Р. К. бих поручио да добро размисле куда их такво дружење може да одведе.

Марко С. Даковић
Дипломирани менаџер у спорту
Новинар / Шаховски организатор