Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Репка 2015

Репка 2015

15.06.2015 /   Андрејић, Владица (2268)

Селектори су објавили спискове репрезентације за Европско првенство које се игра средином новембра у Рејкјавику. Селектор Славољуб Марјановић је изабрао следећих пет: Иван Иванишевић, Милош Перуновић, Роберт Маркуш, Никола Седлак, Дејан Антић. Селектор Бранко Дамљановић је изабрао следећих пет: Анђелија Стојановић, Јована Војиновић, Ирина Чолушкина, Мила Жарковић, Адела Великић. Редослед по таблама биће накнадно одређен.

Као и до сада стање бројки можете пратити на мојој страни СЕЛЕКТОР. У репки нема Александра Инђића, који ће ускоро започети своје студије у Даласу, те ће најпре пропустити Прву лигу Србије. Актуелни шампион, Дејан Антић, је добио своје место у екипи, највероватније као резерва. Очекујем добру борбу јер имамо солидну репрезентацију.

Што се тиче жена, отказима наше најбоље две шахисткиње, Наташе Бојковић и Марије Ракић, састав је драстично ослабљен, и делује ми да није превише битно ко улази на та два места. Бројке казују да је Чолушкина оправдано враћена у састав. Великић је заслужила да сачува место. Што се тиче последњег петог места, може се гледати много различитих фактора, а изгледа да се селектор определио за тренутни рејтинг. Шта о томе каже данашња Политика, прочитајте ниже.

Политика, 15.6.2015

Репрезентација без најбољих

На Европском првенству Рејкјавику (12-22. новембар) селектор Бранко Дамановић неће моћи да рачуна на Наташу Бојковић и Марију Ракић. – Прилике за омладинке Милу Жарковић и Аделу Великић

Екипно првенство Европе, најважније овогодишње репрезентативно такмичење, одржава се од 12. до 22. новембра у Рејкјавику, на Исланду. Иако је до почетка остало још пет месеци, селектори су се већ суочили са непланираним отказима. Најпре је велемајстор Славољуб Марјановић остао без могућности да ангажује Александра Инђића због одласка најмлађег репрезентативца на студије у Далас, а онда је и велемајстор Бранко Дамљановић морао да мења планове, јер на Исланду неће моћи да рачуна на две најбоље по рејтингу, Наташу Бојковић (2.404) и Марију Ракић (2.387):

– Наташа је деценијама поуздани ослонац репрезетације, а сада је била принуђена да се захвали на позиву, због пословних, породичних и личних обавеза. Није имала ни прилика за припреме, јер годину дана није играла, још од прошлогодишње Прве лиге. То није њен дефинитивни растанак од репрезентације, жели да узме паузу и можда се врати – говори Бранко Дамљановић, кога је претходно изненадио отказ Марије Ракић:

– Марија је врло стабилна и поуздана, последњих годину-две игра у солидној узлазној линији, избила је на друго место домаће листе и актуелна је првакиња. Међутим, од септембра почиње да ради у ревизорској кући и није у могућности да напусти посао, посебно у првим месецима. Наше шахисткиње нису професионално оријентисана на игру, Марија и Наташа раде, Јована Војиновић и Анђелија Стојановић студирају. Овакви откази су тежак хендикеп, јер ми немамо адекватну замену, али кога нема без њега се мора. С друге стране то је отворило врата за две млађе играчице.

Дамљановић је и прошле године увео у национални тим једну омладинку, Аделу Великић (17), а сада пружа прилику и другој, Мили Жарковић (19):

– И прошле године сам бирао између Миле и Аделе. Мила је постала интернационални мајстор у међувремену, па је ове године добила предност. Адели сам рекао да нисам задовољан њеним напретком после Олимпијаде, али пошто су уследили откази имам прилику да уврстим у тим две омладинке, што је мени посебно интересантно и занима ме како ће да функцинонише. С друге стране, вратио сам у екипу Ирину Чолушкину. Она је ветеран, али активно игра и има довољан број партија годишње. Трећа је на државном шампионату и прва на Осмомартовском, ма какви били ти турнири по квалитету, а по рејтингу је у врху. Важно је једино да се осећа добро.

Јована Војиновић и Анђелија Стојановић су најбоље по рејтингу у овом саставу:

– Непознаница је форма Јоване, која је имала јако лош период, па се нешто поправила на последњем такмичењу. Мислим да ће од њене игре у многоме зависити коначни пласман тима. Анђелија већ дуго држи репрезентативни ниво, тако да за њу немам ништа посебно да кажем. И она може много више али и ово што пружа је довољно да би била стандарднарни члан.

Дамљановић додаје да је новембар чудан термин за Исланд и да ће углавном бити сумрачно, јер је то део године када су дани јако кратки. Да ли су и изгледи женске репрезентације сумрачни?

– Идемо без прве две, али не значи да смо дигли белу заставу. И ова екипа може да игра јако добро. Можда смо изгубили на сигурности и стабилности, али компензацију очекујем у иснпирацији и младости.

У другој години како обавља улогу вође женског тима, наш прослављени репрезентативац каже да се још није дубље упознао са специфичним проблемима нашег женског шаха, али издваја два:

– Истина је да савез има скроман буџет да би тај буџет био развојни. Не може да се покрије ни редовни календар и потребно је да са стране допуне средства, а сад ту свако може да нађе неки разлог због којег тих средтсва нема. Прва ствар је довољна количина међународних наступа. Чак и када се Европско првенство одвијало у Београду мени није изгледало да је и једна наша такмичарка спремна, а на осталим европском првенствима последњих година имали смо по једну или две представнице. Други, хронични проблем женског тима су припреме. Мушкарци су професионалци, они се углавном сами спремају, осим ако није пети неки млађи, а и он брзо улази у ритам. Код жена је припрема много важнија. То је моменат када недостаје и организованости и средстава да се то одради макар и на минималном нивоу. Ми имамо Прву лигу шахисткиња од 10-12 клубова, што је завидан квантитет у односу на земље у окружењу, али ни ту нема довољног броја јаких партија. Остали ресурси су јако ослабили. Врло су смањени услови да би од младих правили нову Алису или Наташу. Али, то није проблем само шаха – закључује селектор Дамљановић.

Марјан Ковачевић