Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Дисциплинска пријава

Дисциплинска пријава

28.07.2015 /   Балшић, Веселин

Веселин Балшић је поднео дисциплинску пријаву против председнице ШСЦГ...

Веселин Балшић
Међународни шаховски судија (ИА)

Предмет:
Дисциплинска пријава против предсједнице ШС ЦГ, Ангелине Вуковић

Дисциплинска комисија ШСЦГ

У складу са чланом 50. Статута ШС ЦГ, подносим пријаву против Ангелине Вуковић, предсједнице ШС ЦГ због:

1.Изношења неистина да сам је путем мејла вријеђао.
Наиме, она и дан данас објашњава појединим особама из свијета шаха разлог нашег сукоба, у виду приче да сам јој послао мејл гдје сам написао да је лака ... (и да сам ставио три тачке), из чега се може закључити да сам је вријеђао као жену.

2.Изношења неистина да нијесам платио за ФИДЕ судијску лиценцу.
Све судије које су добиле лиценцу (у првом кругу) су платиле ту лиценцу. За то постоје докази и налазе се у Савезу. Комплетан поступак око добијања лиценци за све судије одрадио сам управо ја.

3.Омогућавање судијама који немају лиценцу да суде такмичења која се рејтингују.
Велики број судија обављали су судијску дузност, иако у том тренутку нијесу имали судијску лиценцу. ФИДЕ је забранила да званична (рејтингована) такмичења суде лица која немају лиценцу, иначе наведено такмичење неће бити рејтинговано.

4. Лажно представљање да је инжењер електротехнике.
Наша пресједница се представљала да је инжењер електротехнике. То је говорила многим особама из свијета шаха код нас, али и у иностранству.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ:

1.Изношења неистина да сам је путем мејла вријеђао.

Дана 29.05.2014. године, у вријеме док смо били у коректним односима, доставио сам нашој предсједници мејл са текстом и прилогом („Ситне мале некоректности“), гдје сам опширно и аргументовано објаснио гдје су (по)гријешили према мени и гдје нијесу били принципијелни.

У достављеном мејлу нашој предсједници, између осталог сам написао: „...Ipak, nadam se da ces mi odgovoriti na ovaj e - mail, i skrenuti paznju na neke stvari, ako smatras da nijesam u svemu u pravu. Nadam se da Tebi to nije problem, tj. da si laka na pisanju..”

Већ наредног дана (30.05.2014.), наша предсједница ми је мејлом одговорила: “…Veseline, Možda sam laka na pisanju , kako kažeš ali suvišnog vremena nemam…”

Ево, то је комплетна и цијела истина.

Да сам је увриједио, зар би и једна нормална жена одговорила на достављени (увредљиви) мејл? Ваљда је свакоме јасно шта је истина. И да ли је могуће да особа не би одмах реаговала на такву увреду, већ би то урадила 5 - 6 мјесеци касније. Комплетан доказ (преписку), у случају потребе, спреман сам донијети Дисциплинској комисији када год им то затреба.

Међутим, наша предсједница, да би оправдала одређену хајку коју води према мени, и дан данас покушава да оправда своје понашање, па у разговору са људима из свијета шаха и даље тврди да сам је вријеђао.

Тако је недавно (22.06.15.) на састанку представника Савеза и барских клубова наша предсједница говорила нешто о нашем сукобу и рекла да јој је најтеже пала увреда, гдје сам у мејлу написао - да је лака и три тачке…

Ту неистиниту информацију сам чуо на састанку УО ШК “Морнар” 29.06.15. године.

Такође, приликом посјете Меморијалном турниру др Љ. Ђурђић (04/05.07.15) Момо Бошковић ми је рекао да му је наша предсједница, приликом раније посјете Б. Пољу, рекла да сам јој написао – да је лака и три тачке. Момо Бошковић који је добро упућен у све моје писаније (био предсједник Дисциплинске комисије у жалби наше предсједнице и два члана УО) рекао је да то у достављеном материјалу који је он добио тако не пише, нашта му је она рекла да он то није добро прочитао.

Доказ: Да би се утврдило да наша предсједница са очигледном намјером и у продуженом трајању да ме дискредитује (више од годину дана) износи неистине у вези тог мејла, предлажем да се узме изјава од Милана Вујовића (члан ШК “Морнар”) и Мома Бошловића (члан ШК “Љубомир Ђурђић”), те да се установи зашто ме наша предсједница и даље прозива за нешто што нијесам урадио, и да се коначно то питање и та тема скине са дневног реда.

2.Изношења неистина да нијесам платио за ФИДЕ судијску лиценцу.

У својој жалби на ослобађајућу одлуку Дисциплинске комисије (по пријави два члана УО и наше предсједнице), наша предсједница је изнијела одређене неистине. С обзиром да нијесам знао за њену жалбу (као ни чланови Дисциплинске комисије) нијесам био у могућности да се (од)браним, тј. да изнесем истину на видјело. То је вјероватно смишљено урађено, да ме дискредитује код свих присутних на сједници УО, јер нијесам упознат са њеном жалбом и основним правом да дам исказ (усмени или у писаној форми) и да изнесем своју одбрану.

Овако, наша предсједница је у жалби написала доста неистина, али је код једне ипак претјерала, због које једноставно морам да реагујем.

Наша предсједница је у жалби између осталог написала: “…Takođe, i pored tvrdnji da je izmirio obaveze po pitanju licence FIDE u vrijednosti od 160,00 EUR i pored dosavljene Fakture broj 67/14 od 06.11.2014. godine nije izvršio uplatu niti dostavio dokaz do 23.12.2014. godine da je uplatu ranije izvršio i pored toga što je rok za plaćanje bio 7 dana”

Истина је сасвим другачија. Прво, ја никада нијесам тврдио да ли сам измирио своје обавезе за судијску лиценцу. Истина је да сам 07.11.14. добио фактуру за судијску лиценцу, заведену у Савезу 06.11.14. С обзиром да сам у том периоду био мало више заузет са неком писанијом нијесам успио у достављеном року Савезу да одговорим на тај мејл.

Очекивао сам да ћу добити “опомену” због нереаговања, па ћу имати могућност да им одговорим. Како је прошло двадесетак дана а да из Савеза нијесу реаговали по том питању, сматрао сам да је наша предсједница одустала да ме даље прогања или су вјероватно дошли до одређених доказа.

Ипак, дана 21.01.2015. године, из канцеларије Савеза опет добијам ранију фактуру на наплату, потписану од стране Маје Љумовић. Овога пута имао сам довољно времена да одговорим Маји. Мој одговор је био доста опширан и врло прецизан.

У одговору сам, између осталог, тражио да ми одговоре на одређена питања:
“… -Da li je Savez takve provjere vrsio (i uradio) sa svim sudijama (i kada), ili se to pokusava samo selektivno, sa VB?
-Koji pojedinac ili organ je donio takvu odluku (preispitivanje uplate sudija za licencu), jer je svakome jasno da to nije Vasa odluka?
-Da li ste (Vi iz Saveza) izvrsili kontrolu svih ziro racuna koji su, u to vrijeme, bili aktivni u funkcionisanju SS CG­, o izvrsenim uplatama?
-Da li su i kada izvrsili uplatu za sudijsku licencu sledece medjunarodne sudije: IA Vladimir Sakotic, IA Jasna Sakotic, IA Marija Stojanovic, IA Igor Vujacic, IA Goran Vukadinovic, FA Mladen Popovic, FA Cedomir Vujacic I FA Mitar Vucinic?
-Molim Vas, dostavite mi dopis od FIDE gdje pise da ja dugujem 160,00 eura.
-Koje su sankcije ukoliko ne budem saradjivao sa Savezom, po pitanju sudijskih licenci?
-Da li je izvrsena kontrola dugovanja svih klubova?
-Da li je dostavljen racun svim tim klubovima koji imaju dugovanja?
Tek kada mi iz Saveza stigne odgovor na gore postavljena pitanja, ukljucicu mozdane vijuge i “pokusati” da se sjetim da li sam izvrsio uplatu za sudijsku licencu.”

Након мог одговора и ових питања, наравно, никада ме више нијесу малтретирали са том фактуром. Никада се нијесам изјашњавао да ли сам платио за лиценцу или не, али је наша предсједница (у својој жалби) написала да сам тврдио да сам измирио обавезе…

То је све било у циљу моје дискредитације, и сада замислите како десетак присутних особа на сједници УО (који ме не познају) размишљају и какву слику стварају о мени (о неком кабадахији) , на основу оваквих лажних доказа.

А истина је мало другачија. Наравно да сам платио за ФИДЕ лиценцу. То себи никада не бих дозволио, поготово што сам у то вријеме обављао дужност рејтинг администратора. Комплетан задатак у вези добијања ФИДЕ лиценци за све судије лично сам обавио (прикупио све потребне податке за судије, и припремио добијене фотографије за слање у ФИДЕ). Рок за тај задатак је био 05.12.2012. Поједине колеге судије су своје обавезе схватили доста неозбиљно, па су нпр. достављали скенирану фотографију са личне карте! Генерални секретар Савеза Марко Марковић је (након прикупљених уплата судија) извршио уплату на жиро рачун ФИДЕ, а скенирану потврду о уплати ја сам мејлом доставио на адресу ФИДЕ. Након тога из канцеларије ФИДЕ све судије су добили ФИДЕ лиценцу.

Из свега тога произилази да су све судије платиле и добиле ФИДЕ лиценцу и не вјерујем да би Марко Марковић било коме прогледао кроз прсте у вези плаћања, јер би онда све то ишло на рачун Савеза. Упознат сам са ситуацијом у вези једног судије, коме је Свез уплатио за ФИДЕ лиценцу, али му је наведени износ одбијен од хонорара, приликом првог ангажовања. Ја директно Савезу нијесам платио, већ је генерални секретар обрачунао тј. умањио дуг који је Савез имао према мени (рејтинг администратор).

Комплетна та документација се налази у канцеларији Савеза, укључујући и финансијски извјештај, из којег је видљиво да је мени уплаћено 160,00 еура мање од стварног износа.

Доказ: Надам се да наша предсједница није уништила документацију, и да се тражена (наведена) документација може наћи у Савезу и увјерити се у тачност свих ових података. У сваком случају, поред документације, постоје и свједоци који ће (увјерен сам) потврдити да је све тачно што сам написао, а то је, између осталих, Марко Марковић. Такође, и ја имам нешто од свега наведеног у својој личној архиви, па ћу то донијети дисциплинској комисији, када то затраже.

3.Омогућавање судијама који немају лиценцу да суде такмичења која се рејтингују.

Одмах, на почетку своје “владавине” наша предсједница је омогућила да званична такмичења суде особе које немају ФИДЕ лиценцу. Иако је била упозорена (ИА Игор Вујачић, предсједник Одбора судија и текстови објављени на “Вечитом шаху”) да по ФИДЕ прописима сва званична такмичења морају да суде искључиво лиценциране судије, наша предсједница је и даље омогућавала да се ангажују подобне судије, али судије без лиценце. У том периоду без лиценци су били ангажовани и судили су: Вукадиновић Горан, Ђурић Петар, Милашиновић Бранка, касније пар млађих судија… Увјерен сам да оваква бахатост није забиљежена ни у једном шаховском савезу у окружењу.

Са оваквом праксом наша предсједница наставља и даље, па је тако Аматерско првенство ЦГ и Брзопотезно првенство ЦГ (одржано крајем јуна мјесеца 2014. у Никшићу), судио у својству главног судије ИА Милан Пјешивац. Драго ми је што се Милан вратио шаху и суђењу, али он нема ФИДЕ лиценцу. Уколико су сматрали да им је Милан неопходан, онда су наша предсједница и канцеларија Савеза морали прије тога да му обезбиједе ФИДЕ лиценцу. Иначе, у овом тренутку Савез има двадесетак судија са лиценцом, и уопште није била толика “фрка” да се мора ангажовати судија без лиценце. Требало је само на вријеме планирати и одредити судију.

Овим својим чињењем наша предсједница је показала да њој апсолутно није стало до поштовања органа ШС ЦГ (Одбор судија) и до предсједника тог одбора. Такође, апсолутно се оглушила о одлуку ФИДЕ да сва такмичења која се рејтингују морају да суде лиценциране судије.

Доказ Да би се утврдило да се наша предсједница са очигледном намјером и у продуженом трајању не придржава одлуке ФИДЕ о ангажовању искључиво лиценцираних судија, предлажем да се узме изјава од ИА Игора Вујачића, предсједника (распуштеног?) Одбора судија, и да се провјери у Савезу како су (и које) судије без лиценце биле ангажоване.

4. Лажно представљање да је инжењер електротехнике.

Наша предсједница се од самог почетка, још за вријеме Радне групе, представљала као инжењер електротехнике. То сам први пут чуо на Цетињу, за вријеме кадетског првенства, када се директору хотела “Гранд” (који је машински инжењер) представила као колега - инжењер електротехнике.

Касније сам сазнао да је наша предсједница уписала ЕТФ и дошла до друге године.

Иначе, увијек и у свакој ситуацији, наша предсједница се лажно представљала, како код нас, тако и у иностранству. С обзиром да је наша предсједница, по функцији коју обавља у Савезу (предсједник), на одређени начин јавна личност, сматрам да оваквим понашањем (лажно представљање) наноси велику штету Савезу.

У жалби на ослобађајућу одлуку Дисциплинске комисије, наша предсједница између осталог пише: “…Веселин Балшић се бавио и стручном спремом предсједника савеза, тврдећи и да се лажно представља. Који материјални доказ је приложио или посједује?..”

Наша предсједница да је имала завршен електротехнички факултет, јавно би показала своју диплому и тражила од мене извињење. Занимљиво да је никада на сједници УО нико није питао о том њеном факултету, јер је изгледа свима било јасно да га нема. Мишљења сам да је ово много тежи прекршај од плагирања. Код плагирања, све те особе припремају рад, имају ментора, изађу пред комисију…, а овдје се неко без икаквог труда лажно представља.

Да би ријешили коначно и ово питање, и да би утврдили ко је у праву: ја који сам изнио податак да наша предсједница тада није имала завршен факултет и да се наша предсједница лажно представља, лако је провјерити и у разговору са појединим особама, које је добро познају. Вјероватно постоје и особе које су студирале ЕТФ, и које су добро упознате са студирањем наше предсједнице.

Иначе, ово објављивање лажног представљања је најтеже пало нашој предсједници, и то је једини разлог због чега ме прогања и пласира неистине на мој рачун.

Доказ Ипак, да се не би све завршило само на рекла - казала, предлажем да Дисциплинска комисија затражи од ЕТФ Подгорица званично податак да ли је наша предсједница завршила тај факултет. Уколико неко сматра да је то моја обавеза, онда ћу лично тражити тај податак. Из свега изнијетог тражим да се (нашој) предсједници ШС ЦГ Ангелини Вуковић изрекне забрана обављања дужности предсједника Савеза у периоду од једне године. Можда је ипак то блага казна за сву бахатост и самовољу коју, по мом мишљењу, демонстрира наша предсједница, па би је ипак требало много строжије и драстичније казнити. Зато предлажем да јој се изрекне казна - да се јавно извини мени и свим другим љубитељима шаха.

Поштовани чланови Дисциплинске комисије, замолио бих Вас да што је објективније размотрите ову пријаву, и да донесете праведну одлуку.

Без обзира на (евентуалну) казну коју ћете изрећи нашој предсједници, њој се неће ништа десити, јер ће она уложити жалбу на одлуку Дисциплинске комисије, а затим ће (њен) УО донијети ослобађајућу одлуку. Ипак, битно је да се овако бахато понашање осуди, да наша предсједница коначно почне да прича истину и да се убудуће почне у потпуности придржавати ФИДЕ прописа, Статута ШС ЦГ и других аката.

Подносилац пријаве
Веселин Балшић