Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Шта се то дешава у ШС Црне Горе?

Шта се то дешава у ШС Црне Горе?

06.08.2015 /   Андрејић, Владица (2268)

Мало коментара на рачун ШС Црне Горе...

Горан Томић, уредник Шаховске хронике, приватне и затворене мејлинг листе, јуче је написао и објавио (обично је то на самом почетку дана за тај дан, тј око поноћи) нека питања без одговора.

Горан Томић, Шаховска хроника број 962, 5.8.2015

Коментар уредника и питања без одговора

Шта се то дешава у Шаховском савезу Црне Горе?

Најважније такмичење, шампионат Црне Горе почне са 12 играча. Заврши са 11. Шта се десило са дванаестим играчем? Гдје је нестао један шахиста (наравно, ја знам, али јавност не зна, јер нема никаквог саопштења у званичном извјештају, ни на сајту Савеза)? “Нестају” шахисти, “нестају” турнири. Некада су се измишљали турнири и шахисти у једно вријеме које је боље заборавити. Сада је обрнуто....Или ми се тако чини?

Да ли појединци у управним органима Шаховског савеза Црне Горе више воле похвале или критике? Погађајте! Уосталом то је људски. Ипак, јавност тражи објективност у информисању, тако да на телефонске позиве из Шаховског савеза Црне Горе (члана Управног одбора) са жељом да се пише позитивно о Савезу могу само да дијелом испуним...у оној мјери колико Савез добро ради. Коме се не свиђа да прочита какво је реално стање, може да прескочи ту рубрику или може мирно да ми јави да га испишем са списка читалаца Шаховске хронике.

Изгледа да је проблем што ‘знам превише’ па би неки из Савеза да ме ућуткају. Тако схватам данашњи позив члана Управног одбора Шаховског савеза Јована Миловића који (да сумирам подужи непријатан телефонски разговор са доста оптужби) сматра да иза свих критика стоји – Шакотић (!?) који жели да сруши садашњи Шаховски савез (!?)). Шахисти Црне Горе причају о бројним пропустима на такмичењима, посебно у вези суђења, само ових неколико функционера из Шаховског савеза Црне Горе желе (и траже) само хвалоспјеве. Зар не виде шта се дешава? Зашто им, на примјер, смета истина најбољег судије у Црној Гори, Веселина Балшића, ИА, који једини има Ц лиценцу ФИДЕ, а суспендован је до краја године? Ко је ту у праву просудите сами...Уосталом на Вечитом шаху сте могли да прочитате доста о томе и вјероватно сте створили мишљење ...Ипак, ја бих опет поставио питање: Шта се то дешава у Шаховском савезу Црне Горе? И...докле?

Сам текст одмах је изазвао и реакције које су објављене у наредном броју. Ево шта је написала Радмила Милошевић.

Радмила Милошевић, Шаховска хроника број 963, 6.8.2015

РЕВОЛУЦИЈА ЈЕДЕ СВОЈУ ДЈЕЦУ

Притисци, тужбе, жалбе и остале харанге...

Са жаљењем сам прочитала коментар и реакцију уредника Шаховске хронике Горана Томића о томе како из Шаховског савеза Црне Горе желе да уредјују његов сопствени сајт ?! А имају свој и могу га до миле воље ''уредјивати'' са све Форумом који постоји на сајту, а ‘’ ван употребе је’’…

Заиста сматрам потпуно непримјереним тражити од људи да мисле, пишу и говоре, искључиво оно што врхушка Савеза жели. Такав тоталитаризам нисмо имали ни у вријеме претходних руководстава која се нијесу могла подичити демократским и транспарентним управљањем .

Људи имају природно и свако друго право да слободно говоре што мисле а бити на челу ШСЦГ не подразумијева само сликање са градоначелницима и бјелосветским шаховским функционерима већ и критике – мање или више утемељене, свеједно, то це цијенити шаховска јавност. Коначно, увијек се може јавно одговорити критичарима а не звати их телефоном и вршити на њих притисак.

Надаље, много је важније шта о шаховским приликама у Црној Гори мисле Горан Томић, Веселин Балшић, Никола Ђукић, Небојша Никчевић или ја, него неки полуобавијештени чиновник Управе за спорт, функционер ЕЦУ, или било који други функционер...

Јер, да подсјетим, хтјели смо ШАХ ШАХИСТИМА а не политичарима.

А тек ове ступидарије да се сваки критичар Савеза оптужује за сарадњу са Шакотићем ?!?

Ма дајте бре људи, уозбиљите се мало... Пребрзо сте заборавили ко се све ове деценије борио са разним Шакотићима и Драгашевићима , ко им се супротстављао и смјењивао их, док су многи од вас који сада руководите Савезом били у дубокој хладовини или чак на њиховој страни.

Присјетите се чијом сте заслугом ту гдје јесте, ко вас је предлагао и ко изгласао (и за шта !), а ко је био против вас?

Ови сто су били против вас сада су са вама и на највишим функцијама у Савезу, док ове сто су били ЗА вас суспендујете, покрећете дисциплинске поступке , избацујете из Управног одбора, вршите на њих разне притиске, дисциплинујете и маргинализујете...

Дијаболично, заиста…

Али, ево, још једном се показује да ‘’…револуција једе своју дјецу. ’’

Подгорица, 05.08.2015.

РАДМИЛА МИЛОШЕВИЋ
Предсједница ШК Дијагонале - Подгорица

Међутим, очекивано се огласио и неко из Савеза...

ШС Црне Горе, Шаховска хроника број 963, 6.8.2015 (PDF)

Саопштење УО ШСЦГ поводом коментара уредника Горана Томића

Поштовани господине Томићу,

Управни одбор ШСЦГ је посвећен решавању свих текућих обавеза које има. Сви чланови УО ШСЦГ удруженим снагама обезбјеђују средства и услове за такмичења из годишњег календара, као и средстава за потребе државних репрезентација. При томе, у нашем раду има и грешака, али ни једна није намјерна нити је по нашем мишљењу проузрокавала неку штету. Сваког дана се трудимо да радимо све боље, а све добронамјерне критике, предлоге и помоћ са задовољством прихватамо. Ваше је право да имате другачију перцепцију.

Нећемо се бавити коментарисањем неаргументованих и непримјерених напада на личности јер за то немамо времена.

за УО ШСЦГ
Ангелина Вуковић, предсједник

За почетак фасцинира ме ова експедитивност Савеза. Траљави ПДФ има печат Савеза, али не и датум. По Члану 26 Статута ШСЦГ, Управни одбор ради и одлучује на сједницама Управног одбора. По Члану 27 Статута ШСЦГ, Управни одбор може пуноважно радити и одлучивати ако сједници присуствује већина његових чланова. Додуше по том истом Члану 27, Управни одбор може у случају хитности доносити одлуке и писмено, телефонски, путем факса, електронске поште или коришћењем сличних средстава комуникације. И сад ми треба да помислимо да је ова ствар толико хитна и да се Управни одбор у мање од 24 сата организовао и имао кворум за подршку овог бесмисленог саопштења? Срамота! Колико чланова је гласало за, колики је био кворум, где је записник са Седнице?

Томић је написао да није било саопштења по питању дванаестог играча на Шампионату Црне Горе, али биће да је нешто пропустио, пошто је та ствар била помињана. Додуше, без превише информација, јер дванаести играч није ни износио аргументе у своју одбрану. Кад смо већ код Шампионата, питам се да ли су ова двојица чланова Управног одбора који су послати на затварање истог, а који нису одмакли даље од локалне кафане, успели да се отрезне за гласање горе наведеног саопштења или је кворум направљен на другачији начин. Додајмо и то да је председница гламурозно на отварању Шампионата обећала и специјалну награду за најлепшу партију на Шампионату, али не сећам се да је било ко то прогласио на крају, или је и за то крива кафана...

Лично верујем да је дотично саопштење фалсификовано, тј да га је сама председница писала сматрајући себе за Господа Бога. Пише како се неће бавити коментарисањем неаргументованих и непримерених напада на личности. Па није Горан звао Миловића и напао га, већ је било обрнуто?! Да подсетимо, у Управном одбору више од половине чланова нема шаховски рејтинг, али ето могу да одлучују о чему хоће. Приде кажу да у њиховом раду има грешака, али ни једна није намерна нити је проузрокавала неку штету!

Да ли су њихове грешке намерне или злонамерне закључите сами на освнову објективних аргумената. Који су морални квалитети лажова и лицемера? Који кредибилитет има особа која опозове сопствену неопозиву оставку? Шта да очекујемо од свршеног гимназијалца који се лажно представљао као електро инжењер?

Погледајмо само ситуацију коју смо имали у тексту Кадијица тужи - кадијица суди. На почетку приче председница кадијица подноси дисциплинску пријаву против Веселина Балшића. Дисциплинска комисија ШСЦГ затим испоштује комплетну процедуру свежег Дисциплинског правилника ШСЦГ и здраворазумски одбаци оптужбе, односно ослободи Балшића одговорности. Затим на сцену ступа жалба кадијице! Вреди напоменути да по Дисциплинском правилнику ШС Србије, жалбу на одлуку може уложити само окривљени. Са друге стране у Црној Гори то малтене може било ко: оптужени, подносилац пријаве, организација оптуженог. Решавајући по жалби на одлуку ШСЦГ може донети следеће одлуке:
- жалбу одбацити као неосновану;
- жалбу одбити и потврдити одлуку Дисциплинске комисије;
- жалбу уважити, одлуку укинути и предмет вратити Дисциплинској комисији на поновно разматрање и одлучивање;
- жалбу уважити и преиначити одлуку Дисциплинске комисије.

Управо ова последња тачка, која је по мени бесмислена, и евентуално може да служи да ублажи изречену казну, игра кључну улогу за кадијицу. Видите, по Дисциплинском правилнику, Дисциплинска комисија је дужна да испоштује свашта нешто: најпре да обавести окривљеног, обавезно мора да га саслуша, да донесе писмену одлуку и обавести све факторе у одређеним роковима. Међутим, кад кадијица уложи жалбу на одлуку Дисциплинске комисије, онда не мора ништа, довољно је да њени полтрончићи без употребе мозга изгласају било какву казну невином човеку и крај, он даље нема право жалбе. Тако је једини међународни судија ФИДЕ са категоријом Ц у Црној Гори суспендован од стране Савеза! Кадијица тужи, кадијица суди!

У земљи Србији по Закону о спорту (Члан 60) чланови Управог одбора који су гласали за штетну одлуку одговарају солидарно за штету коју својом одлуком проузрокују спортском удружењу, ако такву одлуку донесу намерно или крајњом непажњом. Такође, у земљи Србији, питање расположивих правних средстава против таквих одлука се решава тако што се против такве одлуке поднесе тужба којом се покреће управни спор. У управном спору суд одлучује и о законитости коначних појединачних аката којима се решава о праву, обавези или на закону заснованом интересу, у погледу којих у одређеном случају законом није предвиђена другачија судска заштита.

Нисам сигуран каква је правна ситуација у Црној Гори. Да ли се тамо против одлуке Управног одбора ШСЦГ о изрицању дисциплинске санкције може повести управни спор? Претпостављам да може, али треба проверити... Мислим да је крајње време да се ратосиљамо силних лажова, лицемера, подмуклих сплеткароша који нам кроје политику у шаху. Овим путем позивам председницу ШС Црне Горе да поднесе неопозиву (она која не може да се опозове) оставку, тако ће имати више времена да се посвети студирању...