Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Вардарис 2015

Вардарис 2015

08.08.2015 /   Крунић, Душан (2143)

Дуле је написао репортажу, а најављујемо турнир за догодине...

Од 22-25. фебруара 2015. у изванредном солунском хотелу “Holiday Inn“ одржан је Први међународни отворени шаховски турнир „Вардарис Опен“ који је овако назван по делу Солуна у којем се налази и поменути хотел. Турнир је започео пригодном церемонијом на којој су се збратимила два шаховска клуба: “SACH” из Солуна (организатор турнира) и ШК „Политика“ из Београда.

Поред учесника из Грчке и Србије, учешће су узели и такмичари из Бугарске и Македоније. Играно је 7 кола по швајцарском систему, а сви учесници су били подељени у 3 групе:

А – играчи са рејтингом ФИДЕ већим од 1800 поена (44 учесника)

Б – играчи са рејтингом ФИДЕ до 1800 поена (54 учесника)

Ц – деца до 12 година (20 учесника)

Што се организационог дела тиче, организаторима се могу упутити само комплименти. Турнир (у свим групама) је протекао у изванредној пријатељској атмосфери и у одличном амбијенту хотела високог ранга.

У оквиру пратећих садржаја, организована је радионица у којој је психолог са родитељима и пратиоцима разговарао на тему „Прихватање и понашање након победа и пораза у шаху“.

Такође, најмлађи учесници су имали прилике да уживају у посебно осмишљеној луткарској позоришној представи „Карађоз као шаховски велемајстор“, базираној на оригиналним мотивима познате грчке представе у којој је Карађоз сиромашни Грк који се на домишљат начин бори да прехрани породицу у време владавине турске империје.

У холу, испред сале за игру, био је постављен и мали продајни штанд, где је био изложен део понуде најпознатијег шаховског издавача на свету „Шаховског информатора“, као и локалног издавача “Step By Step”.

Награде за најбоље су биле како новчане, тако и у виду пехара и медаља, шаховске литературе (најновија издања „Шаховског информатора“), али и уметничке – графички портрети дело локалног аутора Христоса Алавераса.

Предусретљиви домаћини, на челу са „командантом параде“ Јоргосом Власисом, су се на све начине трудили да изађу у сусрет и најмањем захтеву играча и пратиоца, а да су успели у томе у потпуности сведочи чињеница да су толико били неприметни, а свуда присутни! Заиста је све функционисало беспрекорно и тешко да смо могли понети лепше утиске са једног шаховског турнира.

Како рекоше домаћини на свом блогу након турнира: „Шах није само такмичење. То је друштвени догађај и треба га прихватити на такав начин. Као прославу!“.

Једина замерка која је упућена организаторима се односила на 3 дупла кола (петак, субота и недеља), а њихово обећање је било да ће то бити исправљено већ на следећем другом по реду „Вардарис Опену“.

Речено-учињено! Распис наредног турнира можете видети овде, а жеља организатора је да турнир постане традиционални и у том смислу креирана је посебна понуда за играче из Србије која укључује и организован аутобуски превоз из Београда.

За све додатне информације, као и пријаве за турнир, можете се обратити електонском поштом на адресу: dusan.krunic@chessinformant1966.com