Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Шта се то дешава у ШСЦГ 2

Шта се то дешава у ШСЦГ 2

09.08.2015 /   Андрејић, Владица (2268)

Објављујемо још неколико коментара са Шаховске хронике на задату тему...

06.08.2015 /   Андрејић, Владица (2268) : Шта се то дешава у ШС Црне Горе?

Објављујемо још неколико коментара са Шаховске хронике на задату тему. У следећем броју Хронике, Томић је пренео наш текст, а ту се нашао и текст Веселина Балшића.

Веселин Балшић, Шаховска хроника број 964, 7.8.2015

НЕПРИЈАТНИ РАЗГОВОРИ

Искрено, изненадио ме текст проф Томића (Питања без одговора), у којем је изнио један дио разговора (са доста опужби) који му је упутио један члан УО. Просто нијесам могао да повјерујем да има таквих особа који су у стању да тако нешто ураде –да оптужују или пријете јер им не одговара што о Савезу не пише само хвалоспјеве.

Њих (нашу предсједницу и њене сердаре) не занима да ли је у тексту објављена истина, они желе да се о њима пише само афирмативно, да се они представе као спасиоци шаха на овим просторима. Хоће да се представе тако, као да све почиње од њих, и зато користе сваку ситуацију за саморекламирање и личну промоцију. Уколико им се било ко (аргументовано) успротиви, онда га одмах прозивају да ради за Шакотића, а заправо доста садашњих чланова разних органа и комисија ШС ЦГ су биле особе од великог повјерења код Шакотића, у тренутку када су многи поднијели оставке на своје функције, због нетраспарентног рада Савеза.

Жао ми је што је проф Томић имао више пута непријатности због објављивања појединих (мојих) текстова, гдје сам износио истину и само истину. Одмах након објављивања текст(ов)а услиједили би разни притисци и пријетње. Из тог разлога (пријетње) проф Томић је и укинуо (на сву срећу -кратко) рубрику „Коментари и реаговања“. Било би добро, ради читалаца ШХ, да проф Томић детаљно опише ко га је све звао и због чега је укинуо наведену рубрику.

Занимљиво, приликом свечаног отварања појединачног сениорског шампионата за 2014. годину (10.12.14.), ШС ЦГ је уручио захвалницу Горану Томићу. Ваљда је захвалницу добио за допринос рада Савеза. Да ли је могуће да се тако поједине особе у Савезу промијене према проф Томићу за 7-8 мјесеци.

Прочитах и коментар наше предсједнице. Не разумијем шта је писац хтио да каже. Ко схвати, разумеће. Умјесто извињења које је морала да достави у своје име (и у име УО), наша предсједница пише: „...Нећемо се бавити коментарисањем неаргументованих и непримјерених напада на личности јер за то немамо времена.” Ко је овдје кога звао, и ко је на кога вршио притисак и ко је коме пријетио?

Наша предсједница је, између осталог, написала: „...у нашем раду има и грешака, али ни једна није намјерна нити је по нашем мишљењу проузрокавала неку штету“ Добро је, ево дочекасмо и то да наша предсједница призна да у (свом) раду има грешака. То је велики напредак за њу. Чекам још само да се извини...

Истина, није нам објаснила које грешке је (у)видјела. Тих грешака има мали милион. По мом скромном мишљену, у задњух 20-30 година ШС ЦГ није имао лошијег и неспособнијег предсједника. Немам намјеру сада да им набрајам све њихове (њене) грешке, али ево само пар пропуста са недавно завршеног сениорског шампионата: -зашто медаље и пехар најуспјешнијим нијесу уручили чланови УО? -зашто чланови УО, који су дошли ради затварања и свечане церемоније нијесу присуствовали том чину? -да ли је било још каквих „бисера“ појединих функционера? -зашто није уручена награда (обећана од стране наше предсједнице) за најљепшу партију на турниру? -зашто није уручена награда најборбенијем уграчу -за највећеи број побједа? -зашто нико није био присутан из Савеза, да спакује и сложи реквизите, ДГТ табле, фигуре и шаховске сатове, већ су то, на молбу секретара Савеза, урадили репрезентативци? Људи моји, да ли је то могуће... Само ови пропусти су сасвим довољни да сви они (наша предсједница, њени сердари и најближи сарадници) одмах поднесу оставке, јер су неспособни и незаинтересовани за обављање посла који им је повјерен, а за које су појединци и (добро) плаћени. Наравно, ово се не односи на ФМ Пајковића, човјека из свијета шаха, који све јако добро разумије, али се (изгледа) дистанцирао од свега.

Сјајан текст је објавила Радмила Милошевић. Рекла им је само истину. Особе које су довољно упућене у шаховска збивања, а држе до свог достојанства требали би одмах да поднесу оставке. Било би добро да проф Томић опет објави наведени текст. И да га објављује повремено следећих три мјесеца, док га наша предсједница не научи напамет, и не отклони све пропусте у раду Савеза.

Никада нијесам тражио помоћ и подршку на све неосноване атаке наше предсједнице, на сва измишљања и лажи које пласира у вези мене (а многи су били упознати са правом истином), али замолио бих све љубитеље ШХ да се огласе и да дају максималну подршку и помоћ проф Томићу.

Њему је та подршка врло битна, и свакако му много значи. Ако му многи дају подршку, више никоме неће пасти на памет да му пријети, а проф ће (убудуће) без страха објављивати све коментаре. Само нека објављује истину. Зато, поштовани читаоци ШХ, доставите свој коментар за ШХ, јавите се проф Томићу и дајте му подршку, пошаљите му поруку. Вјерујте ми, све ће му то много значити. А Вама неће шкодити, јер се борите за истину.

Веселин Балшић

У наредном броју имали смо два писма подршке Томићу и Шаховској хроници.

Стеван Лепетић, Шаховска хроника број 965, 8.8.2015

Podrška ŠK “Herceg Novi”

Postovani prof. Tomicu,
Ovim putem zelim da Vam izrazim javnu podrsku SK "Herceg Novi" ciji ste istaknuti clan.
Zaista je pohvalan trud i energija koju svakodnevno ulazete u cilju informisanja i podizanja transparentnosti i kvaliteta saha u CG i sire. Nije mi jasno da neko to moze protumaciti na drugaciji nacin. Tumacenja da to radite u cilju i za korist nekih bivsih struktura u Savezu su mi nevjerovatna. Treba podsjetiti da ste Vi medju prvima pokrenuli i dali doprinos promjenama u Savezu. Nasuprot tome, nije suvisno podsjetiti ni da su neki, koji se danas nalaze na rukovodecim funkcijama, do posljednjeg sekunda i do posljednjeg atoma snage branili staro rukovodstvo. U pojedinim trenucima to je bilo toliko neukusno da ne zasluzuje poseban komentar.
Nije suvisno ni podsjetiti da je SK "Herceg Novi", ciji ste istaknuti clan, stranka (tuzeni) u parnicnom postupku upravo po tuzbi biv. Predsjednika Saveza. Po tom osnovu rasipa svoju energiju ucestvovanjem u dugotrajnom i mukotrpnom sudskom postupku kojem se ne nazire kraj. Savez se nije zalio na prvostepenu odluku suda da mu se odbije svojstvo umjesaca u tom postupku i na taj nacin se "elegantno distancirao" iz postupka.
Mozda ne bi bilo lose ni podsjetiti na proslogodisnja desavanja u "Premijer" ligi CG i na izostanak reakcije Saveza. Biv. Predsjednik je povukao tuzbu protiv nasih komsija iz SK "Bijela". Protiv nas nije. Tako da i oni, kao ni Savez, nemaju problem parnicenja sa biv. rukovodstvom.
Cujem da rukovodstvo Saveza dodje i u H-Novi. Kazu da sastance u Opstini oko gradnje kuce saha. To je dobro. Cak i ako tu prisustvuje neko iz starog rukovodstva ili komsijskog kluba, dobro je. Medjutim, nije dobro da se nama niko ne javi. Izgleda da ste Vi tome "krivac". Radi Vaseg pisanja.
Nego treba gledati u buducnost. Ima u Savezu i stvari i pojedinaca koji su za pohvalu. Nije lako bilo preuzeti Savez u onim trenucima. Pozitivna i iskrena kritika ja mislim da je uvijek dobrodošla i samo moze voditi ka boljem. Ne treba je docekivati "na noz".
Kao sto Vi umijete da prepoznate i priznate sopstveni previd, to bi nekada mogli da ucine i "vlastodrsci".
U konačnom, koristim ovu priliku da osudim svaki vid pritiska i nametanja misljenja. Od bilo koga da dolazi. Pogotovo kada dolazi naspram Vas - covjeka koji javno iznosi svoje stavove koje mnogi zele da procitaju i koji to radi iskljucivo iz entuzijazma.
U tom smislu veoma mi je drago da ste ponovo aktuelizovali rubriku komentari i reagovanja.

S postovanjem,

SK "Herceg Novi" Predsjednik Stevan Lepetic

Шаховска хроника број 965, 8.8.2015

Подршка независности “Шаховске хронике”

Драги пријатељи и поштоваоци `Шаховске хронике`,

`Шаховска хроника` је пројекат који већ годинама обогаћује шаховски амбијент у ком живимо. Њен аутор, господин Горан Томић је уз огромну посвећеност и креативну енергију, без икаквог личног мотива осим љубави према шаху, створио медиј који далеко превазилази границе Црне Горе. Транспарентност, отвореност за различитост и слобода изражавања су вриједности `Шаховске хронике`, али и вриједности савремене цивилизације. Непријатно смо изненађени вијестима да некоме у Црној Гори то може да засмета. Апелујемо на све вас и на све искрене љубитеље шаха да изразе своју подршку независности `Шаховске хронике`.

Подгорица, 07.08.2015.

Радмила Милошевић
Небојша Никчевић
Веселин Балшић