Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Шта се то дешава у ШСЦГ 3

Шта се то дешава у ШСЦГ 3

18.08.2015 /   Андрејић, Владица (2268)

На Шаховској хроници појавило се још коментара на задату тему ШСЦГ...

06.08.2015 /   Андрејић, Владица (2268) : Шта се то дешава у ШС Црне Горе?
09.08.2015 /   Андрејић, Владица (2268) : Шта се то дешава у ШСЦГ 2

На Шаховској хроници појавило се још коментара на задату тему ШСЦГ, те их преносимо, без икаквих мојих коментара...

Антун Вих, Шаховска хроника број 967, 10.8.2015

Шта се дешава у ШСЦГ и око њега

Читајући бројне коментаре у Шаховској хроници на тему наведену у наслову пожелио сам да се у њој нађе и скромно мишљење неког ко је већ 40 година присутан и активан у црногорском шаху.

У том дугом периоду, колико се сјећам, Шаховски савез се никада није могао похвалити узорном организацијом, већ су, мање или више успјешно, вриједни ентузијасти носили на својим плећима терет. Наслијеђе прошлих времена осјећа се и данас, а руководећа структура улаже, бар по мојим сазнањима, велике напоре да пословање доведе у ред. Обимне критике и сугестије упућиване у новије вријеме на адресу Савеза, или бар они добронамјерни и практично примјењиви дјелови, могли би помоћи да ова организација коначно изгради чврсте темеље.

Са посебном пажњом прочитао сам текст др Владице Андрејића, чије аналитичке коментаре на сајту „Вечити шах“ редовно читам. Овог пута неугодно ме изненадио избором и употребом дјелова туђег текста који свјесно вријеђају и омаловажавају предсједницу ШСЦГ Ангелину Вуковић. Врхунац доживљаја представља позив на неопозиву оставку упућен госпођи Вуковић коју сврстава у ред: …“силних лажова, лицемера, подмуклих сплеткароша“…

У заглављу Шаховске хронике може се прочитати: „Уредник Шаховске хронике не сноси одговорност за ауторске текстове, као ни за текстове пренесене са других сајтова!“ Многи уређивачи интернет форума и дискусионих мрежа наводе, међутим, да неће толерисати текстове са вријеђањем, говором мржње итд.

Мора да постоји и нека одговорност у избору текстова који се преносе са других сајтова.

Акције спашавања у туђем дворишту у правилу су трапаве и доносе више штете него користи, па је паметније тај посао препустити домаћем становништву.

Ја сам се мало потрудио и у мом Котору прибавио мишљење од пословних партнера госпође Вуковић, чија се приватна фирма успјешно бави набавком лијекова. У медицинским круговима описали су је као поузданог пословног партнера који редовно испуњава своје обавезе. Овакве информације може да прибави сваки шахиста у својој средини на територији Црне Горе.

Сматрам да се (позитивно) мишљење „полуобавјештених чиновника Канцеларије за спорт“ не може олако одбацити. Њихове похвале односе се на добро (и у задњи час) одрађени посао око регистрације Савеза, као и активности које стављају шаховски испред других спортских савеза у надлежности Канцеларије.

Колико је значајно угошћавање предсједника ЕЦУ и ФИДЕ („бјелосвјетских шаховских функционера“), као и водећих свјетских шахиста (сестара Музичук), не треба ваљда ником посебно објашњавати. То спада у уобичајене активности неопходне за стицање угледа на домаћој и међународној сцени, а резултат добро одрађеног посла је добијање организације економски исплативих масовних међународних турнира, као и спонзорстава.

Парола „шах шахистима“ звучи привлачно. Управни одбор састављен од (врхунских) шахиста погодан је за прављење спискова лијепих жеља. Да би се добре идеје оствариле потребан је и новац. То је вјероватно разлог због којег је Предсједница саставила тим за који сматра да ће јој помоћи да реализује планирани програм.

Доста сам читао и анализирао текстове господина Веселина Балшића. Због велике опширности и мноштва детаља, као и недостатка стручности, нисам у стању да се на овом мјесту бавим озбиљнијом анализом. Надам се да ће се бројни правни спорови у њима временом разријешити на најправеднији начин. У томе ће вјерујем помоћи свједоци бројних усмених изјава на које се он позива.

Подсјетићу умјесто тога на догађаје од прије отприлике двије године, када је импозантна група шахиста отворила спорно питање финансијског пословања Међународног првенства Европе за младе у Будви. У акцији потраге за изгубљеним новцем један од најактивнијих учесника био је Веселин Балшић. Читајући његове касније текстове могао би се стећи утисак да је спор ријешен, новац пронађен и смјештен на сигурно мјесто, па се отворио простор за бављење другим шаховским проблемима. Другим ријечима, тема „несталог“ новца није нигдје присутна у његовим обимним текстовима. Знамо с друге стране да тај не тако неважан спор траје до данас и да се рјешава у редовном судском поступку. Спор је поларизовао црногорску шаховску сцену на двије стране, од којих једну предводи садашња предсједница Ангелина Вуковић, а другу бивши предсједник Владимир Шакотић. Велики је број неутралних (незаинтересованих) шахиста, а један број са симпатијама прати медијске акције добронамјерног и неправдама погођеног Веселина Балшића. Иако сам већ навео да се не бавим анализом његових акција, могу да укажем на резултате који из њих произилазе.

Једна страна, она коју заступа Ангелина Вуковић, изложена је, као ниједна досадашња владајућа структура, сталном притиску. Мора да се исцрпљује одговарајући на бројне оптужбе, које се често спуштају на ниво безначајних детаља и стално се, рекао бих оркестрирано, приказује у негативном свијетлу. Друга страна, од које је својевремено тражено да објасни „гдје су нестале паре“, налази се ничим узнемиравана у безбједном хладу гдје мирно припрема стратегију наступа на суду. Можда господин Балшић има неко разумно објашњење за парадоксалне резултате свог дјеловања. Ја ипак остајем при мишљењу да је црногорска шаховска сцена подијељена на (само) двије струје . . .

На крају бих искористио прилику да се придружим свима онима који подржавају слободу у медијских активности мог доброг пријатеља Горана Томића. Искрено се надам да је настали неспоразум резултат индивидуалног наступа члана Управног одбора и размјене различитих ставова праћене вишком емоција у телефонском разговору. Ако се ради о некој новој, мени непознатој политици гушења медија који не подржавају руководство ШСЦГ, придружујем се борби против такве појаве.

У Котору, 09.08.2015.
Антун Вих

Радмила Милошевић, Шаховска хроника број 969, 12.8.2015

Шта се догађа у ШСЦГ и око њега?

(Одговор Антуну Виху)

Поштовани господине Вих ,

Нијесте ме споменули у свом тексту већ само цитирали дјелове мог коментара и то издвојене из ширег контекста (?). Ипак желим са Вама продискутовати низ занимљивих и за мене инспиративних опсервација које сте изнијели и дати додатна појашњења сопствених судова како око њих не би било недоумица.

Уз то, вјерујем, да ће дијалог са Вама бити коректан и допринијети да сви заједно будемо ближи истини за шта сам једино и заинтересована.

Дакле, изворно, овај Вама очито споран дио мог текста гласи : ''Много је важније шта о шаховским приликама у Црној Гори мисле Горан Томић, Веселин Балшић, Никола Ђукић, Небојша Никчевић или ја, него неки полуобавијештени чиновник Управе за спорт, функционер ЕЦУ, или било који други функционер...'' Ви сте цитирали само болдовани дио и однекуд закључили да позитивно мишљење Управе за спорт и посјете функционера ЕЦУ сматрам небитним ?! Баш напротив! Тај сегмент рада новог руководства ШСЦГ сматрам најбољим а од Вас очекујем да с лакоћом разумијете да нисам хтјела да кажем да је неважно позитивно мишљење Управе за спорт или посјете високих дужносника ЕЦУ, вец да је од тога важнија унутрашња кохезија и мишљење нас који сваки дан практицирамо шах у Црној Гори ! Јер, признаћете, неће за нашу репрезентацију играти Зураб и Кирсан вец Ђукић и Благојевић, турнре у ЦГ неће судити савјетници из Управе за спорт , већ Балшић и Вујачић(и) а нико од поменутих ''бјелосвјетских шаховских функционера'' (други цитирани дио мог коментара) неће организовати шаховскии живот у Котору и Подгорици већ Ви и ја!

Дакле, похвале Управе за спорт нашем савезу су добродошле ( посебно ако се зна да се Савез у великој мјери финансира њиховим средствима), када су умјесне али, ако су изречене из разлога који сте Ви навели (успјешна регистрација Савеза), мени онда изгледају помало комичне… Хвалити некога што је обавио једну тако подразумијевајућу ствар након сто претходна руководства ( такође много хваљена од Управе и ЦОК-а умјесто да због несавјесног односа према законским обавезама и свом послу буду санкционисана ) то нијесу учинила пуних 18 година је непотребно. Ево, видите, шаховски клуб ‘’Дијагонале’’ на чијем сам челу је један од првих шаховских клубова који се пререгистровао по новом Закону о спорту па мени не пада на памет да се тиме хвалим, нити ме Управа за спорт због тога хвали а понајмање Шаховски савез… Сви то сматрамо рутинском активношћу, иако мој клуб није на било чијем буџету, осим мом, а ја не примам плату за свој рад…

Узгред, било би занимљиво да Савез коначно објелодани списак клубова који већ неколико циклуса учествују на државним такмичењима а нијесу пререгистровани као и списак клубова који не плаћају таксе Савезу а имају и формално и суштински исти (и бољи! )статус од нас који своје обавезе уредно извршавамо. То је ваљда ‘’позитивна дискриминација’’ - како је схвата ШСЦГ.

Цитирали сте и моје подсјећање ''...да смо хтјели шах шахистима'' и кажете '' ...да је Управни одбор ШСЦГ састављен од (врхунских) шахиста погодан за прављење спискова лијепих жеља''. Е, у овоме се слажем са Вама са становишта прибављања новца за рад Савеза. Ја сам чак и приговарала на ранији састав УО ШСЦГ са таквом структуром. Тада ми је речено да је УО одличан и да тече мед , млијеко (и кока кола !). Међутим, када се убрзо показало да то и није баш тако, отишло се у другу крајност и садашњи УО је углавном састављен од нешахиста а то може бити опасно. Никако да се успостави баланс… Заиста сам забринута да круцијалне одлуке са могућим негативним последицама по црногорски шах, клубове и појединце, доносе у шаховске (не)прилике потпуно неупућене особе а да се ми који се дневно бавимо шахом (и једино шахом као ја!) са тим одлукама упознајемо из медија. Можете ли господине Вих вјеровати да ја тренутно не познајем ниједног члана УО ШСЦГ из овог нешаховског дијела ?! Да ли је то Вама нормално? И треба ли ја да се ‘’упознајем’’ са њима или они са мном (нама) ? Односно, треба ли да нас међусобно упозна онај ко их је увео у црногорски шах ?

Кад кажем ШАХ ШАХИСТИМА није то никакав популизам већ КОНЦЕПТ у ком су шах и шахисти у средишту пажње а не шаховски (поготову не политички ) функционери . Поновићу своје и раније изношено мишљење да Савез треба да буде СЕРВИС шахистима и да постоји ради њих а не ради себе као неко над тијело.

Изван ових цитираних дјелова, занимљивом и донекле проблематичном сматрам Вашу тезу ''... да је црногорска шаховска сцена поларизована на двије стране , једну коју предводи садашња предсједница ШСЦГ Ангелина Вуковић и другу коју предводи бивши предсједник Владимир Шакотић''.

Ево, ја напримјер, не припадам ниједној струји у црногорском шаху, нити сам дио било које интересне групације, или ‘’клана’’, како то воли да каже наса предсједница. Покушавам да се у животу и раду руководим принципима а не тренутним интересима… А, да је ова Ваша раније наведена тврдња суштински спорна лако се увјерити ако се само погледају недавне фотографије са отварања државног првенства у Пљевљима . (Једна од њих ми је послужила за малу пошалицу на мом блогу а пренио је и Горан Томић на ШХ). На фотографији су добро расположени најближи дугогодишњи Шакотићеви сарадници (или он њихов, како хоћете!). Неки од њих су директни учесници ‘’у послу'' са Шакотићем и потписници штетних уговора по Савез ( Срђа Драгашевић), други су, од подржавалаца и тадашњих фанова садашње предсједнице, а уз њену сагласност, јавно оптужени ‘’… да се својом кандидатуром за предсједника ШСЦГ придружио онима којима не одговара нови почетак на легалним, бољим, праведнијим и рационалнијим основама, којима не одговара да се расвијетли ко је, како и зашто овако водио ШСЦГ, онима који ће хтјети да заташкају и релативизују све досадашње неправилности и злоупотребе’’ (Божидар Ивановић), а трећи (којих је препун садашњи савез?!) су усред највећих сукоба са Шакотићем ушли у његов УО (да му ојачају тада већ ослабљене позиције) и потписали егзалтирано саопштење о његовој месијанској улози у ЦГ шаху и потпуној регуларности и легалности у организацији фамозног првенства у Будви (Јусуф Каламперовић).

Е, видите, поштовани Антуне, сви су они на отварање Првенства приспјели на позив предсједнице ШСЦГ, која, како приказују фотографије, из прво реда прати са њима церемонијал отварања , раздрагано им уручује захвалнице и тако ваљда ''предводи страну против Шакотића'' – како Ви кажете.

Са вишедеценијским најближим сарадницима, пријатељима и поштоваоцима Шакотићевог лика и дјела против Шакотића! То је прави рецепт за побједу !!

Како се ствари одвијају, очекујем да на отварању следећег шампионата ову галерију ликова употпуни Шакотић ЛИЧНО, па да коначно све буде ‘’као некада’’…

На крају бих најискреније замолила све учеснике ове дискусије да она буде цивилизована и без увреда према било коме а нарочито према предсједници Шаховског савеза Ангелини Вуковић којој је већ упућено исувише увреда.

Дозвољено је ићи оштро на лопту али не и на играча!

Подгорица,11.08.2015.
РАДМИЛА МИЛОШЕВИЋ
Предсједница ШК Дијагонале

Пљеваљски шах клубови, Шаховска хроника број 971, 14.8.2015

Реаговање пљеваљских шаховских клубова на текст Радмиле Милошевић који је објављен под називом Шта се догађа у ШСЦГ и око њега

У наведеном тексту у дијелу у коме се коментарише шампионат у Пљевљима, једино фотографије са шампионата у Пљевљима су аутентичне, али су и оне коментаром злоупотребљене, за лично вријеђање људи и организатора овог шампионата.

Општина Пљевља у сарадњи са пљеваљским шаховским клубовима прихватила је да буде организатор и покровитељ два такмичења из календара ШСЦГ (Пионирског и омладинског првенства ЦГ и Сениорских шампионата ЦГ у мушкој и женској конкуренцији). Све позиве гостима на отварању у име наведених организатора писао је надлежни општински секретаријат и сви су они били драги гости Општине Пљевља и пљеваљских шаховских клубова. (Између осталих и ВМ Ивановић Божидар, ИМ Живковић Љубо, Каламперовић Јусуф и Предсједница ШСЦГ, која је са годишњег одмора дошла на отварање). Захвални смо им што су прихватили наш позив и што смо могли да их угостимо. У име ШСЦГ захвалнице за успјешну организацију и цјелокупно покровитељство ових првенстава Предсједница ШСЦГ уручила је Предсједнику општине и предсједницима пљеваљских шаховских клубова од којих је један Срђа Дргашевић. Предсједник Општине Пљевља је на отварању пригодне поклоне уручио својим гостима ( ВМ Ивановић Божидар, ИМ Живковић Љубо и Каламперовић Јусуф). Ово би требао да буде прави коментар објављених фотографија са отварања уз поштовање свега онога што су организатори урадили да учесници имају добар смештај, добре услове за игру, добар наградни фонд.

С поштовањем.

Милојица Тешовић – Предсједник ШК „Рудар“
Зоран Радошевић – Секретар ШК „Основних и средњих школа“

Радмила Милошевић, Шаховска хроника број 972, 15.8.2015

Одговор Тешовићу и Радошевићу

Поштована господо Тешовић и Радошевић,

Морам признати да ме Ваш текст вишеструко збунио - срећом је кратак!

Наиме, Вас, Ваше клубове, организаторе, начин и квалитет организације шампионата , ниједном ријечју у свом претходноом коментару нисам споменула (али сада хоћу, кад већ инсистирате!), па не схватам по ком основу ми баш Ви одговарате. И како сам Вас могла увриједити кад Вас нисам ни споменула ?

Молим Вас да наведете дјелове текста у којем Вас спомињем и вријеђам као и оно што сматрате нетачним у мом тексту.

Али, Ви добро знате да је све што сам написала тачно, баш као и ти што стоје иза Вас! Гдје год сам спомињала актере наше бизарне шаховске сцене користила сам фотографије, цитате и општепознате чињенице и податке ! Чиста фактографија, господо драга!

Након више читања Вашег обраћања у жељи да некако одгонетнем разлоге Ваше озлојеђености, закључих да Вам изгледа сметају коментари који стоје испод објављених фотографија. Е видите, ја мислим да ти полушаљиви коментари на духовит начин описују оно што фотографије приказују а оне опет одлично илуструју текстуални дио мог коментара! Не каже се залуд : ‘’Једна фотографија говори више од хиљаду ријечи’’! Размишљајући о томе сто би се неко толико сјекирао око неколико фотографија које је лично објавио на фејсбуку , закључила сам господине Радошевић, да сте забринути шта ће бити ако неко из Општине Пљевља у којој радите неким случајем види ова моја злодјела. И добро, ево, сад сте јавно реаговали и направили отклон од њих и мене и можете се опустити.

Ипак, признајем, има нешто што није било тачно у мом коментару - ако је вјеровати овоме што пишете. Наиме, ја сам до јуче живјела у увјерењу да Појединачни сениорски шампионат за мушкарце и жене организује Шаховски савез ЦГ а испаде да га организује Општина Пљевља ?! Како нам то нико није јавио ја сам мислила да најважније такмичење у шаху, као и увијек, организује ШСЦГ, па сам по логици ствари сматрала да је предсједница Савеза одређивала ко ће бити гости и званице на првенству . Кад, гле чуда, она је само гост, тек једна од позваних (и још је морала прекинути годишњи одмор !) а све је у ствари организовала Општина Пљевља па чак и одабир гостију ?! И знају ли у општини несто о овим нашим унутрашњим споровима : ко је за а ко против кога - кад су већ организатори и покровитељи Првенства … Ето,то је једина нетачност у мом тексту јер нисам могла претпоставити да из општинског ‘’надлежног секретаријата’’ предсједника Шаховског савеза нијесу консултовали макар о томе кога ће позвати на отварање шампоната? ( Или, ипак јесу, него то сад није згодно признати… )

Ако је тачно ово што пишете онда је оваквим понашањем озбиљно нарушен углед и интегритет Шаховског савеза ЦГ, што је кршење Статута ШСЦГ .

Господо , ја годинама сарађујем са подгоричком општином која је по свему много моћнија од пљеваљске, па њени званичници долазе да несто отворе само када их позовем и онај кога позовем . И никада ми се нико од њих није умијешао у било што око организације бројних турнира које Дијагонале организују под њиховим покровитељством. Али, то је питање личног стила…

Било би занимљиво чути и то, ко је и када одлучио да шампионат буде баш у Пљевљима? Није ми познато да је било јавног конкурса, тендера , итд . Кад смо предлагали садашње руководство сви смо су се клели у транспарентност у раду Савеза а сада то више нико не спомиње. Чак ни оне фризиране записнике са сједница Управног одбора више не добијамо а камоли шта друго...

Али, Вас ово свакако не тангира. Кад смо се ми борили за поменути концепт Ви сте у дугом низу година подржавали ранија руководства која су заговарала другачије управљање Савезом, па је заокрет уназад садашњег руководства Вама таман по мјери! Али мени није!

Кажете да су Захвалнице уручене за ‘’успјешну организацију и цјелокупно покровитељство’’ онима којима су уручене?! Али побогу! Захвалнице су уручене на ОТВАРАЊУ шампината па се питам како се знало да је успјешно организован, прије него је и почео… ?!

А шампионат и није баш прошао без организационих мана - уколико је тачно то што чујем и читам. (Нисам била у Пљевљима и нисам лично видјела па имам одређену задршку према овим информацијама)

Дакле, имали смо и ‘’нестале играче’’ (како би то Томић рекао!), недоласке на партију, контумације, ‘’залутале чланове Управног одбора’’ (Андрејић –цит.), који , авај, никако да стигну на проглашење и затварање шампионата, остављењу скупоцјену шаховску опрему на крају турнира коју су морали скупљати играчи (Балшић-цит.), неклиматизовану салу за игру усред љета, несразмјерно распоређен наградни фонд са наглим и нелогичним падом после треће награде: са 600 еура за трећепласираног на 300 еура за четвртог , а на шампионату се десило да чак четири играча дијеле од 2-5 мјеста са по 6,5 поена , при чему је награда за другог била 800 еура а за петог 200 еура са истим бројем поена, укупни наградни фонд је мањи за 600-700 еура од оног који смо имали у вријеме тандема Драгашевиц-Марковић, без слободног дана на турниру од 11 кола, итд…

Господине Радошевић, организација шампионата у овом дијелу првобитно није била предмет мог интересовања (ако не интересује његове учеснике, зашто би мене), али сте ме овим непотребним јављањем просто инспирисали. Вјерујем да знате да нисам од оних што по сваку цијену тразе недостатке -напротив!

Цијеним Ваш рад са младима , Ваш активизам и прегнуће. Пуно смо сарађивали протеклих година и још ћемо, надам се… Само, имајте на уму да предсједници и градоначелници долазе и одлазе а ми остајемо ! Не морате баш увијек некритички слиједити оне што су у хијерархији изнад Вас.

Ваљда је важније шта је исправно и тачно од оног оног шта је корисно!

Подгорица, 14.08.2015.

РАДМИЛА МИЛОШЕВИЋ, предсједница ШК Дијагонале

Пљеваљски шах клубови, Шаховска хроника број 973, 16.8.2015

Реаговање пљеваљских шаховски клубова на текст Радмиле Милошевић који је објављен под називом Одговор Тешовићу и Радошевићу

У наведеном тексту у дијелу коментарише се наше кратко и недвосмислено реаговање да је за шампионат у Пљевљима, све позиве гостима на отварању у име организатора писао надлежни општински секретаријат, на предлог шаховских клубова и да су сви су они били драги гости Општине Пљевља и пљеваљских шаховских клубова. (Између осталих и ВМ Ивановић Божидар, ИМ Живковић Љубо, Каламперовић Јусуф). На објављене фотографије и текст смо реаговали јер су у истом ови гости приписани ШСЦГ, а то су наши драги пријатељи које смо позвали не само на отварање већ смо се са њима дружили два прелијепа дана. Кога ће мо ми позвати на отварање првенства које смо у цјелости финансирали нисмо имали обавезу да било кога питамо.

Сва друга преписка и ваши коментари нас на рачун руководства ШСЦГ нас не интересују јер ми нисмо ничији заступници или адвокати, у било какве полемике се не укључујемо а сигуран сам да с ким год да смо сарађивали да смо коректно испунили све своје обавезе.

С поштовањем.

Милојица Тешовић – Предсједник ШК „Рудар“
Зоран Радошевић – Секретар ШК „Основних и средњих школа“

Радмила Милошевић, Шаховска хроника број 974, 17.8.2015

Одговор Тешовићу и Радошевићу (2)

Поштована господо Тешовић и Радошевић, На самом почетку да се сложим са Вама да се већина овога што пишем заиста односи на Шаховски савез Црне Горе али шта могу кад се умјесто њих јављате Ви и Антун Вих…

Дискутујем са оним ко се јави за дискусију или, што би рекао Глигорић, ИГРАМ ПРОТИВ ФИГУРА.

Коначно смо утврдили чији су гости били Б. Ивановић, Љ. Живковић и Ј. Каламперовић али још увијек не и чији је Шампионат!

(Ово ће сигурно раздрагати Горана Томића! Јер, након ''несталих'' играча, ‘’залуталих’’ чланова Управног одбора ШСЦГ, на крају имамо и ''загубљено првенство''!)

Али, шалу на страну...

У првом реаговању написали сте да је ''Општина Пљевља у сарадњи са пљеваљским шаховским клубовима прихватила да буде ОРГАНИЗАТОР и покровитељ два такмичења из календара ШСЦГ (Пионирско и Омладинско првенство ЦГ и Сениорски шампионат ЦГ у мушкој и женској конкуренцији)''.

У другом реаговању пишете да сте ''... првенство у цјелости финансирали и да нијесте имали обавезу да било кога питате ко ће бити позван на његово отварање''.

Да ли овиме хоћете да кажете да Вам је национални шампионат УСТУПЉЕН од стране Шаховског савеза ЦГ ?

Очекујући Ваш одговор желим Вам успјех у свим шаховским акцијама у Пљевљима!

РАДМИЛА МИЛОШЕВИЋ , предсједница ШК Дијагонале

Веселин Балшић, Шаховска хроника број 975, 18.8.2015

ШТА СЕ СВЕ ДОГАЂА У ШС ЦГ И ОКО ЊЕГА?

(одговор мом другу Антуну)

Поштовани господине Антуне,

Са малим закашњењем реагујем на Твој коментар објављен у ШХ. Истина, мало сам изненађен начином и аргументима како си бранио нашу предсједницу, а и прозивком појединих особа који су се огласили (и осудили) вербални напад члана УО на проф Томића. Примјетио сам највише си мене помињао у том тексту, па је ред да Ти одговорим.

Поштовани господине Антуне, и прошле године си објавио један коментар на страницама ШХ, гдје си бранио нашу предсједницу, и јавно позвао УО да је заштите (од мене). Признајем, нијеси био груб, као један члан УО, па сам Ти (цијенећи наше коректне односе и уважавајући Твоје године и дугогодишње бављење шахом –играч, организатор, судија) одговорио приватним мејлом. У том мејлу сам Ти доставио и један мој текст (који је јавно објављен у дисциплинској пријави), гдје сам Ти написао да ћеш, након читања текста моћи схватитити одређене ствари. Одговорио си ми и признао да си – „брод ипак мало нагнуо на њену страну“, тј. да си био необјективан. А нијеси брод мало нагнуо на њену страну, већ вјерујем да си га можда и преврнуо.

Ништа ружније ни тужније нема него износити јавно свој (ШС ЦГ) прљав веш на свијетло дана, и о томе писати да нам се сви из шаховског свијета смију. Увијек сам се залагао да се сви проблеми и неспоразуми који се појаве – рјешавају искључиво унутар ШС ЦГ. Али, постоји одређена група (предвођена нашом предсједницом) којима апсолутно није стало до истине, и који једноставно не желе ни да разматрају такве предлоге, тако да појединцима није остало ништа друго, већ да се на овакав начин боре за истину и правду.

Сва ова моја писанија је почела када наша предсједница (и њен УО) нијесу жељели да разматрају одређене (моје) конкретне (и коректне) предлоге, већ су их једноставно игнорисали. У том моменту, једино што ми је (тада) преостало било је да се путем разних текстова огласим и износим истину. А могли су (и требали) без тога. Било је потребно само мало добре воље са њихове стране, па да се сви неспоразуми ријеше. Они то једноставно нијесу жељели. Зато сам врло захвалан свима који су објављивали све те моје текстове, и на тај начин су све заинтересоване особе из свијета шаха долазили до прецизних података и истине. Из тог разлога сматрам да нијеси требао овако „тешку тему“ отварати преко ШХ. Мени лично не смета, али сам мишљења да смо све нејасноће које имамо могли ријешити разговором. Чак сам Ти и прошле године понудио да, ако желиш, можемо о свему да разговарамо –када Теби и гдје одговара. И сада Ти опет нудим исто: ако Ти нешто није јасно (или нијесам довољно прецизан) боље је да то разјаснимо разговором, а не преко ШХ или других сајтова. Али, не смета мени ни овако.

Сада је ред да мало прокоментаришем и Твој текст.

Владица
Изненађен сам да си се на онакав начин осврнуо на текст угледног шаховског радника и уредника „Вечитог шаха“ Владице Андрејића. Владица је као увијек, врло јасно и прецизно објаснио поједине чињенице и такве особе назвао правим именом. Вјерујем да се већина шахиста у потпуности слаже са свим што је написао Владица Андрејић. Владица се тако односи (пише) и према свом предсједнику ШСБ (и према свима другима), па зашто такав однос не би имао и према нашој предсједници. Владица на свом сајту не прави никакву разлику између Србије, ЦГ и БИХ. Све што се дешава у ЦГ Владица објављује. Да ли на нашем сајту можемо наћи све те податке што налазимо на његовом сајту, који се односе на наше турнире и играче, и који су битни за нас? Све што је Владица написао, ја бих одмах потписао. Подржавам сваку његову написану ријеч. Можда ће се неко запитати зашто онда и ја нијесам писао на тај начин, ако се у свему слажем? На почетку писања текстова (који су објављивани) и изношења примједби, био сам мало грубљи и многи су ме савјетовали и предлагали да не користим такав речник, јер онда сви (нарочито наша предсједница и дио УО) само обраћају пажњу на стил писања, али не и на чињенице. Тако, нпр. када сам коментарисао глупави предлог судијског правилника, припремљен од стране личне пријатељице наше предсједнице, написао сам да „...није она (Бранка Милашиновић) крива, она не зна“, и то сам поновио пет-шест пута, а већина из УО (предвођени капитеном –нашом предсједницом) су то схватили као вријеђане „угледног шаховског радника и еминентног судије -Бранке“. Може се само замислити како би наша предсједница и њени ПНП (прорачунати, неспособни, полтрони) реаговали на такав мој стил писања.

Владица је више урадио у прикупљању, обрађивању и сређивању свих турнира у ЦГ него сви предсједници ШС и сви њихови ПНП заједно. Владица јако добро познаје комплетну шаховску ситуацију у региону, а посебно у ЦГ. Увјерен сам да ни Ти, господине Антуне, ни моја маленкост, ни приближно не знамо шта се све догађа у ЦГ, колико зна Владица Андрејић, и из тог разлога је врло компетентан да изнесе свој став и мишљење о стању у шаховској ЦГ. Из тог разлога, његово мишљење треба уважавати. Зато се надам да ће се Владица опет огласити и коментарисати догађања у ШС ЦГ. Зато предлажем Теби и свим Твојим истомишљеницима: све дирај, само њих (Владицу и Горана) не дирај.

Анкетирање и (покушај) одбране предсједнице
Поштовани Антуне, увјерен сам да имаш најмање 850 разлога због којих браниш нашу предсједницу. Али, мораш да нађеш мало боље, јаче и убједљивије аргументе.

Заиста ми је смијешно и крајње неозбиљно, како кажеш, да си се потрудио и „прибавио мишљење од пословних партнера госпође Вуковић” и да су је “у медицинским круговима описали су је као поузданог пословног партнера који редовно испуњава своје обавезе” Поштовани Антуне, наша предсједница се не налази на челу Дома здравља или Опште Болнице, а није ни министар здравља, па да се распитујеш у медицинским круговима –каква је она. Зашто се нијеси распитивао и код полицајаца, просвјетара, комуналаца, или код пензионера или незапослених особа? Наш народ каже да докон поп свашта ради. Исто тако, ја сам наилазио у медијима на негативне коментаре и мишљење о нашој предсједници од особа везаних за здравство, па никада ми није пало на памет да такав аргумент користим против ње у нашем (шаховском) сукобу.

Једино мјеродавно мишљење о нашој предсједници могу дати особе из свијета шаха: играчи, представници клубова, организатори, судије... А мишљење већине особа из шаховског свијета код нас о нашој предсједници је негативно.

Угошћавање разних ФИДЕ и ЕЦУ функционера (и сестара Музичук) за сада нам (шахистима) није донијело никакве користи. Истина, појединцима је то послужило за личну промоцију, фотографисање за успомену, кадар на ТВ-у, заједнички ручак или вечеру.... Ето, то су бенифити (за сада) ШС ЦГ, од посјета свих тих „бјелосвјетских шаховских функционера“. Ако имамо тако добру сарадњу са ЕЦУ зашто наша предсједница није успјела да обезбиједи (бесплатно) учешће наших талентованих такмичара (Благојевић, Шуковић, Лукић, Ћировић, Побор, Мандић, Вучковић, Аливодић, Анђелићи...) на недавно одржаном Европском првенству (рапид и брзопотезно такмичење)? Зар није било корисније да се новац потрошен на разне дочеке функционера (и сестара) искористи за организацију одређених такмичења или слање такмичара на такмичења у окружењу?

Добар рад Савеза (који многи нијесу примијетили)
Господине Антуне, написао си „...а резултат добро одрађеног посла је добијање организације економски исплативих масовних међународних турнира, као и спонзорстава“ Заиста не знам о чему пишеш Антуне. Која је то такмичења добио ШС ЦГ? Да Ти не живиш у ери В. Шакотића, који је једини знао и умео да донесе турнире ЦГ? Вјерујем (и надам се) да би требали добити неко такмичење, али за сада још ништа нијесмо добили. О спонзорству је боље и да га нијеси помињао. Вјероватно си мислио на Твој чувени пројекат (који је преузео Савез) о едукацији младих шахиста путем интернета. Од ФИДЕ је Савез добио око 15.700 еура за тај пројекат. И шта је било са тим пројектом? Да ли је неко помјерио било коју фигуру на шаховској табли, по том пројекту? Наравно да ништа није урађено са тим пројектом. Нити ће бити урађено, јер они (предсједница и секретар) су неспособни да било шта направе по том питању. Али, добијени новац по том пројекту је ненамјенски (по)трошен. И Теби то не смета. Вјероватно имаш разлога за то.

Мало и мени (ВБ)
Написао си „...Надам се да ће се бројни правни спорови у њима временом разријешити на најправеднији начин. У томе ће вјерујем помоћи свједоци бројних усмених изјава на које се он позива.“ Лијепо је то све речено господине Антуне. Али, зашто нијеси изнио свој став у вези одређених спорова које ја водим? Зар нијеси имао потребу да се огласиш због срамне одлуке УО, којом сам кажњен само због писања? И то што сам износио само истину. А реагујеш на одређене текстове којима смо дали подршку проф Томићу. Заиста, чудни су Твоји критеријуми у одбрани појединих особа. Заправо, колико се сјећам, Ти си реаговао само два пута у вези писања, и оба пута си бранио нашу предсједницу. Можда је то ипак само случајност.

Такође, мало си се, господине Антуне, дотакао и дисциплинске пријаве коју сам поднио против наше предсједнице. Да ли је Теби стало до одлуке коју ће донијети надлежни орган (УО) или до истине која јесте? Што се тиче одлуке, ја сам увјерен да ће се наша предсједница жалити на одлуку Дисциплинске комисије, а касније ће УО усвојити њену жалбу. И шта онда? Ти ћеш доћи до закључка да ја нијесам у праву, јер је таква одлука надлежног органа. Међутим, ако Те занима истина, можеш позвати све наведене сведоке (све их знаш) и лично ћеш се увјерити у то да све што је написано је само истина.

Шакотић
Господине Антуне, видим, прозиваш ме и што више не нападам (прозивам) В. Шакотића. Па да Те мало подсјетим. Када је требало, када је било актуелно и онда када је био на власти, ја сам га, за разлику од многих, прозивао. И био сам врло активан у томе да се прикаже заиста права истина у вези ЕП у Будви. Сада је то добило неку нову димензију са свим судским процесима. И заиста нијесам упознат докле се по том питању са тим стигло. И ништа од свега тога што сам раније писао, ни сада не бих мијењао. Својевремено сам написао да, док ја нападам Шакотића, многи га подржавају, а када он не буде више на власти, многи који га сада подржавају ће га нападати, а ја ћу га „бранити“ од таквих. И то се сада дешава. Волим да критикујем особе који су на власти (за разлику од многих), а не да их критикујем онда када се више ништа не питају и ништа не одлучују. Не знам гдје је завршио (евентуално) отуђени новац са ЕП, али бих волио да се сав новац који је „склоњен“ са стране, врати Савезу, али да их троши неко ново руководство, боље и мудрије.

Иначе, уопште се не може успоређивати знање, шаховска стручност, способност и организацијске способности наше предсједнице са В. Шакотићем. Он је за њу, по свим питањима, појам. Судски спор (тужба Савеза) који се води (по мени) је заправо лични обрачун наше предсједнице и Шакотића. Њихов сукоб је почео мног раније, али је сада дошла прилика за наплаћивање рачуна. Да није тако, онда би наша предсједница поднијела пријаву против свих лица који су на било који начин учествовала у организацији ЕП, а не само против њега. Овако, наша предсједница је заштитила поједине особе, из (њој) знаних разлога. И као што је навео млађани Лепетић у свом коментару (у одбрани проф Томића): “Савез се није жалио на првостепену одлуку суда да му се одбије својство умјешача у том поступку и на тај начин се “елегантно дистанцирао” из тог поступка”, ма шта то значило, али је својим нечињењем, наша предсејдница нанијела одређену штету туженим клубовима (3) и репрезентативцима (3).

У вријеме када се већина нас успротивила против начина организације ЕП у Будви и Шакотића, Ти си са дистанце, у хладовини, све то лијепо посматрао. Зар није мало чудно, господине Антуне, да једино Твој клуб из Боке Которске није поднио тужбу против Шакотића? Када год је требало повући неки важан и ризичан потез (тужба) против Шакотића, Ти си то врло спретно избјегавао, вадећи се да такву одлуку може да донесе само УО клуба, а ако је у питању нешто што Ти је одговарало, то си прихватао, без одлуке УО. Мени се чини да су то Твоје врло мудре или прорачунате одлуке. На крају, сада, из дебеле хладовине, пратиш како се тужени сналазе.

Двије групе?
Поштовани господине Антуне, ја не припадам ни једној групи (Ангелина или Владимир), ја сам самосталан у свом раду (писању). Борим се само за истину, борим се против неправде, коју (не)намјерно чини наша предсејдница према мени или другима, не придржавајући се Статута и других аката Савеза. Све то радим због непринципијелности наше предсједнице (избор члана УО) и крајње некоректног понашања наше предсједнице према мени или другима. Када сам видио да нема намјеру да се извини за све те пропусте, онда сам наставио да је критикујем. Тако, поштовани господине Антуне, ја то не радим да бих било коме помагао, а најмање Шакотићу, већ само из принципијелних разлога. Иначе, са Шакотићем сам се задњи пут видио давно (једне топле децембарске ноћи -2013. г), када смо попили опроштајно пиће и када сам му саопштио да подносим оставку (рејтинг администратор). Међутим, ако икада будем у друштву Шакотића (никада не реци -никад), обећевам Ти, бићеш први кога ћу обавијестити. Исто тако, господине Антуне, познато ми је да си се Ти, након подношења оставке (члан УО) састајао са Шакотићем!? Увјерен сам да се Шакотић, након подношења оставки појединих особа (Ђукић, Милошевић, Балшић…), никада није састајао са њима и покушавао да направи неки нови договор, јер зна да од тога ништа не би било. Ко зна, можда је у том тренутку тражио најслабију карику у ланцу, од свих оних који му више нијесу давали подршку.

Пропусти у раду Савеза
Господине Антуне, много би било боље и сврсисходније да си се као особа која је у шаху више од 40 година, трудио да својим лијепим коментарима понекад (ис)критикујеш ову владајућу гарнитуру. Вјерујем да би Ти то урадио много боље и ефикасније, са лијепим и бираним ријечима и онако изокола, него што то ја то радим (конкретно и директно пишем о пропустима). Није могуће да нијеси примијетио никакве пропусте у раду Савеза. Поред свих оних, које сам понекад описивао, било је пропуста које нијесам имао времена да коментаришем, а који су свакако заслуживали да се о њима пише. Као што сам написао, има мали милон пропуста у раду Савеза, па ћу навести само пар таквих примједби: -фалсификовање записника са Скупштине ШС ЦГ, -записници са сједнице УО и Скупштине се добијају са великим закашњењем, -записници са сједнице УО (са задњих пар сједница и са сједнице одржане у Бару, у новембру 2014.г), нијесу достављени, -замјена члана УО, на основу потврде (супруг овластио жену да га заступа у УО???), -Скупштина се не заказује, самим тим се не усваја финансијски извјештај за претходну годину, годишњи план рада и што је још важније –финансијски план за ову годину, -Надзорни одбор не поступа по захтјеву ШК “Зета”, већ служи као продужена рука наше предсједнице, -уступање такмичења из надлежности организације Савеза, клубовима, -одређивање мјеста одржавања такмичења без тендера, -правилници нијесу усвојени по Статуту, на Скупштини, -непоштовање Одбора судија и сукоб наше предсједнице са многим судијама, -одређивање судије из иностранства, да суди међународни турнир у Петровцу…

Поштовани господине Антуне, да ли је могуће да Ти, тако објективан, нијеси нашао за сходно да ништа напишеш о свим овим (и оваквим) пропустима.

Појединачно сениорско првенство
Шта рећи о недавно завршеном Појединачном сениорском првенству, гдје су двојица репрезентативаца сакупљали шаховску опрему Савеза (са свим оним кабловима за ДГТ)? Па да ли је могуће да се секретар није удостојио да дође и да барем шаховске реквизите поспреми.

А шта тек рећи за случај да су се два члана УО, који су дошла дан раније ради свечаног затварања и уручивања награда, и како кажу очевидци, напила и нијесу присуствовали тој церемонији!? Вјерујем да такав скандал није забиљежен код нас али ни у региону. Прије пар година, на Појединачном првенству ЦГ, одржаном у Тивту, један такмичар се напио и имао је свој шоу. Због тога је кажњен (једна или двије године забране наступа). Овај скандал, што су направили чланови УО, је неупоредиво тежи и непримјеренији. Занима ме, како би реаговали надлежни из Управе за спорт или ЦОК-а када би сазнали за овакав случај? Како би реаговали надлежни ако би сазнали да је један члан УО током наведене теревенке вријеђао хоџу? Замисли, у таквој (мултиетничкој) средини, неко да вријеђа хоџу? Људи моји да ли је то могуће?

Поштовани господине Вих, ово су проблеми о којима треба да пише сваки добронамјерни шаховски радник, а поготово Ти, који си 40-так година у шаху.

Водио сам рачуна да више не помињем нашу предсједницу да се лажно представља, да је инжењер електротехнике, а заправо је “свршени гимназијалац”, и као што видиш, успјело ми је у томе.

Поштовани Антуне, трудио сам се да будем кратак и јасан. Ако и након овога будеш имао било каквих дилема (трилема) или нејасноћа, потрудићу се да Ти одговорим мало опширније и детаљније.

Подгорица, 17.08.2015. Веселин Балшић