Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Отворено писмо Манакове

Отворено писмо Манакове

15.09.2015 /   Андрејић, Владица (2268)

Марија Манакова написала је отворено писмо ШС Србије поводом одређивања састава репрезентације

У Политици је јуче објављено отворено писмо Шаховском савезу Србије које је написала Марија Манакова, поводом начина избора женске репрезентације. Текст преносим у целости, а онда ћу и понешто прокоментарисати.

Марија Манакова, Политика, 14.9.2015

Одсуство строгих критеријума погубно за српски шах

Отворено писмо Марије Манакове Шаховском савезу Србије поводом начина одређивања састава репрезентације

Марија Манакова, шамионка Србије 2013. и вицешампионке Европе у саставу репрезентације СР Jугославије 1999, обратила се Шаховском савезу Србије следећим отвореним писмом:

Желим да укажем на неке проблеме у нашем женском шаху, у циљу његовог оздрављења и повратка Србије у (женску) светску елиту. Одсуство јасних критеријума за избор репрезентације довело је до произвољности и превелике слободе дате селектору. Када нема строгих критеријума и принципа постоји опасност од пристрасности и чак корупције. То није добро ни за долазећа поколења. Када млади шахиста види јасне критеријуме, много је више мотивисан да ради и да се ослања само на себе. У Русији је то један од главних фактора стварања шампиона, што се не може рећи за Србију.

У земљама као што су Русија, Украјина и многе друге, наступ шаховске репрезентације је заиста важан, а у Србији, с ретким изузецима, екипа се шаље „реда ради”, да се одглуми да се тобоже нешто важно дешава. У било којој другој земљи улазак у репрезентацију играча који то не заслужује изазива скандал, а у Србији се прећуткује. И само се у Србији догодио 2009. године дотле невиђен случај – у екипу није уведена државна шампионка Сандра Ђукић!

Због чега се уопште организује првенство земље?! Ако шампион нема место у репрезентацији, зашто би се млади трудили да учествују на шампионату? На тај начин се, мало по мало, уништава један од најпопуларнијих спортова у земљи, у ком је Србија деценијама била међу водећим земљама.

Да је Шаховски савез Србије приватна прћија, не би се постављало питање. Међутим, то је друштвена организација чији је задатак да заступа ову врсту спорта. Савез је непосредно потчињен како Министарству за спорт, тако и Светској шаховској организацији (ФИДЕ), обавезан је да поднесе рачун пред јавношћу, да каже на који начин је најбоље развијати ову врсту спорта у земљи.

Позивам руководство ШСС да заузме јасан став и објави критеријуме којих је дужан да се држи селектор, а да му препусти слободу само када је реч о играчицама које су готово изједначене по успесима и рејтингу. Извршни одбор мора да разјасни: 1. зашто се за селектора бира тај и тај човек а не неки други, 2. који су критеријуми за састављање репрезентације и 3. како ће Савез реаговати на неуспех екипе и како ће подстицати успех.

Прошле године је селектор Бранко Дамљановић увео у тим Аделу Великић, перспективну девојчицу с малим рејтингом, са одређеним успесима у омладинској конкуренцији, која није могла да се докаже на националном шампионату пошто није ни играла на њему. Наравно, капитен се на Олимпијади трудио да је не уводи у важне мечеве, а екипа Србије је имала један од најгорих резултата у историји.

Упркос томе, ШСС после овог неуспеха оставља Дамљановића на месту селектора. Две наше најјаче шахисткиње, Наташа Бојковић и Марија Ракић, отказују учешће на Екипном шампионату Европе и Дамљановић опет бира екипу како му је воља. Његово званично објашњење је да је екипа формирана по рејтингу. Оваква отворена неистина ме је избацила из такта. По ко зна који пут нисам изабрана у репрезентацију, иако сам међу најбољима по рејтингу и у одличној сам форми. Управо сам на Екипном шампионату државе у Новом Саду постигла један од најбољих резултата на првој табли. Непрекидно радим над шахом и једна сам од најуигранијих српских шахисткиња. Упркос свему томе, селектор ме није чак ни позвао телефоном.

Не могу више да ћутим. Захтевам од руководства Шаховског савеза Србије да прекине са овако погубним начином рада, који траје годинама.

Марија Манакова, женски велемајстор,

Питање критеријума за избор у репку се одавно постављало, али исто тако увек је селектор имао слободу да бира кога хоће. Ја сам раније доста писао на ту тему и не бих да се више понављам. Неки модел природних критеријума и резултата које сам поодавно оформио може се видети на Селектору, те се ту јасно могу видети учинци репрезентативаца, потенцијалних репрезентативаца и још неких који заслужују пажњу, те се могу и лако упоређивати.

Поводом случаја кад Сандра Ђукић, као легитимна шампионка Србије, није уврштена у женску репрезентацију Србије, могу да кажем да то није једини случај. Наиме, у Црној Гори се управо сада дешава нешто још невероватније. Ове године Женско првенство Црне Горе освојила је, без пораза, омладинка Невена Радошевић. Међутим, она није уврштена у женску репрезентацију Црне Горе! Са друге стране, селекторка Црне Горе, Душанка Јовићевић, уврстила је Наташу Сарић-Крповић, жену која није одиграла рејтинг партију у последњих 12 година! Веома срамотна одлука селекторке, јер ако је већ желела да у репку убаци неког ко је апстинирао од шаха више од деценије, могла је тог неког да пошаље на неки турнир да демонстрира да је и даље способан да игра на неком нивоу, а најбоље би било да тај турнир буде управо женски шампионат. Овако остаје брука и мачка у џаку за Европско првенство. Изгледа да Србија ипак није најгора по том питању...

Поводом тога да је екипа Србије са Аделом Великић прошле године имала један од нагорих резултата у историји Олимпијада могу рећи да то јесте тачно, али исто тако је тачно да је женска репка Србије освајала тачно 13 меч бодова на све последње три Олимпијаде. Што се пласмана тиче, најгори резултат и 30. место било је у Истамбулу 2012. године у саставу Бојковић, Манакова, Стојановић, Ракић, Бендераћ. Та последња сезона је била просто стандард нашег женског шаха и то је једноставно тако, те не мислим да би неки други састав то значајно променио.

Што се тиче предстојеће репрезентативне акције, само одсуство Наташе Бојковић и Марије Ракић је огроман хендикеп. Састав је свакако слабији, те нас вероватно чека лош резултат, али шта да се ради. Нама обичним смртницима остаје да навијамо за нашу репку у каквом год саставу била...