Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Обука 2015 (24-01-2015)

Обука 2015 (24-01-2015)

06.10.2015 / ИМ Марковић, Иван Ј (2474)

Поштоване шаховске колеге,

Од ове јесени шах се придружио спортским гранама које су укључене у Програм за стручно оспособљавање трећег нивоа за звање оперативног тренера у спорту. Овај програм у трајању од 240 часова спроводи Факултет спорта и физичког васпитања (ФСФВ) Универзитета у Београду у сарадњи са шаховским савезима Централне Србије и Београда.

Значај овог програма лиценцирања за шах и шахисте може се посматрати по више основа. Формално гледано, потреба за постојањем бар једног спортског стручњака са званично признатим квалификацијама (које се нпр. могу стећи стицањем овог звања) у свакој регистрованој спортској организацији (што се свакако односи на све регистроване шаховске клубове) директно проистиче из одредаба Закона о спорту и Правилника о номенклатури спортских занимања и звања. Сажет приказ најзначајнијих релевантних делова ових докумената уз кратке напомене можете погледати овде. Незваничне најаве званичних органа су да ће се од наредне године ове одредбе стриктно примењивати, а предвиђене казне су високе. Узимајући у обзир да број регистрованих шаховских клубова на територији Србије уобичајено варира од 420 до 440, јасно је да правно‑формални аспект овог проблема не би требало олако схватити.

Према нашем схватању, потенцијални суштински ефекти реализације оваквог програма још су значајнији од формалних. Ово је већ осма генерација полазника коју обучава врхунски тим стручњака са ФСФВ-а и сви детаљи њиховог дела програма од 120 сати могу се наћи овде, а додатну привилегију представља чињеница да ће полазници моћи да блиско сарађују са колегама из других спортских грана и на тај начин успоставе драгоцене контакте, али и непосредно допринесу препознатљивости и прихваћености шаха на спортској мапи Србије.

Други део програма од преосталих 120 сати посвећен је искључиво шаховским темама које ће бити усмерене како на тренажни рад са такмичарима свих узраста и нивоа знања, тако и на рад са школском децом у оквиру секција, али и званичног изборног школског предмета. Списак понуђених предавања можете погледати овде, а термини њиховог одржавања ће бити правовремено објављени.

Детаљне информације и услови пријављивања налазе се на званичном сајту ФСФВ-а на овом линку (обавезно погледати), а захваљујући разумевању декана и администрације ФСФВ-а, рок за пријављивање шахиста продужен је до петка, 9. октобра 2015. Напомињемо да се предаја докумената (чији списак можете наћи на претходно наведеном линку) врши у канцеларији 39 ФСФВ (ул. Благоја Паровића 156) радним данима између 10 и 12 часова и потребно је да приликом пријављивања извршите уплату прве рате од 21.000 динара. Друга рата у износу од 14.000 динара уплаћује се по завршетку Општег дела наставе, у периоду од 23. до 27. новембра 2015.

У случају да желите да се пријавите, а то не можете учинити до наведеног датума, молимо вас да се правовремено јавите Небојши Баралићу (064/3232-910) или Ивану Марковићу (063/333-698), како бисмо контактирали администрацију ФСФВ-а и образложили захтев да се одобри закаснела пријава 12. или 13. октобра 2015. Уколико желите да самостално контактирате ФСФВ, додатне информације могу се добити путем телефона (+381 11 3531-000 или +381 11 3531-086) или мејлом: centar@fsfv.bg.ac.rs.