Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Шаховски савез Војводине изгубио компас

Шаховски савез Војводине изгубио компас

07.10.2015 /   Станковић, Миодраг (1865)

Шаховска јавност треба да зна, мада познаваоци шаховских прилика у Војводини и Србији знају како се ради у нашим савезима.

Овога пута прича је у ШСВ. На челу савеза је председник Мирослав Копања. Има огромну вољу и жељу да се нешто уради у савезу, али је на жалост окружен лешинарима који му продају маглу. Набеђени тренери, судије, велемајстори итд. На кључној функцији је већ годинама Данко Бокан једини стручан у савезу и једини који прима плату према нашим сазнањима. Човек који је завршио ДИФ одсек шаха у Русији. На жалост, због приватних послова и тешког живота какав се данас живи у Србији, принуђен је да се са савезом сусреће у мимоходу, а главна спона и човек који ради све у ШСВ је Петар Миличевић. На жалост ни он није свемогућ. Он практично мења Данка Бокана. То уосталом сви шаховски радници и знају, јер када окренете 021/420-378 јавља вам се Пера. Бокан се јавља само на мобилни телефон, а ако вам се и јави, често је на састанку уз проверену љубазну реченицу:“ Матори, да ли је нешто хитно, зовем те вечерас“ Сигурно, они који су га звали препознају ову реченицу.

Е када овако функционише савез уз диригентску палицу маштовитог велемајстора, настају представе, каквих нема ни у циркусу.

Сетимо се само кадетског фестивала у Врбасу. Храна очајна у хотелу, плафон је пао у једној од соба, добро што нико није страдао. Уосталом, на другим сајтовима можете читати коментаре оних који су у том хотелу боравили. Ми који на срећу нисмо, чули смо жалопојке. Таквих егзибиција савеза има на претек...

Разлог оваквог обраћања и преливена чаша дошла је данас када је објављен распис за 2 лигу Војводине за мушкарце и Отворено екипно првенство за жене које треба да се одржи у Новом Саду.

Шаховска јавност треба да зна да се јавним позивом ( уклоњен са сајта ШСВ??? и чијом наредбом ) отворила могућност да се учествује на тендеру за коорганизатора 2 лиге за мушкарце група Војводина. Након отварања понуда које су извршене 16.09. констатовано је да има 4 понуде. На основу пуномоћја састанку су присуствовали испред хотела Новела уно Милан Скоко и Миодраг Станковић. Отварању понуда је присуствовао и Драгољуб Рацић, Петар Миличевић, гле чуда Данко Бодан и у „пролазу“ господин ВМ Синиша Дражић ( задржао се до краја дајући коментаре док је Пера читао понуде!!! ) Поред Новеле уно, понуде је дала Кућа фудбала тј. Хотел лукс из Старе Пазове, Суботица ( имена хотела не могу да се сетим ) и хотел Сајам Нови Сад. Након извршеног отварања констатовано је да једине понуде које задовољавају тражене услове су Сајам са ценом од 2250,00 двокревента соба и Новела уно 2400,00 двокревентна соба. Јасно, хотел Сајам је дао најбољу понуду. Међутим чињеиница да је од 11 клубова 5 из Срема, а услед економске ситуације, владало је и мишљење међу присутнима да се то може уважити и дати домаћинство Новим Бановцима. Предлог је био и да пошто се није расписао тендер Отвореног екипног првенства за жене, домаћинство повери Новели уно. Речено је да ће извршни одбор све размотрити. Ето дочекали смо да после равно 20 и више дана Извршни одбор ШСВ донесе тако важну одлуку. У неформалном разговору са „Маторим“( читај Данко Бокан) речено ми је да је интерес да буде што више женских екипа и да ће се због тога играти у Новом Саду. Када сам му напоменуо да је и интерес клубова из Војводине да се игра у Срему због броја екипа из Срема, поклопио ме је са гласањем клубова, које је кажу било 8-3 за Нови Сад. Нас, а ни Стару Пазову нису звали, а кажу да је Банатско Ново село било за Новелу уно. Замислите екипе из Срема, Срем који још није потврдио учешће и ОМЛАДИНАЦ ИЗ НОВИХ БАНОВАЦА нису за то да се игра у Новим Бановцима?!

Добро, легитимно је право ИО да донесе такву одлуку за мушку лигу и честитам хотелу Сајам на добро датој понуди и победи на позиву. Оно што ми је засметало јесте покушај лоповлука од стране ШСВ који на своју руку повећава цену пансиона и ставља цену од 2450,00. Уколико је то тако, Новела уно има бољу понуду од 2400,00. На основу ког закона ШСВ даје себи за право да повећа цену пансиона за 200,00 динара. Проблем је изгледа што смо Милан Скоко и ја приствовали отварању.

Колики безобразлук лежи у људима који су донели одлуку да ипак повећају цену пансиона не може да се измери. Лично сам их упозоравао да ће уколико на тај начин одраде распис, шаховска јавност бити упозната, али и државни органи који ће се позабавити са законитошћу наведеног. Уколико су то одрадили на легитиман и регуларан начин у шта сам сто посто сигуран да нису, спреман сам да им се извинем. Уколико се докаже да су кршили закон и „фингирали“ цену пансиона, тражим од председника ШСВ, секретара и осталих чланова ИО неопозиве оставке. Мирољубе Стојковићу, Бодирога, Станимировићу, Декићу и Маравићу! Погледајте се у огледало! Себе не можете да лажете, знате добро истину! Немојте због ситних интереса ( суђења и ручкова ) да изгубите кредибилитет. Знам да се тешко живи, а зар дотле морате ићи! О свима њима имам високо мишљење. О једном кога са намером нисам поменуо нећу да коментаришем, јер сам се лично уверио колико је „прљав“ и „покварен“ играч.

Шаховска јавност и шаховски радници због доброг битисања шаха не смеју да дозволе начином вожње овог ШСВ. „Оборили су много пешака, прекшили многе прописе и треба им се одузети дозвола“.

Време је да на чело ШСВ дођу људи од идеја, људи који у својом клубовима раде 365 дана у години. Таквих клубова попут ШК Бановаца Дунав има још. Лаћарак, Једнота, Раднички Шид, Бриле Рума, Кленак, Путинци, Сента, Кикинда, Зрењанин, Панчево, Вршац итд.

ШК Бановци Дунав поседују одличну школу шаха. И ако се суочавамо као и сви са финансијским проблемима, настојимо да их превазиђемо да би смо децу извели на прави пут. На задњем фестивалу ШСВ узели смо два злата и два сребра. Најуспешнији смо клуб по том критеријуму. Друга екипа саствљена од деце је ушла у 3 лигу. Имамо за разлику од већине клубова женску екипу која је саствљена од играчица из нашег места. Марија Станковић је бисер наше школе. Међутим због ових дешавања, на вечерашњој хитној седници ИО клуба, а на основу причитаних расписа, договорено је да се женска екипа не пошаље на екипно првенство Војводине. Тражимо такође од ШСВ да документују наплату коју су извршили од клубова који ранијих година нису слали женске екипе, а били су у обавези! Пре свега алудирам на Омладинац из Нових Бановаца, клуб који живи 8 дана у години. О дуговима тог клуба према играчима, ако постоје нека причају сами играчи ... О омладинском шампионату који су спојили са Међунарним првенством Војводине нећу ни да коментаришем. Упропастиће својим неделовањем ову сјајну децу који пажњу имају једино од својих родитеља. Страгегија и планови су остављени у диму, запрљаним тањирима и попијеном пићу... Доста неправде, доста мешетарења...

Председник клуба: Миодраг Станковић