Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Јереван 2015 - дан 1

Јереван 2015 - дан 1

07.10.2015 /   Баралић, Небојша (2241)

УНИВЕРЗИТЕТСКО ПРВЕНСТВО ЕВРОПЕ У ШАХУ

Јереван (Јерменија), 6-12. октобар 2015.

Најава – Путовања и први дан у Јеревану (6. октобар 2015.)

Јереван, главни град Јерменије, у периоду 6-12. октобар 2015. године биће организатор 1. Универзитетског првенства Европе у шаху. Овим такмичењем почиње да се исписује нова традиција универзитетског шаха у Европи. Следеће 2016. године, такмичење ће бити у Хрватској (Загреб или Ријека), затим 2017. у Шпанији... Можда дође ред и на неки град у Србији?!


Наша универзитетска екипа успела је да обезбеди континуитет учешћа на најбитнијим међународним студентским шаховским такмичењима. На пут су кренули женски велемајстор Анђелија Стојановић, женски интернационални мајстор Мила Жарковић и интернационални мајстори Марко Ненезић и Милош Станковић.


Као и пред сва ранија такмичења задовољство нам је да се и овим путем захвалимо онима који чине спонзорско-пријатељски пул универзитетске репрезентације Србије, а без којих овај пут не би био могућ. Искрено верујем да ћемо својим понашањем и резултатима оправдати њихово поверење и достојно представљати нашу државу и град Београд.


Велико хвала:
- Градском секретаријату за спорт и омладину (Славко Гак)
- Универзитетском спортском савезу Београда (проф. др Владимир Копривицаи Стеван Шегрт)
- БАС-у – Београд (Анђелко Мучибабић и Миодраг Вукотић)
- Шаховском савезу Централне Србије (Зоран Бојовић и Миливоје Миливојевић)
- Високој школи за пословну економију и предузетништво ПЕП – Београд(Душан Цогољевић)
- Генерали осигурању (Иван Вучковић)


Повратак на само такмичење... У односу на светска првенства (ФИСУ) европска (ЕУСА) се доста разликују. Главне разлике се односе на тимове учеснике, темпо игре, начин обрачуна у екипној конкуренцији... На европским такмичењима учествују Универзитети, а не државне селекције. Дозвољено је да из једне државе учествује више Универзитета. Наша екипа ће представљати наш главни град и то је екипа Универзитетског спортског савеза Београда која је уписана у табелу као Универзитет у Београду. Темпо игре је 25 минута плус 10 секунди бонификације. Играће се рапид у девет кола по швајцарском систему. Трећа битна разлика је та што имамо одвојени екипни пласман у женској и мушкој конкуренцији. По два такмичара чине екипу, тј. два најбоља резултата из једне екипе се сабирају. Ми овде имамо две екипе (женска – Стојановић и Жарковић, мушка – Ненезић и Станковић). Сви резултати ће се морати рачунати што није случај код неких других екипа.


Наше амбиције су увек биле и биће победничке. Циљ је бар једна медаља. Стартни бројеви наших такмичара нам уливају наду да је до циља могуће доћи. Фаворити су руски, јерменски и пољски универзитети које предводе професионални шахисти (Сјугиров, Букавшин, Тер-Сакахијан, Габузијан, Садуакасова, Пустовоитова, Кулон...). Жељно ишчекујемо да турнири почну.


Званични сајт Првенства је: www.armssf.am/

На њему се могу пратити сва дешавања везана за Првенство (резултати, табеле, партије уживо, фотографије)...

Такође, резултате, парове табеле можете пратити и преко chess-results.com и то:
- мушки турнир
- женски турнир

Мало о организатору... Имајући у виду да долазимо у „шаховску земљу“ очекивали смо мало професионалнију организацију. Види се да је скоро све спремно започетак и да ће све функционисати али ствари се успорено одвијају, недостаје правихинформација... Верујемо да ће сутра све бити у најбољем реду јер сваки контакт са домаћинима и њихова добронамерност и поштовање које указују према учесницима насуверавају у то. Можда је то њихов стил рада. Како год, хвала им на гостопримству исвој пажњи коју нам посвећују.


На студентским такмичењима смо наставили још једну лепу традицију. Сви наши играчи су максимално посвећени остварењу што бољег резултата али користи се свака прилика и слободно време да се обиће што више знаменитости земље и града домаћина. Уколико се та прилика укажи и током самог путовања - не пропушта се. Тако је било и овага пута. Сам распоред летова и доста времена до почетка такмичења нам је омогућио да у Москви направимо мали излет до Црвеног трга и обиласка главног града Русије. Вожња експрес возом, метроом, разгледање велелепних грађевина, неизбежно фотофрафисање само је додатно напунило наше батерије. Данас, после одмора од путовања, уследио је први обилазак централне зоне Јеревана. Да не бихморао да описујем како је то изгледао припремио сам неколико фотографија чији су аутори чланови наше делегације.

До сутра, пуно поздрава из Јеревана од универзитетске репрезентације Србије!