Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Јереван 2015 - дан 4

Јереван 2015 - дан 4

09.10.2015 /   Баралић, Небојша (2241)

УНИВЕРЗИТЕТСКО ПРВЕНСТВО ЕВРОПЕ У ШАХУ

Јереван (Јерменија), 6-12. октобар 2015.

Трећи такмичарски дан – Пето, шесто и седмо коло (9. октобар 2015.)


Може се рећи успешан такмичарски дан у Јеревану, на 1. Универзитетском првенству Европе у шаху. Данас су одиграна три кола и наши студенти су освојили 8,5 поена из 12 партија. Станковић и Жарковић по 2,5, Ненезић 2, Анђелија 1,5 поен је појединачни биланс данашњег дана. Вероватно ћу звучати нескромно али мишљења сам да уз мало спортске среће која нас није служила, могло је да се деси да се свих 12 партија реши у корист наших студената. Наравно, да се то дешавало ни парови не би изгледали овако као што су изгледали. О пропустима у наставку. Нема се времена за жаљење, пропуштено је брзо заборављено и екипа је већ окренута наредним противницима.


Пре него што напишем нешто више детаља о партијама, не могу а да не поменем данашњи утисак дана, а можда и целог путовања. У преподневним сатима искористили смо прилику и посетили шаховски дом јерменског шаха који носи назив по бившем прваку света Тиграну Петросјану. Да ли можете замислити једну зграду у Београду средње величине (не знам квадратуру) намењену само за шах? То има Јерменија, Јереван и јерменски шах! Тренутно у кући шаха ради 15-так запослених, а раније их је било и више. У почетку нам је изгледала као обична зграда са канцеларијама, изложбеним простором где посетиоци могу видети историјске слике о успеху домаћих шахиста, слике најбољих јерменских велемајстора, старе шаховске књиге... Међутим, када нам је један од запослених отворио тешка и велика дрвена врата која због гвоздених украса у лику шаховских фигура подсећају на врата средњовековних двораца, пред нама се приказала велелепна сала за игру. Морам признати да сам остао без речи. Верујем да нисам био једини који се тако осећао. Нема ту ништа ново и савремено али када закорачите у њу стичете утисак да сте ушли у неки паралелан свет у коме владају шаховске фигуре и шаховски закони. Могао сам лако и јасно да замислим све великане светског шаха који су играли у овој сали. На једном бочном зиду главне бине се налази велика слике Петросјана, а на другом су заставе ФИДЕ и Јерменије. На зидовима у простору за публику налазе се огромне таписерије са шаховским мотивима. На њима је приказана победа, пораз, реми и шаховска битка. Тренутно је сала уређена за игру и спремна за поподневне партије. У њој је данас играло око 200 јерменске деце. Наравно, ми смо искористили прилику да направимо прегршт фотографија. Ко би одолео? Неки су играли и шах, а неки су искористили и концертни клавир да покажу своје умеће  (мелодија позната малом броју људи). Можда је и посета овом велелепном шаховском дому инспирисала и додатно мотивисала наше такмичаре да касније пруже добру игру. Надам се да ће Владица поставити што више слика из шаховског дома како би утисак био потпун.А сада део о данашњим партијама...


Марко Ненезић игра заиста добро на Првенству. Одличне партије нису промакле домаћинима и он је већ добио позив да учествује на једном турниру следеће године у Јеревану. Просек данашњих противника је био преко 2500. Освојио је два поена али остаје жал за бар једним ремијем ако не и оба. У првој данашњој партији против ИМ Микајелијана после велике стратешке борбе у средишњици улази у завршницу два топа и три пешака против даме и два пешака. У том тренутку се осећала нека несигурност у реализацији, тј. недосататак правог плана. Тешко је то назвати правим именом. Брзо су нестала и та два пешака противника. Остала је само дама која је константно правила проблеме. Вероватно би у следећих сто цугерских партија Марко лако добио ову завршници али данас није ишло. На крају пат са жртвом даме! Неповратно нестало пола поена. После оваквог расплета сви смо се прибојавали друге партије која је почињала за 10-так минута, а противник је био ВМ Габузјан. Још један играч из Јерменије. Габузјан је играо јако брзо мислећи да искористи лоше сећање из претходне партије. При таквој игри Марко осваја квалитет али полако улази у цајтнот. Како не би ризиковао одлучује се да врати квалитет и вечним шахом ремизира. Да је био свежији сигурно би играо на победу и добио партију са овом материјалном предношћу. Добра страна овог ремија је што је имао довољно времена да се одмори за последњу партију овог дана коју је играо са пољским ИМ Канареком (2520). Још једна тешка партија али овога пута довољно је било да Канарек одигра само један лош потез који га је коштао пораза. Без обзира на два ремија који су могли лако бити и победе, сви смо задовољни данашњим резултатом.


Милош Станковић са 2,5 поена се прикључио водећима на турниру. Сигурно је одиграо против играча који су са лошијим рејтингом (прву и трећу партију) и забележио победе. У другој партији против ИМ Канарека (Ненезић играо следеће коло са њим) пропустио је да искористи бољу позицију и партија је завршена ремијем. То му је донело лакшег противника у седмом колу. На крају, није био лош расплет за Милоша.


Анђелије Стојановић је одлично почела дан и доста лако победила. Онда је уследила партија са првом носитељком турнира, рускињом Садуакасовом. Мала непрецизност у отварању довела је на први поглед у непријатнију позицију. Рускиња је напала али није развила све фигуре што је била шанса за контраигру. До тога је и дошло. Након вратоломија које су се одвијале на табли настала је реми позиција у топовској завршници. Утисак је да је у појединим тренуцима Анђелија могла да одигра и боље и да оствари више од пола поена. Опет тај цајтнот... Након тога је уследила партија са пољакињом Мартом Бартел. Велика борба, надмудривање и на крају груби превид фигуре у тренутку када Бартел улази у цајтнот и показује знаке несигурности и незадовољства позицијом. Штета! Са овим поеном била би на деоби трећег места.


Мила Жарковић је прорадила! Две победе и један реми са пешаком више! Утисак је да лакше игра и да је дебитантска „трема“ нестала. Брзо је добијала партије. Одмах се види бољитак и на бодовној скали. Само тако да настави и у последња два кола.

# Бели Коло 5 Црни
 5  Mikayelyan Arman (2448) ½-½ Nenezic Marko (2469)
 7  Polok Kacper (2223) 0-1 Stankovic Milos (2424)
 6  Stojanovic Andjelija (2357) 1-0 Przezdziecka Ewa (2188)
 8  Mnatsakanyan Diana (1918) 0-1 Zarkovic Mila (2173)


# Бели Коло 6 Црни
 4  Stankovic Milos (2424) ½-½ Kanarek Marcel (2520)
 3  Nenezic Marko (2469) ½-½ Garbuzyan Hovhannes (2585)
 2  Stojanovic Andjelija (2357) ½-½ Saduakassova Dinara (2402)
 5  Zarkovic Mila (2173) ½-½ Orehek Spela (2091)


# Бели Коло 7 Црни
 7  Kanarek Marcel (2520) 0-1 Nenezic Marko (2469)
 8  Blum Nicolas (2174) 0-1 Stankovic Milos (2424)
 3  Bartel Marta (2271) 1-0 Stojanovic Andjelija (2357)
 7  Grugoryan Julieta (1799) 0-1 Zarkovic Mila (2173)

После седам одиграних кола Марко Ненезић и Милош Станковић имају по 5 поена и налазе се на деоби 3-7. места, Анђелија Стојановић и Мила Жарковић имају по 4 поена и налазе се на деоби 6-11. места. Екипно, студенти су на одличном другом месту, а студенткиње на деоби четвртог места.

У осмом колу парови су следећи:

# Бели Коло 8 Црни
 2  Stankovic Milos (2424) - Garbuzyan Hovhannes (2585)
 4  Nenezic Marko (2469) - Petrosyan Manuel (2452)
 4  Stojanovic Andjelija (2357) - Orehek Spela (2091)
 5  Zarkovic Mila (2173) - Kowara Magdalena (1869)

У све четири партије смо бели и надајмо се да ће то наши студенти знати да искористе што је најбоље могуће. Занимљиво је да код мушараца имамо директан дуел на две табле против најјачег јерменског универзитета. Станковић игра против Габузјана, а Ненезић против М. Петросјана. Веома важан меч за нашу екипу. Девојке имају лакше противнице и надајмо се да ће то максимално искористити. Стојановић игра против Орехек Шпеле из Словеније, а Жарковић против Магдалене Ковара из Пољске. Ковара је члан Универзитета у Познању који се тренутно налази на другом месту. Поен у овој партији би донео изједначење на табели. Сви у нашој екипи су спремни да у последње две партије одиграју на свом најбољем нивоу. Чињеница је да су обе екипе у игри за медаље и да поправног више нема.

Сутра је слободан дан, а организатор је припремио екскурзије. Пре подне ће се обилазити околина Јеревана, а послеподневна екскурзија је предвиђена за обилазак музеја по граду. Излети ће пријати али се не сме заборавити колики значај имају партије осмог кола. Биће и припрема... Тајних, наравно.

Осмо и девето коло се играју прекосутра (11.10.2015.) и они ће дати одговоре на питања ко ће бити носиоци медаља, појединачних и екипних. Прве партије почињу у 10.30 по локалном времену, а по нашем у 08.30 сати.