Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Јереван 2015 - дан 6

Јереван 2015 - дан 6

12.10.2015 /   Баралић, Небојша (2241)

07.10.2015 /   Баралић, Небојша (2241) : Јереван 2015 - дан 1
08.10.2015 /   Баралић, Небојша (2241) : Јереван 2015 - дан 2
08.10.2015 /   Баралић, Небојша (2241) : Јереван 2015 - дан 3
09.10.2015 /   Баралић, Небојша (2241) : Јереван 2015 - дан 4
10.10.2015 /   Баралић, Небојша (2241) : Јереван 2015 - дан 5

УНИВЕРЗИТЕТСКО ПРВЕНСТВО ЕВРОПЕ У ШАХУ

Јереван (Јерменија), 6-12. октобар 2015.

Четврти такмичарски дан – Осмо и девето коло (11. октобар 2015.)

На управо завршеном 1. Универзитетском првенству Европе у шаху одржаном у Јеревану (Јерменија), у периоду 6-11. октобар 2015. године, женска екипа Србије у саставу женски велемајстор Анђелија Стојановић и женски интернационални мајстор Мила Жарковић освојила је треће место и бронзану медаљу. Мушка екипа коју су чинили интернационални мајстори Марко Ненезић и Милош Станковић се на крају турнира нашла на деоби трећег и четвртог места али је због нешто слабијег додатног критеријума остала без медаље.


Тешко је описати тренутно стање у нашем табору. Са једне стране среће због дуго чекане медаље (последња освојена у Цириху 2010. – сребро - Љиља Дрљевић), а са друге стране туга јер је могла бити још једна бронза. По приказаној игри, по понашању од првог дана, слободно могу рећи да су обе наше екипе заслужиле да освоје медаљу. Овако, остаје да се што пре преболи „неуспех“ и да се крене у нове победе. Верујем да ће већ вечерас (ускоро) осмех бити на свим лицима наше делегације. То је нешто што краси универзитетску репрезентацију Србије у шаху.


Мало упоредних података о два турнира који говоре како су различити путеви до медаље. Девојке су освојиле 10,5 поена и за пола поена побегле најближим екипама које су их угрожавале. Са друге стране момци праве збир од 12 поена и остају без медаље. Мушки турнир је донео такву расподелу да су сви играчи прве три екипе заузели првих шест места у појединачном пласману што говори да је морало да се игра на велики број поена. Код дама је била ситуација мало „разводњенија“. У врху појединачних табела је било играчица са више универзитета. Њихове друге табле нису освојиле довољан број поена док смо ми имали уједначен резултат (Мила 5,5 и Анђелија 5). Довољно за медаљу!


Шта се то дешавало данашњег такмичарског дана у које су наши студенти ушли са друге позиције, а студенткиње са деобе четврте? Припреме су прошле нормално, сви су били свесни своје позиције, резултата које треба да остваре и што је најважније атмосфера и расположење на најбољем могућем нивоу. Истина, постоји доза нервозе или позитивне треме због могућег успеха. Нормално за спортисте. У првим данашњим партијама шахисткиње имају лакше противнике у односу на своје колеге који играју мини меч против најјачег јерменског универзитета, Ненезић против М. Петросјана, а Станковић против Габузјана. Јеремни су у просеку бољи са рејтингом, имају исто поена као ми али и црне фигуре у обе партије. У партијама се дешава оно што нисмо прижељкивали. Ненезић брзо улази у цајтнот и отежава себи ситуацију. Тешко је тада вући најбоље потезе. Вероватноћа да се погреши је повећана. На оваквим турнирима и таквим тренуцима и минималне непрецизности коштају партије. Морао је прво да жртвује квалитет без неке компензације, а касније није било милости од стране Петросјана. Милош Станковић после расплета и низа измена остаје без једног пешака са шансама да ремизира разнобојним ловцима. На табли се налазе и даме и по један топ уз неколико пешака. Габузјан игра завршницу на нивоу своје титуле и решава је своју корист. Тако смо обе партије изгубили. Девојке су биле успешније у осмом колу и забележиле две победе. Посебно битна је била победа Миле Жарковић која је играла против пољске играчице Ковара Магдалене, чланице Универзитета у Познању који је имао цео поен више у односу на нас. Тиме је њихова предност анулирана.


# Бели Коло 8 Црни
 2  Stankovic Milos (2424) 0-1 Garbuzyan Hovhannes (2585)
 4  Nenezic Marko (2469) 0-1 Petrosyan Manuel (2452)
 4  Stojanovic Andjelija (2357) 1-0 Orehek Spela (2091)
 5  Zarkovic Mila (2173) 1-0 Kowara Magdalena (1869)


Стање пред последње коло. Мушкарци пети са поеном заостатка за трећим, а девојке на деоби другог места са Универзитетом у Варшави. Најближи пратиоци студенткињама заостају за цео поен, а студентима беже за поен. Противнице у последњем колу су две пољске играчице али са различитих универзитета. Мила опет игра против универзитета са којим имамо исто поена и та партија је јако важна за коначан пласман. Анђелија као црна за противницу има прошлогодишњу светску студентску шампионку Клаудију Кулон. Поен из две партије је довољан за треће место. Код момака долазе слабији противници по рејтингу али познато нам је да овде рејтинг не игра пресудну улогу. Обојица су црни. Две победе уз мало среће (очекиване друге резултате) би могле да обезбеде медаљу. Сви су спремни за одлучујуће борбе. Прва ремизира Мила са Мартом Бартел (на крају освојила сребро) и одржава нерешену борбу за друго место. У том тренутку и друга пољска играчица са Универзитета у Варшави ремизира и сада оне имају пола поена више од нас и другу позицију. Нажалост, Анђелија игра најлошију партију на турниру и губи. Друго место је изгубљено, а за треће зависимо од неколико партија али имамо и 1,5 поен више од најближих пратилаца. После доста неизвесности медаља је ипак наша! Неколико екипа се зауставља на 10 поена и наших 10,5 је остало одбрањено. Код мушараца драма до краја. Станковић је вероватно бесан због пораза у последњем колу просто прегазио руса Акланова. Ненезић (исто бесан или љут, како год) стоји целу партију боље, беспотребно жртвује фигуру али на крају ипак успева да добије партију. Та партија је уједно била последња на целом Првенству. Мушкарци укупно 12 поена колико и Универзитет за економују у Познању чији су играчи оба ремизирали у последњем колу. Од тога ВМ Драгун Камил на првом столу у узбудљивој партији против Сјугирова. Ми смо ту очекивали да ће Сјугиров узети цео поен и нама донети бронзану медаљу. Није се десило. Мало после, за вечером смо му скренули пажњу на тај податак. Он се извинуо, није знао за то. Опростили смо му (овога пута).


# Бели Коло 9 Црни
 6  Polok Kacper (2223) 0-1 Nenezic Marko (2469)
 7  Aklanov Fedor (2311) 0-1 Stankovic Milos (2424)
 4  Kulon Klaudia (2324) 1-0 Stojanovic Andjelija (2357)
 2  Bartel Marta (2271) ½-½ Zarkovic Mila (2173)


Шта је однело бронзану медаљу студентима? Први критеријум који је одлучивао је бољи пласман на појединачном турниру, а пољаци су ту заузели пето и шесто место, а Ненезић седмо. За мало! У појединачном пласману први критеријум је просечан рејтинг који је пре последњег кола био овакав: Ненезић 2422, а Бродовски 2424. Оба пољака добијају јаче противнике него наши играчи и тиме просечан рејтинг противника иде у корист Универзитета у Познању. Ех, Сјугиров, Сјугоров! Штета, мало је недостајало.


КОНАЧНО О ПРВЕНСТВУ

На Првенству су учествовали такмичари из десет држава са укупно 25 универзитетских екипа. Србију је представљао Универзитет у Београду. Играла су се два појединачна турнира, у мушкој и женској конкуренцији. Сабирањем по два најбоља појединачна резултата долазило се и до екипног пласмана. По први пут на неком међународном студентском шаховском такмичењу овог ранга играло се по убрзаном темпу игре (25 минута плус 10 секунди по потезу). Организација Првенства је била на највећем могућем нивоу, а под покровотиљством Министарства просвете и науке Републике Јерменије. Јерменија је још једном показала зашто је једна од водећих шаховских земаља света.

У обе конкуренције најбоља је била екипа Урал државног Универзитета из Русије за коју су наступали велемајстори Санан Сјугиров и Иван Букавшин, а код студенткиња Дарија Пустовојтова и Динара Садуакасова. Друго место код студенткиња припало је Универзитету из Варшаве, а треће Универзитету у Београду. Код студената сребрну медаљу су освојили домаћи такмичари са Државног универзитета за физику из Јеревана, а бронзану Универзитет за економију из Познања.

Студенткиње: 1. Урал Универзитет (Русија) 14.5, 2. Универзитет у Варшави (Пољска) 11, 3 Универзитет у Београду (Србија) 10.5, 4. Универзитет у Познању (Пољска) 10, 5. Шабанчи Универзитет (Турска) 10, 6. Државни институт за физику (Јерменија) 10, 7. Универзитет у Љубљани (Словенија) 9.5, 8. Државни Универзитет у Јеревану (Јерменија) 9, ...

Студенти: 1. Урал Универзитет (Русија) 14, 2. Државни институт за физику (Јерменија) 13, 3. Универзитет у Познању (Пољска) 12, 4. Универзитет у Београду (Србија) 12, 5. Сибирски федерални Универзитет (Русија) 11, 6. Национални пољопривредни Универзитет (Јерменија) 10.5, 7. Универзитет у Варшави (Пољска) 10, 8. Економски Универзитет – Катовице (Пољска) 10, ...

У појединачној конкуренцији поново доминација руских шахиста. Златна медаља је припала ВМ Санану Сјугирову (Русија) који је освојио 7,5 поена, сребрна ВМ Ховханес Габузјану (Јерменија) са 7 поена и бронзана ВМ Ивану Букавшину (Русија) у конкуренцији студената. Марко Ненезић и Милош Станковић су се нашли на деоби од четвртог до десетог места са освојених по 6 поена. На турниру студенткиња убедљива победа рускиње Дарије Пустовојтове са 8 поена. Друга је била пољакиња Марта Бартел, а терћа рускиња Динара Садуакасова, обе са освојених 6,5 поена. Мила Жарковић је са 5,5 поена завршила такмичење на деоби петог до седмог, а Анђелија Стојановић осмог до десетог места.

Поред освојене бронзане медаље у екипној конкуренцији студената велики успех универзитетског шаха представља и то што је наша селекција успела да обезбеди континуитет учешћа на најбитнијим међународним шаховским такмичењима. У последњих пет година универзитетска репрезентација Србије је учествовала на Првенствима света у Цириху 2010. (сребрна медаља Љиља Дрљевић) и Катовицама 2014, Универзијадама у ЖенЏену 2011. и Казану 2013.

Организатор одласка наше репрезентације је Универзитетски спортски савез Београда на челу са проф. др Владимиром Копривицом и мр Стеваном Шегртом. Велику захвалност за несебичну помоћ репрезентација дугује шаховским пријатељима:
-Градском секретаријату за спорт и омладину (Славко Гак)
-БАС-у – Београд (Анђелко Мучибабић и Миодраг Вукотић)
-Шаховском савез Централне Србије (Зоран Бојовић и Миливоје Миливојевић)
-Високој школи за пословну економију и предузетништво ПЕП – Београд (Душан Цогољевић)
-Генерали осигурању (Иван Вучковић)

Пре него што закорачимо у богату универзитетску шаховску годину, користим прилику да вас позовем на 10. Трансатлантски куп „Светозар Глигорић“ који ће се одржати 6. новембра на Машинском факултету у вечерњим сатима (највероватније у 19.00). Наши студенти воде у укупном резултату против колега из Даласа са 5:4. Изволите на Машинац да подржимо нашу екипу и још једну лепу универзитетску причу.

Следеће 2016. године универзитетску репрезентацију Србију очекује Првенство света у Абу Дабију (април), Првенство Европе у Загребу или Ријеци (јул), пријатељски мечеви са Мађарском и још једно изненађење!!! Искрено верујем да ћемо уз помоћ горе поменутих пријатеља (плус неких старих и нових) успети да обезбедимо неопходна финансијска средста и испишемо нове странице универзитетског шаха у Србији.

Наша репрезентација сутра вече (21.15) креће из Јеревана преко Москве за Београд. Долазак на Аеродром „Никола Тесла“ се очекује у уторак, 13.10.2015. године око 06.20 сати. Дочек? По жељи.

Небојша Баралић, вођа пута наше екипе