Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Европско првенство

Европско првенство

23.11.2015 / ИМ Божић, Милан (2440)

У нашем шаху увек се нађе неко да буде паметан после битке па овога пута сам то право дао и себи да не бих дуго чекао на коментаре и "врхунске" аналитичаре нашег шаха како оцењују наступ Србије на управо завршеном првенству Европе. Пошто ми волимо да будемо селектори у свему па и шаху овога пута већина ће се сложити да бар прва постава је била оно што се у овом тренутку може саставити. Биће дискусија те могао је овај уместо онога, није овај требало уопште да буде ту и сл. али суштина је сасвим друга.

Наш најквалитетнији шах је већ дуго у кризи (разлога је милион) и овај пласман као и уназад неколико на најзначајнијим такмичењима је уствари прави одраз наше шаховске стварности. Ми више нисмо сила у шаху и не треба да себе оптерећујемо тиме да ли смо могли бити 11, 7 или 29. Објективно наше место је ту око петнаестог у Европи и ту ништа није страшно. Страшније је што увек пред такмичење нереално очекујемо више а онда мозгамо да смо за мало могли то и остварити. И овога пута смо хипотетички могли боље да смо у пар мечева само мало имали среће али то не би био реалан поглед на ствари јер је то једнократно.

Конкретно, шта је узрок што сада нисмо били "фантастични" седми или девети? Пре свега наше прве две табле нису имале добар тајминг у форми, наиме Иван и Милош сигурно могу боље против ових од којих су губили партије (неке партије чак и лаички изгубљене), Никола је био у свом перформансу а Дејан је био мало у игри а и сигурно не би боље прошли да је био више. Роберт је одрадио све на висини свог квалитета и објективно он је "држао воду" у скоро свим мечевима. Дакле, уз мало више добрих партија Ивана и Милоша били би и боље пласирани. Ипак, са овог првенства памтићемо бар две фантастичне роле, против Холандије и Хрватске. Ти мечеви су показали да и друге репрезентације имају пад резултата.

Шта сада? Па док не схватимо да се целокупан наш шаховски живот мора променити нећемо ни бити боље пласирани. Прво, Шаховски савез Србије мора доживети реорганизацију на свим нивоима (самим тим промениће се и амбијент новом организацијом шаховског живота), уклонити са места одлучивања о шаховском животу људе који годинама креирају шаховске прилике где је прво место резултат који само они траже за себе и своје интересе. Играче треба пробудити из зимског сна ушушољених у локалне резултате или "врхунским дометима" на нашим Лигама. Сем пар најбољих који и играју понегде у свету на супер јаким Опенима нема масовног ангажовања наших професионалаца. Кад би бар 20 до 30 велемајстора нон стоп играло јаче турнире у иностранству "излетео" би и неки квалитет. Могло би се о овоме писати данима али боље је да нешто урадимо за те дане него да овако теоретски правимо паметне од себе што уствари и нисмо.

Милан Божић интермајстор