Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Ко може да учествује на СП у Београду 2016

Ко може да учествује на СП у Београду 2016

11.12.2015 /   Ковачевић, Марјан (2174)

Последња информација о учешћу на проблемском светском првенству које се догодине одржава у Београду

Од 30. јула до 6. августа 2016. у београдском Хотелу Метропол ће се одржати 40. светско првенство у решавању шаховских проблема и 59. конгрес Светске федерације за проблемски шах (WFCC), први пут у Србији.

На Светском првенству свака држава има права на екипу од 3 члана и још једног представника у појединачној конкуренцији. Уколико нека држава нема пријављен тим, учешће ће бити отворено за појединачне пријаве такмичара из те федерације.

Србија, као домаћин, има права на две екипе од по 3 члана и још троје представника у категоријама јуниора (до 21 године) ветерана (изнад 60 година) и шахисткиња.

Две екипе домаћина биће формиране од најбољих по рејтингу, док су квалификације за јуниоре, ветеране и шахисткиње већ почеле, кроз 5 кола Лиге решавача Србије. Последња прилика за равноправно укључење у квалификациони циклус биће пето, последње коло овогодишње Лиге решавача Србије.

Ово такмичење одржаће се у суботу, 12. децембра, од 11 до 15 часова, у просторијама ШК Београд (Краља Милана 27). Избор задатака и суђење обавиће мајстор проблемског шаха Бранислав Ђурашевић. Уписнина се не плаћа, а обавезне пријаве се врше на телефон 064/123-14-98.

Онима који су навикли на гостопримство ШК Београда је ово можда и последње такмичење у просторијама из којих ће наш најактивнији клуб ускоро бити принуђен да се исели.

Квалификације се настављају у јануару и марту 2016, а рачунаће се три најбоља резултата из 5 кола.

Пре 40. светског првенства одржаће се Отворено појединачно решавачко такмичење. Право пријављивања до ограничења броја места имаће сви страни такмичари и сви регистровани чланови Друштва проблемиста Србије. Информације о начину учлањења могу се добити од председника ДПС Борислава Гађанског (064/836-2794, email borislav.gadjanski@gmail.com).

Осим ова два такмичења, на програму су и два јуниорска такмичења: Отворени међународни турнир у компоновању проблема и студија на задате теме (дописним путем, од јануара до јуна 2016.) и Отворено решавачко такмичење у склопу Конгреса у Београду 2016.