Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Новине у кадетском шаху Београда

Новине у кадетском шаху Београда

12.01.2016 / ЖФМ Несторовић, Ирена (1985)

Поштовани Владице, родитељи будућих шахиста и шахисти!

У прилици сам да напишем интересантна, овај пут позитивна дешавања, везана за кадетски шах у Београду у последњих годину дана.

Прошле године, у исто ово време, сазнала сам да је шах увршћен у календар такмичења у смотри ученика основних школа. Велика ствар за шах, али су ученици из Београда имали најнеповољније такмичарске услове у односу на бројност и квалитет. Такмичења су одржана по тада прописаним условима уз велике тешкоће и нејасноће и код Општинских а нарочито је проблема било на Првенству Града, односно Београдског округа.

Одмах по одигравању турнира, одржани су званични састанци Омладинске комисије у проширеном саставу у просторијама Шаховског савеза Београда на којима су присусвовали предавачи шаха у Београдским основним школама, али и представници омладинских клубова. Изнете су лоше стране завршених такмичења и дати предлози за измене у систему такмичења за ученике из Београда. Велики посао тада је обавио г-дин Синиша Славић који је све наше предлоге уобличио у завршни текст и наравно, резултат није изостао.

Наши предлози и измене су прихваћени у великој мери и моје скромно мишљење је да смо доста тога урадили што се тиче овог важног такмичења.

На истим састанцима је било још добрих предлога, посебно је био занимљив предлог г-дина Милоша Пеовића, наставника немачког из Земуна, који је предложио да се Првенство Београда у оквиру Акције „Шах у школе“ одигра далеко озбиљније него што је то било до тада. Да се игра пет или шест дана, турнирски темпо, идентично редовном шаху на Првенству Србије и да се рејтингује у старијим групама што би укључивало и потребну уписнину за турнир. У начелу сви су били за: и представници Савеза Београда и присутни представници шаховских школа и клубова.

Међутим, до децембра 2015 године није било званичних помака нити расписа шаховског савеза Београда за Појединачно првенство основних школа Београда у шаху. А онда је одржан састанак, у време одржавања Јуниорске и Кадетске лиге Београда. На састанку присутни: Драган Котевски – директор шаховског савеза Београда, председник Омладинске комисије – Матијашевић Милутин, члан исте комисије – Пеовић Милош, вм Тадић Бранко, Лукић Марија, Јосиповић Драган, Француски Бане и моја маленкост.

Изнети су врло интересантни закључци, предлози и примедбе:

1. Неки од чланова омладинске комисије никада не присуствују састанцима па се рад комисије своди на рад председника Матијашевић Милутина и члана Пеовић Милоша. Предлог је да се промени састав Омладинске комисије и да сви чланови буду укључени у омладински шах у Београду. Било је и предлога да Омладинску комисију не чини пет чланова као досад, већ да се у рад комисије могу укључити представници свих омладинских клубова.

2. Најважнији је био договор око Првенства Београда (Акција „Шах у школе“). Постигнут је договор да ће се турнир одржати у шест дана, а не само за викенд као што је било до сада. Одиграће се девет кола и турнири у старијим групама ће бити рејтинговани. Уписнине ће бити начелно 1000,00 дин., за пласиране са Општинских такмичења и дупло више за оне који се нису пласирали, а желе да играју турнир. Турнир ће се играти за време зимског распуста и то у његовој другој половини око 10. фебруара. Школа организатор би требало да буде на добром месту, центар Града или на Општини Нови Београд, а обавезу су на себе преузели г-дин Котевски и Матијашевић. Овим ће Београд имати најозбиљнији квалификациони турнир за првенство Србије.

3. Истовремено је разговарано да се организује и Првенство Београда у убрзаном шаху као посебан турнир са кога би се деца пласирала на Првенство Србије у убрзаном шаху.

Очекујемо да се састанак Омладинске комисије у проширеном саставу одржи до краја јануара и да се у исто време објаве расписи предложених турнира – пре свега за редовни шах, а надамо се ускоро и за убрзани шах.