Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Смене у Шаховском савезу Србије

Смене у Шаховском савезу Србије

17.01.2016 /   Андрејић, Владица (2284)

Председник је смењен, и док се он жали ја мало коментаришем...

На ванредној седници Скупштине Шаховског савеза Србије, одржане 15. јануара 2016. године у просторијама ШК Раднички у Београду, двотрећинском већином чланова, Мирослав Копања је разрешен са места председника Шаховског савеза Србије и члана у Извршном одбору Савеза. За вршиоца дужности председника Шаховског савеза Србије Скупштина је именовала Обрена Ћетковића на мандат од шест месеци.

Као реакцију, Шаховски савез Војводине је објавио саопштење, али пре неголи прокоментаришемо да видимо шта пише.

Шаховски савез Војводине, 16.1.2016

Поштовани,

Молим Вас да у понедељак 18.01.2016. објавите следећу вест:

ОДРЖАНА НЕЛЕГАЛНА СКУПШТИНА ШАХОВСКОГ САВЕЗА СРБИЈЕ

Овим путем желим да обавестим јавност да је дана 15.01.2016. године у Београду оджана тзв. Ванредна Скупштина Шаховског савеза Србије.

Пре свега желим да укажем да је заказана Скупштина нелегална и супротна Закону о спорту, јер члан 53. изричито налаже да се „Скупштина мора сазвати најкасније у року од 30 дана од дана подношења уредног захтева за одржавање скупштине спортског удружења.“ Како је захтев за одржавање ванредне седнице Скупштине Шаховског савеза Србије поднет од стране Извршног одбора ШСС на седници одржаној 11.12.2015. године, а Скупштина заказана и-мејлом 13.01.2016. године за 15.01.2016. јасно је да је законски рок за њено сазивање истекао и да по истом члану Закона скупштину тада једино може сазвати иницијатор - Извршни одбор ШСС.

Ван свих начела здравог разума и спортске етике је да се овако важна седница Скупштине сазива два дана пре њеног одржавања, у ситуацији када је извесно да сви учесници неће моћи о њој ни бити обавештени, нити јој присуствовати.

На самој седници било је низ неправилности (пуномоћја предавана после заказаног рока, Дневни ред битно измењен у односу на заказан, гласови нису пребројавани приликом доношења одлука итд.).

Такође грубо је прекршен члан 65. Статута ШСС који недвосмислено каже да је ШС Војводине носилац мандата за функцију председника ШСС у периоду децембар 2013 – децембар 2017. године.

Из свих ових очигледних разлога делегати ШС Војводине и њихови клубови нису учествовали у раду нелегалне и нелегитимне тзв. Ванредне Скупштине Шаховског савеза Србије, а на својој Редовној Скупштини ШС Војводине одржаној 27.12.2015. године једногласно је дата пуна подршка актуелном председнику ШСС г-дину Мирославу Копањи.

Због свега наведеног дужност ми је да о овим догађањима упознам јавност, као и Министарство омладине и спорта, те Покрајински секретаријат за спорт и омладину, а у хитном року упутим тужбу Арбитражи Спортског савеза Србије.

Са спортским поздравом,

М.Сц. Мирослав Копања, председник Шаховског савеза Србије

Заиста симпатично саопштење. Посебно ми се допадају употребљени термини: "начела здравог разума", "спортска етика", "нелегална и нелегитимна". За оне који су заборавили, ту сам ја да вас подсетим да смо пре више од пет година имали репортажу Саопштење за јавност и мишљење Покрајинског секретаријата.

Наиме, потписник саопштења је на чело ШС Војводине дошао на нелегалној изборној Скупштини ШС Војводине од 27. новембра 2009. године, а противно Статуту ШС Војводине. Он у свом саопштењу напомиње му дужност налаже да са "овим догађањима" упозна, између осталих и Покрајински секретаријат за спорт и омладину. Тај исти секретаријат је у свом решењу од 12. августа 2010. године препознао нелегалност и наложио ванредну Скупштину која ће новим и легалним изборима вратити причу у легитимне оквире. А шта је дотични урадио? Па, ништа, кулирао до бесвести. А сада се лицемер јавља са причом да му је нешто нелегално, нелегитимно и помиње неку етику... изгледа да не може и јаре и паре...

На крају, да не буде забуне, да напоменем да уопште не подржавам ни начине рада, нити људе који воде овај наш шах. Нити ћемо се усрећити са "новим" руководством.