Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Смене у Шаховском савезу Београда?

Смене у Шаховском савезу Београда?

27.01.2016

Нестор и Таџа су иницирали смену председника ШС Београда, а ово је њихово писмо

ЧЛАНОВИМА СКУПШТИНЕ ШАХОВСКОГ САВЕЗА БЕОГРАДА, ШАХОВСКОЈ ЈАВНОСТИ И МЕДИЈИМА

Драги шаховски пријатељи,

Осећамо потребу да Вам се обратимо као покретачи иницијативе за расправу о раду и гласање о поверењу садашњем председнику Шаховског савеза Београда. Немамо намеру да се кријемо – иницијативу су покренули шаховски клубови „Тадић“ и „Нестор“, шаховске породице Несторовић и Тадић. Нескромно сматрамо да нас у Београду готово сви препознају, пре свега због чињенице да је свих девет чланова наших породица безрезервно у шаху, а потом и по нашим школама, по нашој „шаховској деци“, и зашто не рећи – по поштеном и преданом раду и односу према древној игри.

Хвала свима који су, упркос лошем времену, дошли одлучни да подрже нашу иницијативу и били истрајни у томе до самог краја. На жалост, скупштинска већина која је тог дана била спремна за промене, наишла је противно свим демократским начелима на непремостиви бедем опструкције и била сведок јалове четворочасовне расправе и одбијања председника Скупштине ШСБ да на гласање уопште стави наш предлог. Наглашавамо да је на овај начин блокирао усвајање новог дневног реда довевши у питање усвајање финансијских извештаја и тиме директно угрозио рад Савеза.

Потпуно смо уверени да би на Скупштини 24. јануара, након саслушаних аргумената за и против, најмање 40 делегата дигло руку за разрешење председника Шаховског савеза Београда, господина Миодрага Ракића.У многобројним контактима са представницима шаховских клубова, чланова ШСБ, ослушнули смо опште нерасположење због лошег рада и лоше ситуације у Савезу тако да незапамћено масован одзив делегата за нас није представљао изненађење.

Шта желимо? Које су наше примедбе на рад председника Шаховског савеза Београда?

Није било давно, све до средине деведесетих, Београд је уз Москву називан „шаховском престоницом света“. Разлог за то су били супертурнири „Инвестбанке“, турнири „Југометала“, бројни викенд турнири, јаки клубови попут вишеструких шампиона државе Партизана, Београд ЈИК-а, Црвене Звезде, Агроуниверзала, Шахматика ...

Данас, нажалост, од свега тога није остало ништа. Нема помоћи шаховским школама, рејтинг турнири се расписују без наградног фонда, нема квалитетног система такмичења за јуниоре и кадете, лошим лигашким системом се гасе клубови, о великим такмичењима да и не говоримо... Једина светла тачка је турнир „Трофеј Београда“ у последње две године.

О свему овоме желели смо да говоримо на протеклој Скупштини и у томе смо, упркос јасно декларисаној већини, били спречени. А онда су кренуле гласине. Ко нама управља? За чији интерес радимо? Кога ћемо све отпустити?

Како би избегли све шпекулације, желимо да будемо потпуно јасни:

- Кривицу за лоше стање не видимо у канцеларији ШСБ, јер Савезом руководе председник и Управни одбор, а запослени у Савезу раде у оквирима могућег и заслужују наше поштовање.

- Наше незадовољство акумулира се у последњих годину дана и нема никакве везе са последњим дешавањима у Шаховском савезу Србије. Не предлажемо промену кадрова ШСБ у органима Шаховског савеза Србије, нити промену њихове политике у тим органима.

- Сматрамо да су Шаховском савезу Београда потребни тим и енергија, који ће донети нове идеје и свакако финансијска средства. Наш предлог је да на челу тима и нови председник Шаховског савеза Београда буде интернационални мајстор Иван Маринковић, дипломирани правник, шаховски педагог, особа без мрље у животу и каријери, која ужива неподељену подршку у шаховском свету укључујући и наше најбоље шахисте.

Због тога Вас позивамо да још једном одвојите један део свог драгоценог времена, подржите нашу иницијативу и дођете на предстојећу Скупштину 31. јануара, иако још увек не знамо ни када ће Скупштина тачно бити одржана, ни како ће се звати.

Подржаћемо извештаје које треба усвојити због функционисања и финансирања Шаховског савеза Београда. Гласаћемо за разрешење Миодрага Ракића и сазивање Изборне скупштине Шаховског савеза Београда.

Знамо да ће бити притисака, покушаја промене „недисциплинованих“ делегата, понуда, али учинимо најважнији корак јер – ЗАСЛУЖУЈЕМО БОЉИ ШАХОВСКИ САВЕЗ БЕОГРАДА!

С поштовањем,

велемајстор Бранко Тадић
интернационални мајстор Дејан Несторовић