Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Спасиоци опет марширају

Спасиоци опет марширају

03.02.2016 /   Тасић, Зоран Т (2144)

Зоран Тасић је написао своје виђење ситуације у ШС Београда, а ми преносимо без коментара...

Спасиоци опет марширају"

(Свака сличност са насловом познате песме Лоуиса Армстронга, Кад свеци марширају је искључена)

Поштовани шаховски пријатељи,шахисти и шаховски радници Свакако се добро сећате акције "Спасимо шах" и њених постављених циљева. Навешћу неке од њих :Смена свих функционера у ШСС и нови избори ,израда новог Статута и пратећих аката,укидање конфедералне организованости ШСС ,нови систем такмичења,промена одредби о непроменљивости функција,остваривање увида у финансијско пословање и многи други. Акција се завршила а да никада шаховска јавност није упозната са оствареним резултатима.Угашен је и сајт у ту сврху отворен као више непотребан јер су циљев остварени. И јесу. Подсетићу вас како. Цитираћу наводе уваженог Марјана Ковачевевића у Политици који је уз изузетно непристрасну и коректну оцену написао следеће : "Акција Спасимо шах завршена нагодбом играча и функционера" Овоме се нема шта ни додати ни одузети.

Нагодба се свела на то да је промењен селектор ,а играч кога је избацио враћен,други играч који није био у ужем избору добио место у репрезентацији,неки од учесника акције добили вођење мушке и женске селекције,а једна млада дама место у репрезентацији. То је све. Неки сјајни млади људи који су наивно ушли у акцију чиста срца и добрих намера(као мој уважени пријатељ Владица и уважени велемајстор Вучковић) испали су колатерална штета,видевши да су искориштени и преварени.ВМ Вучковић је у то време био у сваком погледу наш најбољи играч. Након тога се видно дистанцирао и удаљио. Многи као и ја се искрено надају да ће се вратити тамо где му је место. Све ово написах да бих направио паралелу са тренутним стањем у ШСБ и покушајем пуча дана 31.01.2016 год.Као и у акцији "спасавања шаха" и овде се лични интереси глорификују као интереси за општу добробит свих шахиста..déjà vu.

Заговорници промена како се шаховској јавности представљају( Тадић & Несторовић), Сједињене шаховске породице,доведоше познате "спасиоце" ВМ Иванишевића и ВМ Перуновића како би импресионирали пацере а би прочитано писмо подршке још једног из иницијативног одбора "спасиоца" ВМ Стојановића уз извињење скупу што је спречен да додје. Изостало је писмо подршке најпознатијег пучисте међу шахистима чувеног ГАРИКА или је можда сачувано за неку другу прилику. Тако чувени спасиоци након што спасише шах у Србији,дођоше да га "спашавају"и у Београду. Како пуч покушан 24.01.2016. није успео,јер није био добро припремљен,недељу дана до нове седнице искориштено је за жестоко лобирање за промене и за легално покретање иницијативе. Председник мог клуба је у неколико наврата позиван од ВМ Тадића како би подржао пучисте. Осмишљен је начин како да без потребне већине изврше промене. Придобијени су и неки из најужег шаховског руководства који после седнице без стида и срама одоше на пиће са пучистима. Иницијатива је формулисана као гласање о поверењу а не неповерењу како би лакше прошла. Разлика је у томе ко треба да обезбеди апсолутну већину од 38 гласова. Онај ко тужи или онај ко се брани. И поред упозорења председника Статутарне комисије да је статут децидан и да се може гласати само о неповерењу,председавајући стави на гласање иницијативу и излобирана већина пресуди противно статуту.

Ради појашњења кривице оптуженог желим да укажем на следеће:

1. Недавно је био један од актера смене досадашњег председника ШСС,који је две додине радио без икаквих финансијских извештаја,потпуно узурпирајући функцију и притом оштетивши ШСБ за око 1.300.000 динара.

2.Сви извештаји на седници од 31.01.2016 су усвојени што је својеврсни чин поверења

3.Председник је похваљен за направљен помак и одличну организацију два задња турнира у Раковици.

4. Остварено је право коришћења сале на ДИФ-у два дана недељно и за то обезбеђена средства.

5.Као један од главних грехова оптуженог наведени су гашење турнира Инвестбанке и Југометала.,гашење Агроуниверзала и Шахматика и проблеми у којима су ШК Партизан и ШК Црвена звезда.

6. Није створио услове да присутни "спасиоци" играју за своје вољене београдске клубове(т.ј. није обезбедио потребних 10-ак хиљада еврића и то на руке)

7. Није обезбедио финансијску помоћ шаховским школама (предпостављам да се мисли на приватне школе јер других нема, у којима се наравно зарад унапређења шаха ради волонтерски и деца подучавају бесплатно) У кулоарима се помињала његова одговорност за гашење традиционалног брзопотезног турнира Политике ,али то не би поменуто.

Наравно да председник након горе наведених чињеница није могао да преживи. За то су се побринуле сједињене шаховске породице обезбедивши то ауторитетом својих титула и ауторитетом "спасиоца" и огромним лобирањем за пуч. Нејасно је из којих извора су покривени огромни телефонски и угоститељски рачуни притом настали.

Можда одговор лежи у чињеници да поменути спасиоци ВМ Иванишевић,ВМ Перуновић,ВМСтојановић, као и ИМ Н.Несторовић као и Тадић Катарина беху на лигама у 2015-ој у саставу Југовића из Каћа чији је председник ,смењени председник ШСС,а Несторовић Ирена у екипи из Новог сада чији је председник секретар ШСВ. И још увек су до новог прелазног рока њихови чланови.

Можда коинциденција. У случајност као и у Деда Мраза сам одавно престао да верујем.

Све ово као и чињеница. да су на седницу дошли са припремљеним кандидатом кога су одмах хтели и да поставе озбиљно доводе у сумњу кредибилитет сједињених породица.Ништа ново у Србији. Много пута déjà vu. Логика ми налаже да неко поставља свог кандидата зарад својих интереса. ЛИЧНИ КАНДИДАТ = ЛИЧНИ ИНТЕРЕС. Извињавам се уваженом Др Владици Андрејићу што задирем у његову област. Ја сам ипак лаик за логику и таутологију.

Њихов кредибилитет доводи озбиљно у сумњу и тренутак који су изабрали као и чињеница да их нико није спречавао да се на редовним изборима кандидују на функције у ШСБ и дају огроман допринос који сада обећавају. Наравно да Председник Ракић Миодраг није савршен. Имали смо и лепших и бољих. Многе је иритирало његово понашање у спору из меча Турбина -Нестор,али мислим да је признао грешку и да је све решено на задовољавајући начин.

Али овде није у питању Ракић Миодраг. Овде су у питању односи у ШСС и покушај дисциплиновања ШСБ доводјењем кооперативних кадрова. déjà vu. Надам се да ће они који су дали бланко подршку сједињеним породицама на њихову часну реч то схватити и да ће јединство у ШСБ бити опет успостављено ,а изабраним структурама омогућено да доврше добијен мандат.

Како из незаконитих и нелегалних одлука не могу проистећи никакве правне последице и никаква чињења ( а изгласана одлука је ништавна,) победа пучиста је пирова,а огромно ликовање и радост преурањена. Надам се да сам свим добронамернима појаснио о чему се ради јер су пучисти већ изашли са својим саопштењем које потпуно дезавуише јавност. Што се тиче оних који немају добре намере због њих ово и није писано. Ја лично немам никаквих претензија да "спашавам" шах нити жељу за шаховским функцијама. Сматрам својим скромним доприносом то да разобличим "спасиоце" и пучисте.

Мој једини циљ је да са својим шаховским пријатељима успешно организујем 7. Сретењски турнир по рапид темпу и онима који додју обезбедимо пријатан амбијент. У ту сврху молим ШК Нестор да не поклапа свој турнир са нашим као прошле године.јер овај турнир је у календару ШСБ седам година.Покажимо мало обзира и према другима. Унапред захвалан! ДОБРОДОШЛИ НА ТУРНИР СРЕТЕЊЕ 2016-те Уз честитке за десетогодишњи јубилеј велико хвала Др Владици Андрејићу за указану могућност да изнесем свој став и своје мишљење.

Зоран Т. Зоран

G E N S. U N A. S U M U S !!!