Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Одговор на текст Зорана Тасића

Одговор на текст Зорана Тасића

05.02.2016 / ИМ Несторовић, Дејан (2387)

Дејан Несторовић је написао одговор на претходни текст Зорану Тасићу...

27.01.2016 /   Вечити шах инфо : Смене у Шаховском савезу Београда?
29.01.2016 /   Вечити шах инфо : Смене у Шаховском савезу Београда 2
31.01.2016 /   Вечити шах инфо : Смене у Шаховском савезу Београда 3
03.02.2016 /   Тасић, Зоран Т (2144) : Спасиоци опет марширају

Одговор на текст Зорана Т. Тасића "Свеци опет марширају"

Признајем да сам текст Зорана Тасића прочитао више пута, како би ми постао што јаснији. Нисам био сигуран да ли је уопште паметно да одговарам, нисам сигуран ни сада, иако то управо чиним. Сигуран сам једино да после овог писма нећу улазити у даљу преписку и полемику са њим. Немам ни воље, ни времена. Признајем и да сам до јуче живео у заблуди. Био сам уверен да без икаквог проблема могу позвати телефоном Зорана Тасића и пријатељски причати са њим о шаховском животу, колико год нам мишљења била иста или различита.

Текст Зорана Тасића и главна порука тог текста су пре свега увредљиви и за Бранка Тадића и за мене, као и за наше породице. Неупућени читалац би требао да помисли како смо ми "ловци у мутном" и мешетари који руше Миодрага Ракића из неких скривених личних интереса. Потпуно се изврћу чињенице и дискусије са Скупштине, како би се ми приказали као завереници и пучисти нечистих намера. Није потребно да браним Бранка Тадића. Уколико осети потребу, урадиће то сам, али ја морам да питам:

  • - Да ли сам ја или чланови моје породице било када нешто нечасно радили у шаху?
  • - Да ли смо икада били део неке афере или прозивани за било какав инцидент?
  • - Да ли је неморално што смо спрат породичне куће претворили у шаховски клуб и школу?
  • - Да ли је грех ако радећи некада и по 12 сати дневно зарађујемо за егзистенцију и преживљавање?
  • - Да ли сам некада некога обмануо, преварио или изиграо?

У тексту се отприлике аутор пита: ко су Несторовић и Тадић да оцењују рад Ракића? Ко су сад па ти велемајстори Перуновић и Иванишевић да причају о раду Савеза? Откуд им право да гласају о поверењу председнику? Управо због тога сам текст Зорана Тасића и морао прочитати више пута. Ако сам разумео његову идеју, велики је грех да људи који су у шаху и живе од шаха критикују нечији рад и желе боље руководство. Срам нас било!

И сада долазим до највећег бесмисла Тасићевог текста: он не оклева да котролише и коментарише ко с ким пије пиће, али једну чињеницу прећуткује на безочан начин. Наиме, за поверење Миодрагу Ракићу гласало је 25 делегата, а против их је било 34. Замислите председника - моралну громаду и његове следбенике који кажу: "немате потребних 38!" Ја нисам правник, али ме нико не може убедити да је нормално да председник после онаквог резултата гласања оспорава тај резултат. Ја бих се постидео и отишао, али он очигледно има другачији став.

Јер, ствар је логике и здравог разума: ако делегатни Скупштине ЈЕДНОГЛАСНО одреде рок за одржавање изборне Скупштине, зашто би то радили ако председник није смењен? Зар тим гестом нису сви потврдили да Шаховски савез Београда треба да бира новог председника?

Иван Маринковић није мој приватни кандидат. Он је човек са именом, презименом, интегритетом и каријером за углед и понос. Мислим да не постоји особа која га познаје, а да то неће потврдити. Увредљиво је да се такав човек представља као нечија продужена рука, приватни кандидат или кооперативни кадар.

Као и у свим овим догађајима око Скупштине ШСБ, тако и у овом писму, избегавам да аргументе о лошем раду бившег председника ШСБ мешам са акцијом "Спасимо шах" или недавним дешавањима у Шаховском савезу Србије. Међутим, Зоран Тасић пише о тим догађајима као да је акција "Спасимо шах" погодила директно њега, а да је у најмању руку он сам један од креатора политике Шаховског савеза Србије. Да ли верујем да је тако бриљантан познавалац и блистави тумач тих догађаја? Па верујем...исто онолико колико верујем да ће на Сретење Деда Мраз из Лапоније својим санкама доћи у Борчу.

Интернационални мајстор Дејан Несторовић