Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Реакција поводом писања Зорана Тасића

Реакција поводом писања Зорана Тасића

05.02.2016 / ВМ Стојановић, Михајло (2503)

Михајло Стојановић је реаговао на текст Зорана Тасића...

27.01.2016 /   Вечити шах инфо : Смене у Шаховском савезу Београда?
29.01.2016 /   Вечити шах инфо : Смене у Шаховском савезу Београда 2
31.01.2016 /   Вечити шах инфо : Смене у Шаховском савезу Београда 3
03.02.2016 /   Тасић, Зоран Т (2144) : Спасиоци опет марширају
05.02.2016 / ИМ Несторовић, Дејан (2387) : Одговор на текст Зорана Тасића

Реакција поводом писања Зорана Тасића

Ружно је омаловажавати добре намере (1) а посебно поступке (2) уз, из неког разлога, искривљавање чињеница.

1) Да ли је уопште Зоран Тасић пажљиво прочитао мој текст, односно одакле му уопште повод за увредљив коментар? Ево још једном шта је објављено уз кратко појашњење:

Са радошћу сам овде (у феноменалној Шах - мат листи) прочитао предлог да господин Иван Маринковић постане председник Шаховског савеза Београда.

Као један од многих који цени његове у сваком погледу јако високе квалитете, убеђен сам да би то значајно унапредило шаховски живот наше средине.

Па, пошто не могу да присуствујем Скупштини ШСБ заказаној за 31. јануар ове године у 11х, реших да на следећи начин понудим свој допринос као подршку одличној идеји: уколико господин Иван Маринковић постане председник Шаховског савеза Београда ставићу се на располагање да тамо одржим серију предавања без икакве накнаде.

Уз сасвим дубоку захвалност господину Горану Томићу за његов непроцењив допринос шаху,

Михајло Стојановић.

Тренер репрезентације Југославије (сад увиђам да је назив државе у ствари био Србија и Црна Гора) на Олимпијади 2006. године.
Тренер репрезентације Јапана за Олимпијаде 2008, 2010, 2012, 2014 и 2016. године.
Тренер репрезентације Србије на првенству Европе 2007. године.
Тренер репрезентације Швајцарске на првенствима Европе 2011, 2013 и 2015. године.

Прочитах дакле да је изузетно квалитетан човек, господин и уз то интернационални шаховски мајстор Иван Маринковић, спреман да се кандидује за тако једну одговорну дужност. Обрадовах се наравно и онда питање себи - могу ли то некако да подржим. Двоумих се. Цена је моје време али корист је за све. Напослетку хајде, то заслужује и Иван лично и наш шах у целини.

И онда нађе се неко да то нетачно и подругљиво коментарише. Како на овај начин свако има право на своје мишљење, уз немогућност доказивања шта је право а шта није, ја се овим освртом повлачим из даље јавне дискусије на ову тему уз задржавање својих ставова.

2) Добро је подсетити шта је то некада, не тако давно, било у нашем шаху. Јер учествовао сам и сам у догађајима о којима писање Зорана Тасића, благо речено, не одговара истини.

- Неразумном одлуком селектора (да ли је то био Божидар Ивановић сада нисам потпуно сигуран) наш тада најбоље рејтинговани играч Бранко Дамљановић није био позван у репрезентацију за првенство Европе 2005. године. Већина осталих играча се побунила уз нас још неколико који смо били спремни да уложимо своју енергију и време у покушају да се та неправда исправи. Успели смо, брилијантни шахиста и људина Бранко Дамљановић наступио је за националну селекцију у Гетеборгу 2005. године.

- Акција "Спасимо Шах" је покренута касније (2010. године ако се добро сећам) као отпор изнова изузетно бахатом понашању функционера ШСС.

- Тачно је да су много пута исти људи жртвовали своје време и енергију у борби за општи шаховски интерес. Њима који су ми генерацијски блиски огромна захвалност за тај период који памтим: пре свега феноменалном Ивану Марковићу (да не буде забуне, то није Иван Маринковић) али пуним срцем исто врхунским српским шахистима Александру Ковачевићу, Бојану Вучковићу, Драгану Шолаку и Ивану Иванишевићу. За подршку нашем тада још младалачком полету, такође дубоко хвала господи Марјану Ковачевићу и Мићи Лазићу.

Јасно је да многи ово не цене али дрзнути се за напад на наше тадашње чињење је из мог угла ипак превише.

Уз БРАВО за генијалног Владицу Андрејића који на рекао бих чудесан начин налази воље и времена за уређивање свог шаховског сајта сад већ тачно преко десет година,

Михајло Стојановић