Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Одговор ВМ Михајлу Стојановићу

Одговор ВМ Михајлу Стојановићу

09.02.2016 /   Тасић, Зоран Т (2144)

Зоран Тасић је одговорио Михајлу Стојановићу...

27.01.2016 /   Вечити шах инфо : Смене у Шаховском савезу Београда?
29.01.2016 /   Вечити шах инфо : Смене у Шаховском савезу Београда 2
31.01.2016 /   Вечити шах инфо : Смене у Шаховском савезу Београда 3
03.02.2016 /   Тасић, Зоран Т (2144) : Спасиоци опет марширају
05.02.2016 / ИМ Несторовић, Дејан (2387) : Одговор на текст Зорана Тасића
05.02.2016 / ВМ Стојановић, Михајло (2503) : Реакција поводом писања Зорана Тасића

Поштовани велемајсторе Стојановићу

У потпуности се слажем са Вама да је ружно омаловажавати нечије добре намере и поступке,као и искривљавати чињенице. Немам никакву сумњу у добре намере исказане идејом да одржите серију предавања београдским шехистима као ни у то да имате шта да им покажете. Ценим Вашу титулу,огроман рад да би се до ње дошло као и резултате остварене у тренерском раду. Ценими Вашу исказану намеру ,мада бих је далеко Више ценио кад не би била условљена избором кандидата кога Ви подржавате за избор за Председника ШСБ. Али Ваше је право да подржите свог пријатеља на такав начин и да то изнесете на Шах -Мат листи. Написасте да нисам добро прочитао Ваш текст.Али како не верујем да имате икакву лошу намеру и да искривљујете чињенице,мислим да ипак нисте добро прочитали мој написани текст. Ја у њему нигде нисам поменуо Ваш текст из Шах-Мат листе. Нити сам га прочитао ,нити сам знао за њега.Ради се о нечем другом.

Писмо са Вашом подршком је на скупу у ШСБ од 31.01.2016. представљено на начин као да се Ви директно обраћате делегатима клубова како би их својим ауторитетом и ауторитетом своје титуле импресионирали и подржали намере породица Тадић и Несторовић. Можете бити љути само на оне који су Вашу добру намеру злоупотребили и обманули присутне представнике клубова представивши Ваше писмо као директно обраћање скупу.

И сам начин интерпретације Ваше добре намере иде на душу онима који су се на Вас позивали. Ако се изабере понудјени кандидат Ви ћете одржати серију предавања. Сложићете се са мном да таква условљавања често изазивају контраефекат. Начином на који је то учињено Ваше добре намере су потпуно искомпромитоване. Тим пре што је Ваше писмо подршке злоупотребљено да би се делегати импресионирали, а наум о смени легално изабраног председника лакше остварио. Само из тог разлога је у мом тексту било и мало више цинизма. Не замерите.

Што се саме акције " Спасимо шах " тиче написали сте да сам се "дрзнуо да нападнем ваше тадашње чињење". Немојте ми молим Вас импутирати оно што нисам написао. Написао сам да су многи сјајни млади људи са искреним намерама ушли у акцију и да су се неки због начина како је завршена акција осећали искоришћеним и превареним. Мој коментар се односио на начин завршетка акције (НАГОДБОМ) који је потпуно дискредитовао саму акцију,ваш ентузијазам и уложену енергију. Из тог разлога свако ново мешање учесника акције( нарочито у кадровска питања ) на неодговарајући начин ,може у шаховској јавности изазвати аверзију..

Ви ћете се свакако сложити са мном да шаховски професионалци треба свој утицај да остварују преко своје струковне организације,ако она уопште постоји, како о кадровским и организационим тако и о статусним питањима за која су професионални играчи посебно заинтересовани. Сваки други начин је погрешан. Из тог разлога је и присуство велемајстора Иванишевића и Перуновића скупу од 31.01. било потпуно непримерено и имало за циљ импресионирање делегата и притисак на њих зарад остваривања нечијих циљева. Тим пре што ни они ни Ви нисте чланови београдска шаховске организације него Шаховске организације Војводине. Значи ШСБ није ваш матични савез.

Ви ћете се свакако сложити са мном да ником од наших професионалаца који играју по многим лигама у Европи(већина њих веома успешно),обезбеђујући на тај начин своју егзистенцију не пада на памет да се мешају и кадрирају у тамошњим шаховским организацијама. Не видим зашто би то код нас било другачије.. Свој утицај професионални играчи могу и треба да остварују једино преко свог струковног удружења по свим релевантним питањима и никако другачије.

И на крају не оспоравајући Ваше право да неког подржите на начин како сте то учинили ,(преко Шах -Мат листе )не можете а да се не сложите са мном да постоје велике разлике између подршке у редовном изборном циклусу и дате подршке за смену легално изабраних структура на пола мандата без икаквих наведених разлога и аргумената,чак уз похвале за начињен помак након добијеног мандата..

Уз дужно поштовање Ваше титуле и Вас лично,изражавам жаљење ако Вам је мој предходни текст начинио било какву штету. Али то не иде на терет мени већ онима који су злоупотребили Ваше име и Ваше добре намере. Искрено се надам да ћете као велемајстор који са поносом и достојанствено носи ту титулу водити рачуна да Ваше име и Ваше намере не буду никада више употребљени и поменути у било каквом негативном контексту.

Зоран Т. Тасић