Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Реформе шампионата

Реформе шампионата

25.03.2016 /   Андрејић, Владица (2284)

Аца Ковачевић је написао коментар, а и ја сам мало прокометарисао...

Прочитајмо најпре шта је Аца написао.

Ove godine smo svedoci reformisanih pravila za sampionat Srbije. Izgleda ce ova reformisana pravila doneti dva polufinalna turnira a izostace finale. Najverovatnije da ce se na finalnom Sampionatu pojaviti 6 ili 7 od 10 ucesnika sa polufinala. Na taj nacin necemo opet dobiti ono sto bi trebalo da bude cilj svega a to je turnir na kome ce snage odmeriti nasi najbolji igraci. Da bi okupili najbolje potrebno je par , jednostavnih stvari:

 • 1. Obezbediti solidan nagradni fond.
 • 2. Uspostaviti termine barem 6 meseci u napred
 • 3. Uspostaviti jasna pravila sa kojima ce se sloziti najbolji igraci.

Ja bih , kao sahovski navijac , voleo da vidim sampionat na kojem bi igrali recimo 10 najboljih po performansu u prethodnoj godini koji su odigrali bar 30 partija.(Inace taj performans ne pokazuje realnu snagu igraca )

To bi sad izgledalo ovako;

 • 1. Ivanisevic
 • 2. Markus
 • 3. Perunovic
 • 4. Damljanovic
 • 5. Sedlak
 • 6. Popovic
 • 7. Bogosavljevic
 • 8. Indjic
 • 9. Savic
 • 10. Antic

Nagradni fond za koji bi igrali , verovatno ,svi najbolji bi mogao da izgleda ovako: (10.200 evra) 1. 3000 2. 2000 3. 1000 4. 900 5.800 6.700 7. 600 8. 500 9. 400 10. 300. Ekstra honorara ne bi bilo.

Termin bi bio druga polovina januara kad je mrtva sezona. Remiji ne bi bili dozvoljeni, osim u slucaju teoretskog remija ili trokrtanog ponavljanja itd. kao sto vec pravila dopustaju.

Naravno reci ce te: Pa toliki novac se ne moze naci? Zar je to zaista tako? Reci ce te: pa niste da li nikome sansu da se plasira na taj sampionat. Ja mislim da su je svi imali i to tokom cele takmicarske godine. Sigurno ce te naci jos puno zamerki na ovaj predlog ali barem bi trebalo saslusati predloge i onda doneti odluku.

Aleksandar Kovacevic

Неке ствари око шампионата јесу реформисане, али не могу да се сложим да ће финални турнир бити полуфинале. Свако је могао да изабере да ли ће учестовати у циклусу или не... Циљ јесте да шампионат буде турнир који ће сакупити наше најбоље играче, али то се не дешава у земљи Србији...

Што се награда на шампионату тиче, одавно заступам равноправност учесника шампионата (као и равноправност чланова репке) и сматрам да екстрахонораре треба укинути. Све паре треба убацити у наградни фонд, али исто тако да број награда буде једнак броју учесника. Такође се слажем да би вероватно сви играли за наградни фонд од 10000 евра, али се не слажем да је обезбеђивање тог солидног наградног фонда једноставан задатак. Шах је спорт који реално није самоодржив, нико не може овде да наплати права преноса нити улазнице за уживо гледање. Дакле, уколико ли неким чудом не искочи мецена који би финансирао причу, остају једино паре које ШС Србије добија из буџета, а то је ситно. Колико видим, прошле године је фонд био троструко мањи од овог предложеног...

Термин шампионата би свакако требало да буде познат шест месеци раније, али задужени за то свој посао одрађују траљаво. Чак нису успели да обезбеде парове за прво коло Полуфинала пола сата раније...

Перформанс као критеријум је занимљива идеја, али све има своје врлине и мане. На пример, то ће директно погодити продавце рејтинга на новосадским "сајам, сајам је хит" турнирима, а могли би да улете и купци.

У сваком случају уколико неко зна како да се набави наградни фонд за који би играли наши најбољи играчи, нека нас обавести. Ја бих свакако волео да видим најбоље играче на шампионату, али нешто ми делује да се то неће десити ускоро...