Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Абу Даби - Дан 5

Абу Даби - Дан 5

13.04.2016 / ИМ Тодоровић, Јован (2371)

09.04.2016 /   Баралић, Небојша (2241) : Абу Даби - Дан 1
10.04.2016 /   Баралић, Небојша (2241) : Абу Даби - Дан 2
11.04.2016 /   Баралић, Небојша (2241) : Абу Даби - Дан 3
12.04.2016 /   Баралић, Небојша (2241) : Абу Даби - Дан 4

14. УНИВЕРЗИТЕТСКО ПРВЕНСТВО СВЕТА У ШАХУ

Абу Даби (Уједињени Арапски Емирати), 8-16. априла 2016.

Слободан дан – Екскурзија у Дубаи (12. април 2016.)


У времену интернета чини нам се да можемо завирити у сваки кутак Земљине кугле, али ипак ништа не може да замени стварни осећај када се налазите на лицу места и када осетите пулс града, земље и људи око вас... Сунце које пржи ипак је подношљиво и за нас који смо дошли са предрасудама о могућности боравка ван климатизованих просторија. Мештани кажу да је сада најбоље време за боравак овде. Огроман људски труд претворио је делове пустиње у оазе бетона и челика, а понегде и у ретке зелене површине. Изгледа да је лакше створити небодер од травњака. Европском посетиоцу, па и оном са брдовитог Балкана, све изгледа као из неког футуристичког филма... На улицама се могу видети људи свих нација и боја (кажу да у Емиратима живи око 17% оних који су рођени овде), што овој земљи даје арому мултикултуралности. Љубазност и трговачки дух чине све хуманијим и топлијим (не мислим на температуру ваздуха) у односу на очекивања писца ових редова.


Слободан дан на 14. Универзитетском првенству света, наша експедиција искористила је за посету Дубаију. У питању је званична екскурзија за учеснике првенства. Прва станица био је универзитетски центар у Шаржи (Sharjah), највећи на територији УАЕ. Висока температура није спречила нашу делегацију да покаже своје умеће под кошевима. Посебан ентузијазам приказали су вођа делегације Небојша Баралић (најмекша рука Драгачева), Марко Ненезић и Лена Миладиновић, којој су одушевљени представници домаћина понудили бесплатан наставак школовања на овом универзитету. Лена није много размишљала о одговору...


Све студенте поздравио је проректор универзитета, господин Абу Бакр Али Баки, а агилни Небојша Баралић (кнез Баралија) није пропустио прилику да оствари још један студентско-дипломатски контакт, који би у будућности могао да доведе до плодоносне спортске сарадње. Пригодни поклони пријатно су изненадили проректора, што његово лице није оставило равнодушним.


Остатак дана проведен је у обиласку најзначајнијих знаменитости, као што су: Бурж Калифа (највиша зграда на свету), Дубаи акваријум, Бурж ал Араб (чувена грађевина у облику полумесеца на прелепој пешчаној плажи), као и небројене архитектонске бисере нама, као и остатку света, још увек непознате, али тако карактеристичне за овај велики град...


Мала анализа досадашњег учинка бациће светло на оптимизам којим дочекујемо наставак такмичења.


Јована Ерић је показала добру и храбру игру, наговештавајући при томе даље подизање форме. Имала је изузетно јаке противнице, при чему је после велике борбе ремизирала са првом фавориткињом турнира, Атузом Пуркасјан из Ирана, а једини пораз доживела је после храбре и агресивне игре против Ни Шикјун, велемајстора из шаховске велесиле Кине. Две ефектне победе и још један реми чине њену позицију на табели обећвајућом пред финалне борбе. Подсећам да Јована свако такмичење игра са максималним амбицијама.


Мила Жарковић је приказала поуздану и сигурну игру. Такође се спотакла о незгодну Кинескињу, али је са пар ефикасних победа и ремијем против реномиране представнице Пољске, велемајстора Марте Бартел, брзо повратила шансе за понављање успеха из Јеревана. Сутра је чека бранилац титуле студенстког светског првака, Клаудија Кулон, али наша најмлађа представница у тај меч улази без страха!


Лена Миладиновић приказује констатно добру игру, али је недостатак спортске среће довео до киксева у партијама са фаворизованим представницама из Чешке и Русије. Како је Лена борбеног духа, то се није одразило на њено расположење и самопоуздање, тако да са нестрпљењем очекује наставак такмичења.


Марко Ненезић је после почетних несигурности и из кола у коло показивао све бољу игру и везао три победе, које су га довеле на трећи сто. С правом се надамо да он може и више.


Милош Станковић поседује таленат и способности за много више него што је можда и сам свестан. До сада је играо лако, сигурно и квалитетно, а једини пораз резултат је успелог изненађења противника у отварању. Наставак такмичења води га пред једног од главних фаворита турнира, руског велемајстора Павела Понкратова. Али на муци се познају јунаци, а nomen omen est! Не носи Милош узалуд име највећег јунака српске историје!


Милош Рогановић (подсећам, и он се зове Милош, а и Марко нешто значи у нашој витешкој традицији!) је имао период изразитог пада форме у трећем и четвртом колу, али је победа у петом колу вратила нашег најбоље рејтингованог представника на прави колосек. Знајући његове способности, не сумњам да ће наставак такмичења одиграти како смо од њега очекивали.


Човек никада не носи одговорност за крајњи резултат, то је у домену судбине и сплета околности. Одговорност се носи за труд и однос према борби. Када су у питању ови млади људи, не сумњам да ће свој део задатка испунити онако како је потребно, а ако нам судбина буде само мало наклоњена, очекујем да нам донесу и пуно спортске радости.

Јован Тодоровић
Занимљивост са тренинга наше репрезентације, подно Бурж ал Араба


Да нашим репрезентативцима није досадно говори и необичан тренинг који је нашем мушком делу екипе тренер Јован Тодоровић приредио на пешчаној плажи у Дубаију. Тај заиста несвакидашњи тренинг за шахисте подсетио је на неке сцене из филма „Гладијатор“ (ко би могао бити Расел Кроу?), а и на понеке из филма Драгана Бјелогрлића „На путу за Монтевидео“. Мешавина баш та два филма (снага, балкански дух и јединство, знање, инат...) можда најбоље осликава атмосферу која влада у нашем табору. Гледајући и фотографишући шта се дешава, пар пута сам се запитао да ли је ово почетак увођења ратничког плеса новозеландских ратника у српски шах?! Процените сами.


Наши су у Монтевидеу били трећи. Немамо ништа против да се историја понови.

Небојша Баралић


П.С. У прилогу постоји фотографија Јована Тодоровића који диктира и Милоша Станковића који куца текст ове репортаже.