Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Шампионат

Шампионат

20.04.2016 /   Андрејић, Владица (2287)

Зваршио се шампионат, а остао је у сенци инцидента...

У Пироту је завршен реформисани шампионат Србије, а нови првак Србије је Мики Марковић који је подсетио на дане када се у много јачој конкуренцији пре 18 година окитио титулом првака Југославије, а и тада му је први пратилац био Бранко Дамљановић. Ове године Мики се најпре прошетао у Полуфиналу, а затим и у финалу, са целим бодом предности. Браво Мики!

Међутим, овај шампионат остаће у сенци инцидента који се десио у петом колу. У тешком цајтноту актуелни првак Антић, морао је да се суочи са звоњававама мобилних телефона. Најпре је звонио директор турнира, а након тога и помоћни судија. Када на то додамо да је на почетку кола телефон звонио и главном судији питам се како је могуће да неко такве људе постави у организацију. Док играче на турнирима лако контумацирају, организатори и судије се бахате... Како је могуће да судија на шампионату у сали за игру има мобилни телефон код себе? Али то је више питање за Шаховски савез Србије. Антић је партију изгубио и после тога напустио турнир... Ако мене питате сасвим легитимно, а дисциплинска комисија би требало да се позабави онима који највише треба да брину за ред у сали, организаторима и судијама...

Преносимо вам саопштење које је Антић написао.

Дејан Антић, 20.04.2016

Postovani sahisti,

Obracam vam se sa objasnjenjem povodom mog napustanja sampionata drzave u Pirotu, dan posle odigranog petog kola. To radim sada, posle sampionata, jer nisam zeleo da dodatno uznemirujem svoje kolege i ucesnike sampionata.

U toku petog kola desavale su se cudne stvari, kao sto je Vladica Andrejic napisao, pocevsi na pocetku kola sa sa zvonjenjem mobilnog glavnog sudije sto ipak nije glavni razlog mog odustajanja.

Ipak,kljucna stvar se desava u finisu moje partije sa Vukom Djordjevicem a u neposrednoj blizini nase table se nalazi Direktor turnira i zamenik glavnog sudije. Partija se igrala u veoma vaznom trenutku za mene posle loseg starta i pokusaja konsolidacije turnira. U tom momentu moj protivnik ima oko pola minuta na satu a ja 3-4 minuta i partija se lomi. U razmaku od nekoliko minuta pocinje opsta zvonjava mobilnih telefona, direktoru turnira, zameniku sudije i jednom od igraca koji je zavrsio partiju. Vise zaista ne znam kojim redom i sta je sve tacno bilo jer sam nemocno sirio ruke i pokusavao da se koncetrisem na partiju. Partija se zavrsila kao sto se zavrsila. Za sve navedeno postoje prisutni svedoci.

Sledeceg dana sam zamenika sudije i organizatora Bobana Nikolica, a u prisustvu VM Miljkovica, VM Damljanovica i VM Bogosavljevica obavestio da napustam turnir jer nisu bili ispunjeni uslovi FIDE za regularno odigravanje partije i da se ne osecam sposobnim da nastavim turnir. Boban Nikolic je ponudio izvinjenje koje sam prihvatio, takodje sam ponudio moje izvinjenje zato sto napustam turnir. Svi znamo sta bi se na primer desilo da je nekom od sahista, koji igraju partiju, zazvonio telefon.

Zelim da dodam da je situacija dosta neprijatna i da su se u organizatori u Pirotu potrudili da se sahisti lepo osecaju i da je bilo dosta pozitivne energije. Ipak za organizaciju sampionata drzave i vrhunskih priredbi je potrebno vise.

Odluka o odustajanju je principijalna, potpuno moja i iza nje stojim. Tokom godina sam se izborio da budem potpuno nezavistan i da imam pravo da kazem. Nisam siguran da ce moje odustajanje, sa lige prosle godine i sampionata ove godine, promeniti nesto ali znam da sam ostao na njima da se nista ne bi promenilo.

U Jagodini 20. April 2016
Velemajstor Dejan Antic

Пре неколико дана добили смо и коментар Милана Божића, тако да сада можете да га прочитате.

Милан Божић, 18.04.2016

Postovani sahisti,

Наш музички геније Бора "Чорба" је у једној песми написао "Србин је луд, Србин је проклет, једном га убијеш он хоће опет". Његова песма је нашла смисао и на Шампионату Србије у шаху.

По ко зна који пут наши најбољи шахисти (свака част изузецима пре свега Дамљановићу) игноришу првенство своје државе какава год била. Можда ја не схватам савремено спортске мотиве али и даље стојим иза тога да је највећи национални успех бити најбољи у својој држави и то доказати на спортском пољу директно са осталима. Шаховски Савез Србије је још једном неспособно доказао да није дорастао задатку да окупи најбоље на првенству без обзира што је овога пута обезбедио пристојан наградни фонд. Али о Савезу и не треба превише губити време, он је такав какав је бољи за сада не може бити а другачији нико неће. Јер да и хоће већ би се до сада нашло решење после година и година покушаја да се нешто промени. Међутим како критиковати само Савез кад су и играчи део шаховског амбијента који треба да произведе одређене промене у систему. Најјачи аргумент играча у остваривању промена је квалитет игре и односа у шаховском животу. А квалитет се најбоље докаже у игри најбољих. Ако њима није јасно зашто треба да играју на Шампионату своје државе онда не знам како оправдати константно понављање да су шахисти запостављена категорија људи у Србији. Али о томе нека се они замисле.

Актуелни Шампионат показао је и онај други однос наших шахиста према обавезама које доноси свака професија а то је озбиљност и одговорност. Није први пут да неки шахиста напусти турнир али понављање такве ситуације доводи до закључка да смо као "професионалци" погрешно приступили обавезама које морамо испунити у послу којим се бавимо. Иако је сигурно постојао разлог што је Антић напустио турнир свакако је недовољан за објашњење. Дејан је ипак актуелни првак Србије и то звање тражи више него од осталих напор да се и грешке не могу санкцинисати током такмичења. Завршити турнир било је једино исправно а после видети шта даље. На крају, завршиће се и овај Шампионат а бољке нашег шаховског живота ће се брзо заборавити па ћемо опет чекати на следеће догадјаје који ће потврдити Борину песму с почетка овог "глупог" коментара. Идемо даље.

Милан Божић, досадни љубитељ шаха