Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Ин мемориам Богољуб Данковић 1942-2016

Ин мемориам Богољуб Данковић 1942-2016

03.05.2016 / ФМ Нотарош, Красоје (2225)

Данас су породица и новосадски шахисти сахранили БОГОЉУБА ДАНКОВИЋА, познатог новосадског шахисту, шаховског радника и пре свега изузетног шаховског судију. Богољуб Данковић се родио 1942. године у околини Ниша. После рата породица му се преселила у Нови Сад, где је завршио школу, запослио се у ЖТП и основао породицу. Као средњошколац учланио се у Новосадски ШК. Касније је постао запажени мајсторски кандидат, поготово успешан у брзопотезном и убрзаном шаху. Наступао је још за новосадске клубове Железничар, Бубамара и Детелинара.

Ипак, оно по чему ће га шаховска организација памтити је његов допринос судијској организацији. Он је после Олимпијаде 1990. године у Новом Саду, први код нас почео да примењује рачунарско паровање по швајцарском систему. Готово целе последње деценије прошлог века, ретко који шаховски турнир се није могао замислити без паровања Богољуба Данковића. Наравно, успут је постао и врхунски међународни шаховски судија. Делио је правду на Олимпијадама, Државним првенствима, Првим лигама, Међународним турниримна и многим другим такмичењима.

Међу пријатељима остаће упамћен као скроман човек,принципијелан, привржен својој породици и пре свега велики љубитељ краљевске шаховске игре.

Нажалост, горак утисак оставља чињеница да је његов укоп протекао без људи из ШСС и ШСВ !