Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Изборна скупштина ШС Београда

Изборна скупштина ШС Београда

17.05.2016

ВМ Бранко Тадић и ИМ Дејан Несторовић су потписали текст...

ЗА 12. ЈУН САЗВАНА ИЗБОРНА СКУПШТИНА ШАХОВСКОГ САВЕЗА БЕОГРАДА

У име 30 шаховских клубова, чланова Шаховског савеза Београда, у уторак 27. априла, канцеларији Шаховског савеза Београда предат је захтев за сазивање Изборне скупштине Шаховског савеза Београда.

На својој седници, одржаној 11. маја 2016. године и прекинутој услед недостатка кворума, Извршни одбор ШСБ, као надлежни орган, није донео одлуку о сазивању Изборне скупштине. Због тога је искоришћена могућност коју пружа Закон о спорту (члан 55, став 5), да, уколико надлежни орган не сазове Скупштину, то учине иницијатори.

Изборна скупштина Шаховског савеза Београда сазвана је за недељу 12. јун у 11,00 часова у просторијама Шаховског савеза Београда. Поред избора председника ШСБ, предвиђен је и избор пет чланова Управног одбора, које предлаже председник.

Од дана заказивања Изборне скупштине ШСБ, почеле су да теку и изборне радње, које подразумевају предлагање кандидата за председника. Према члану 22. Статута Шаховског савеза Београда, кандидата за председника ШСБ може предложити Шаховски клуб, члан ШСБ, уз подршку 9 шаховских клубова, чланова ШСБ. Кандидатура за председника Шаховског савеза Београда треба да стигне у канцеларију ШСБ најкасније до петка, 27. маја у 15,00 часова.

Као што је од раније познато, на редовној седници Скупштине Шаховског савеза Београда, одржаној 31. јануара 2016. године, делегати нису указали поверење Миодрагу Ракићу да и даље обавља дужност председника Шаховског савеза Београда. Одлука је потписана од стране председника скупштине Драгише Ивановића и заведена под бројем 51/2016 у књизи одлука.

С обзиром да су се стекли услови из члана 23, став 1, тачка 4. Статута Шаховског савеза Београда, делегати Скупштине једногласно су одлучили да Изборна скупштина ШСБ буде одржана у року не дужем од 90 дана. Одлука је потписана од стране председника скупштине Драгише Ивановића и заведена под бројем 69/2016 у књизи одлука. Како предвиђени рокови нису поштовани, а Управни одбор ШСБ није поступио по налогу Скупштине, иницијатори су одлучили да предузму кораке које предвиђа Закон о спорту у циљу превазилажења блокаде рада Савеза.

Период после 31. јануара и редовне Скупштине Шаховског савеза Београда, додатно је уверио све добронамерне појединце и клубове да су били потпуно у праву када су тражили промене у руковођењу Шаховским савезом Београда. Опструкције приликом израде Записника, претње тужбама, покушаји застрашивања, па све до јасног гурања Савеза у потпуно безнађе, потези су којима се бивши председник и неки од чланова Управног одбора ШСБ свакако не могу поносити. Нико од њих за протекло време ни једном није поставио питање – а шта ћемо са шахом у Београду?

Због тога ће заказана Изборна скупштина Шаховског савеза Београда донети дуго очекиване промене и нову климу у шаховској организацији главног града.