Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Гимназијада 2016

Гимназијада 2016

23.05.2016 /   Вучинић, Гојко (2294)

Гимназијада 2016

Протекле недеље у „Трећој београдској гимназији“ одржала се 3. „Гимназијада“. Претходних година на овој престижној средњошколској манифестацији одржавали су се турнири у фудбалу, кошарци и женској одбојци, а од ове године и у шаху.

Најпре, похвалио бих амбијент. Наиме, Сала за игру (Библотека школе) мало кога би оставила равнодушним. 1999. године зграда школе је добила награду за најлепшу фасаду и ентеријер на изложби у Паризу. Поред тога што је пленила својим изгледом, сала је била пространа, а столови са плочама било су распоређени тако да је био велики размак међу њима. Захваљујући томе, свака партија се могла гледати, а играчи су се осећали комотно и могли су да пруже свој максимум.

Бројност гледалаца била је охрабрујућа. То су све били млади људи, учесници других такмичења или ученици треће гимназије, који се углавном раније нису сусретали са турнирским шахом. Неизмерно поштовање које су показали према древној игри било је за сваку похвалу. У сали се није чуо ни шапат, а камоли звук телефона. Тиме се нажалост ни најпрестижнија српска шаховска такмичења не могу похвалити. Као и гледаоци и волонтери задужени за организацију турнира и многи учесници су први пут играли турнирски шах. Атмосфера је на њих оставила снажан утисак и сви до једног су изразили жељу да и у будуће учествују на турнирима.

Сам турнир био је врло узбудљив. У понедељак, 16. маја, одржан је жреб, а од среде до петка су се играла кола. 32 играча (по два из сваке школе) играло је двокружни рапид куп систем на 15 минута по играчу. У случају нерешеног резултата доигравала би се једна армагедон партија. Судијски деби Драгане Николовске прошао је изврсно, без иједног инцидента. Пред почетак фаворити су били прослављени српски омладинци Адела Великић (I гимназија), Гојко Вучинић (IX гимназија) и Александар Марковић (VI гимназија). Ипак победник је био сјајни Ђорђе Арсић (XIII гимназија), који је у неизвесном финалу победио, нашу реперезнтативку, Аделу Великић. Највеће изненађење био је Ђорђе Марић (VI гимназија) који се брилијантном игром изборио за треће место.

Све у свему, „Гимназијада“ је изузетно искуство. Сјајна прилика за дружење и упознавање нових људи. Волонтерска екипа, под диригентском палицом Нине Зукановић, је великим трудом учинила овај догађај величанственим. Афирмисала је многе младе људе да се баве шахом или на неки други начин допринесу шаху. Надам се да ће и наредних година одржати завидан ниво такмичења.

22.5.2016. у Земуну, Гојко Вучинић