Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Кандидати за председника ШС Београда

Кандидати за председника ШС Београда

06.06.2016

ВМ Бранко Тадић и ИМ Дејан Несторовић су потписали текст...

ИВАН МАРИНКОВИЋ И МИЛОРАД БРАНКОВИЋ КАНДИДАТИ ЗА ПРЕДСЕДНИКА ШАХОВСКОГ САВЕЗА БЕОГРАДА

Као што је већ познато, 30 шаховских клубова, чланова Шаховског савеза Београда, користећи могућност коју предвиђа Закон о спорту, за недељу 12. јун заказало је Изборну скупштину Шаховског савеза Београда.

До рока предвиђеног позивом за Изборну скупштину ШСБ, кандидатуру за председника ШСБ предала су двојица кандидата:

Иван Маринковић, председник ШК „Телеоптик“, кога је подржало 25 шаховских клубова и то: „БАСК“, „БШК“ (Батајница), „Београдски водовод“, „Техничке школе“, „Итака“, „МЗ Ћирило и Методије“, „Миријево“, „Младеновац“, „Младост“ (Сурчин), „Напредак“, „Погледи“, „Политика“, „Поштанска штедионица“, „Романтичари“, „Железничар“, „ГП Дом“, „Нестор“, „Тадић“, „Телеоптик“, „Глига“, „Земунски ШК“, „Југовићи 1389“, „Мала рокада“, „Миријевски конак“ и „Анпасан“.

Милорад Бранковић, председник ШК „Делфин“, кога је подржало 11 шаховских клубова и то: „СТШ“ (Земун), „Болеч“, „Борча“, „Делфин“, „Полет“, „Подунавац“ (Ритопек), „Видиковац“, „Црвена звезда“, „Краљ“, „ПТТ“ и „Ћирило и Методије“

Материјали за скупштину већ су упућени клубовима на њихове адресе, а од уторка ће се моћи преузети и у канцеларији Шаховског савеза Београда.

На жалост, опструкције бившег председника Шаховског савеза Београда и његових пратилаца у тим радњама и даље не престају. Дана 2. јуна 2016. године, смењени председник Шаховског савеза Београда Миодраг Ракић, покушао је, мимо својих овлашћења, да сазове седницу Управног одбора ШСБ. Том приликом присутни су упознати о мишљењу које је Спортски савез Србије доставио на захтев Шаховског савеза Србије, а тиче се општег питања: „Под којим условима у складу са Статутом ШСБ и Законом о спорту, може престати функција председника ШСБ?“

Достављено мишљење цитира одредбе Закона о спорту и Статута ШСБ које се односе на ово питање и које су познате од раније.

На жалост, у пратећем допису Шаховском савезу Београда, в.д. председника Шаховског савеза Србије Обрен Ћетковић констатује да „произилази да је Миодраг Ракић и даље законити председник Шаховског савеза Београда“.

Из мишљења Спортског савеза Србије апсолутно не произилази оваква чињеница, јер је оно дато као опште, без упуштања у појединачни случај. Такође, нејасно је зашто се Шаховски савез Србије, без и једне одлуке свог надлежног органа, упушта у произвољна тумачења која од њега нису затражена, нити за њих има надлежност.

Скупштина Шаховског савеза Београда на седници одржаној 31.01.2016. године, а којој су присуствовали делегати 61 од 74 београдска клуба, после гласања о поверењу председнику, ЈЕДНОГЛАСНО је донела одлуку да се Изборна скупштина ШСБ одржи у року од три месеца. Одлуке са те седнице потписао је председник Скупштине ШСБ и оне су уредно заведене у канцеларији Савеза.

Консултовани правни експерти без изузетка су потврдили: две поменуте одлуке без сумње представљају правни основ за заказивање Изборне скупштине ШСБ.

Постављају се логична питања: због чега би делегати Скупштине ШСБ једногласно донели одлуку о Изборној скупштини, ако председник није смењен? Због чега се разни незвани субјекти утркују у давању тумачења које нико од њих не тражи и која нису обавезујућа ни за кога?

О легитимности предстојеће Изборне скупштине ШСБ довољно говори чињеница да је 40 клубова (од 74 укупно регистрована у ШСБ) учествовало у заказивању седнице Изборне скупштине и предлагању кандидата. Изборна скупштина биће одржана и њен успех свакако неће спречити протурање нетачних гласина како је она нелегитимна, па је неће ни бити.

Шаховски савез Београда од 12. јуна окреће нову страницу.