Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Није изабран председник ШСБ

Није изабран председник ШСБ

14.06.2016

ВМ Бранко Тадић и ИМ Дејан Несторовић, још једно саопштење...

НИЈЕ ИЗАБРАН ПРЕДСЕДНИК ШАХОВСКОГ САВЕЗА БЕОГРАДА, НОВА ИЗБОРНА СКУПШТИНА 24. ЈУЛА

На иницијативу 30 шаховских клубова, одржана је Изборна скупштина Шаховског савеза Београда. Као што је од раније познато, на редовној Скупштини ШСБ, одржаној 31. јануара, делегати нису указали поверење дотадашњем председнику Миодрагу Ракићу, па су одлучили да Изборна скупштина ШСБ буде одржана у року од 90 дана.

И поред многих написа и гласина о наводној нелегитимности, Изборној скупштини ШСБ присуствовала су 63 делегата, од укупно 74 регистрована клуба у ШСБ. С обзиром да председник и потпредседник скупштине ШСБ нису били присутни, делегати су одлучили да седницом председава Драган Ђорђевић, председник ШК "Младеновац".

Седница је трајала четири сата, уз пуно супротстављених дискусија и очигледном поделом међу делегатима. На самом почетку усвојен је записник са претходне седнице, који је 2 месеца био "камен спотицања" и одуговлачења са неопходним одлукама за Изборну скупштину. Записник је усвојен са допуном, која је допринела да сва дешавања на седници од 31. јануара буду верно приказана. Усвајањем записника констатован је престанак мандата четворици чланова Управног одбора, који су на крају те седнице поднели оставке, па је, према члану 25. Статута ШСБ, отворена могућност да се, поред председника, бира и комплетан сазив Управног одбора Шаховског савеза Београда.

После дуге расправе, убедљивом већином усвојен је Пословник о раду Скупштине ШСБ и дата је разрешница председнику и свим члановима Управног одбора Шаховског савеза Београда, па се прешло на представљање кандидата и избор председника ШСБ. На тајном гласању, од двојице кандидата, Иван Маринковић добио је 34 гласа, Милорад Бранковић 24 гласа, док је један листић био неважећи.

С обзиром да је за избор председника ШСБ потребна већина од 38 гласова, према Пословнику приступило се јавном изјашњавању о избору Ивана Маринковића за председника ШСБ. Било би логично и уобичајено да то изјашњавање буде протоколарно признање победе већ изабраном кандидату, али делегати који су подржали Бранковића, почели су да напуштају седницу, па је за подршку Маринковићу у првом покушају гласало 36, а у другом 35 делегата.

Тада је председавајући прогласио Изборну скупштину неуспешном, и према пословнику ШСБ, делегати скупштине једногласно су (40 гласова "за") нову Изборну скупштину заказали за 24. јул 2016.

На крају ћемо кроз неке чињенице покушати да читаоце овог извештаја ипак упутимо на одређене закључке:

- Иако потпуно свестан да неће имати већину и да неће бити изабран, други кандидат за председника водио је кампању готово искључиво међу клубовима који су дали писмену подршку Ивану Маринковићу, са само једним циљем - да спречи да он добије подршку 38 делегата. У томе је код два клуба и успео. На питање једног од делегата да ли ће у завршном кругу подржати свог колегу уколико буде побеђен, избегао је одговор, али је све учинио да до избора не дође.

- Иако су протеклих месеци здушно оспоравали легитимитет Изборне скупштине, разрешени председник ШСБ и они који га подржавају, без икаквог проблема учествовали су у раду Изборне скупштине, као и у самом гласању. По приципу: ако мој кандидат победи, све је легитимно, а ако не, наравно да није!

- Посебно је занимљиво да су се готово сви бивши и садашњи функционери, делегати, селектори и портпароли удружили у намери да наш кандидат не буде изабран, иако су све најлепше говорили о њему. И логично је: где ће Савез у руке шахиста и оних који живе од шаха!

- Треба забележити и да клуб чији је председник извршни директор ШСБ, као и пар клубова на које он има директан утицај, нису у завршном кругу подржали избор Ивана Маринковића, или нису учествовали у раду Скупштине, иако су делегати били присутни. Јасно нам је да извршном директору ШСБ одговара стање у коме је једино он легитимно изабран и овлашћен да ради и распоређује средства.

Управо због наведених чињеница, сматрамо да смо дужни, да после израде Записника са Изборне скупштине, о тренутном стању безвлашћа у ШСБ упознамо Секретаријат за спорт и омладину Града Београда, Спортски савез Београда, а да од спортског инспектора затражимо да утврди бројне неправилности у раду савеза од почетка ове године и адекватно казни починиоце.

О наступу на будућој Изборној скупштини ШСБ и евентуалном кандидату за председника одлучићемо наредних дана и о томе обавестити јавност. Хвала делегатима који су имали стрпљење да у недељу неколико сати проведу са нама и подрже нас. Очекивали смо да ће још барем неколико делегата разумети да је интерес да на скупштини буде изабрано руководство Шаховског савеза Београда, али то се на жалост није десило.

Бранко Тадић
Дејан Несторовић