Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Да се крене у добром правцу

Да се крене у добром правцу

29.06.2016 / ИМ Јовичић, Милош (2331)

ИМ Милош Јовичић нам је послао овај текст, а ми га преносимо...

Догађања у шаховским савезима (3): Да се крене у добром правцу!?

У настојању да се да допринос изналажењу најприхватљивијег решења у ситуацији у којој се нашао ШС Београда, представници неколико шаховских клубова са дугом традицијом, значајним такмичарским резултатима, али и вредним активностима у другим областима шаховског ангажовања, иницирали су одржавање скупа на коме је пружена прилика да се чују различита мишљења о томе како изнаћи најбоље решење – искључиво у интересу развоја шаха у Београду и Србији.

Састанак је одржан у четвртак, 16. јуна 2016. године, у просторијама ШС Београда, Делиградска 27/III, и после дискусије у којем су учествовали сви присутни – укупно 11 (једанаест), усвојен је следећи текст:Поштовани шахисти, љубитељи шаха и шаховски посленици,

Ситуација у шаху у Београду и Србији није добра. Од некадашње друге шаховске метрополе света (иза Москве) и друге шаховске силе света (иза СССР-а) није остало готово ништа. Београд није више ни шаховски центар Србије, а Србија је далеко, далеко од данашњих шаховских велесила. Такву оцену тешко ко може да оспори и ту се, сасвим сигурно, може постићи општа сагласност. Оно у чему постоје несумњиве разлике је начин на који треба започети „повратак на стазе старе славе“.

Полазећи од последњих догађања у шаховским савезима, пре свега у ШС Београда, неопходно је да се изврши анализа узрока постојећег стања, а онда, уз учешће свих добронамерних и вољних да се на најбољи могући начин – пре свега у интересу шаха у Београду и Србији, сачини план изласка из ситуације која се с правом може назвати „кризном“.

Имајући у виду наведено, доле потписани представници шаховских клубова упућују следеће

ОСНОВЕ ПРЕДЛОГА за превазилажење кризне ситуације у ШС Београда

1. Ситуација у којој се налази шах у Београду и Србији захтева озбиљне и темељне промене – у свим доменима.

2. Настала ситуација је последица бројних пропуста у раду у периоду више од две деценије у назад, па и у изборним циклусима и резлтатима истих. Утисак је да је у том периоду, у већини случајева, форма превладавала суштину и да се недовољно водило рачуна о биографијама, пре свега, председника ШС Београда, односно о ономе шта су остваривали у шаху и другим областима живота. Дакле, приликом гласања, недовољно се водило рачуна о „гаранцијама“ да су кандидати дорасли задацима који су их очекивали. С друге стране, у складу са изреком „што човек више зна, схвата колико не зна – и обрнуто“, многи су се „олако“ прихватали врло одговорне функције. Резултати такве кадровске, односно „изборне“ политике су очигледно врло неповољни и, вероватно, представљају један од главних разлога садашње ситуације у шаху у Београду.

3. Промене којима сви добронамерни субјекти у шаховском Београду теже морају се вршити (и извршити) темељно, уз поштовање демократских принципа и у складу са постојећим правним акатима, али пре свега у општем интересу. Дакле, недопустив је утицај било каквих појединачних и групних интереса.

4. Начин на који је група београдских шаховских клубова започела промене, за које желимо да верујемо да су добронамерне, оцењујемо исхитреним, недовољно припремљеним и без довољно гаранција да ће донети жељене (и потребне) резултате. Поред тога, оно што никако није добро, је чињеница да са правног аспекта остављају бројне недоумице и проблеме. Томе у прилог иду мишљења Спортског савеза Србије и Шаховског савеза Србије, али и неке друге околности, као што су Допис председника скупштине ШС Београда у вези записника од 31. јануара 2016. године, текст Пословника о раду и др. Оно што нарочито „упозорава“ је инсистирање да се „освоји“ 38 гласова – што се представља као императив, а што само по себи говори у прилог оцени да се наставља досадашња пракса: да форма побеђује суштину.

5. Овакав приступ може довести до непотребних (и штетних) подела – са дугорочно веома штетним последицама по ШС Београда, а тиме и по ШС Србије. С тога се мора скренути пажња на познату изреку да „има победа које воде у пораз...“

6. У садашњем тренутку, београдском и српском шаху, више него икад, потребне су заједничке акције, а један од првих задатака ШС Београда морала би бити настојања да се успоставе коректни односи регионалних савеза – уз максимално међусобно поштовање и уважавање. То подразумева стварање платформе заједничког деловања, уз неопходно уважавање појединачних специфичности. Зато се поставља питање како ће се остварити тај циљ, ако се не могу усагласити мишљења и ставови у ШС Београда?

7. План активности мора бити детаљан и свеобухватан, а поред „нормализовања односа“ међу чланицама ШС Србије, првенство мора имати инсистирање на ширем и потпунијем разумевању значаја „древне игре“ у развоју младих – пре свега у процесу размишљања и доношења правих одлука у сложеним условима свакодневног живота. У склопу тога пожељно је синхронизовати и усагласити програм и рад школа шаха.

Поштовани шахисти, љубитељи шаха и шаховски посленици,

Наведени ставови никако не представљају покушај да се неко заштити нити да се спрече (или зауставе) потребне промене у ШС Београда – напротив. Циљ је да се оне не остварују стихијски, већ на плански и опште прихватљив начин, јер се само тако може доћи до промена које су у дугорочном интересу шаха и шахиста у Београду и Србији.

Имајући у виду наведено, један од модела (па и гаранција!?) да ће се до неопходних промена доћи на прави начин је формирање „привременог тела“ које би имало задатак да ради на конкретним припремама за промене – које би резултирале у ваљано припремљеним изборима, са циљем да се дође до најбољих или бар заједнички прихватљивих кадровских и укупних решења. Такође, то би у многоме олакшало и учинило ефикаснијим учешће ШС Београда у актуелним догађањима у вези статутарних и других обавеза ШС Србије у оквиру усаглашавања са обавезама из Закона о спорту.

У Београду, 23. јуна 2016. год.

ШК РАД, Милош Јовичић, ШК Београд, Милан Милићевић, ШК БАС, Мишко Вукотић, ШК Раднички (Б), Драган Котевски, ШК Делфин, др Милорад Бранковић, ШК Црвена Звезда, Драгољуб Раичевић и ШК Јелица, др Душан Цогољевић. Састанку су присуствовали и учествовали у дискусији и: Дарко Божић, ШК Раднички (Р), Иван Маринковић, кандидат за председника ШС Београд, Светозар Влаховић, потпредседник ШС Београд и Горан Влаховић, дипломирани правник.