Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Шаховски циркус

Шаховски циркус

04.07.2016 /   Андрејић, Владица (2287)

Циркуси у нашим шаховским савезима се настављају. Док деценијама гледамо исте њушке у савезима, шах је пао на најниже гране. Читамо текстове о суштини испред форме, иако суштину нисмо видели деценијама. А сада када се дрмају фотеље, онда Богом дани, неспособни руководиоци имају примедбе. Унапред чујемо да је са новим људима промена на боље за шах у Београду обична илузија. Господо, имали сте све време овога света и упропастили сте шах, слободно препустите фотеље рандом људима јер грђе тешко да може.

Пре неки дан Скупштина ШС Србије, а извештаје разних струја са тог хепенинга можете прочитати доле. Најјачи утисак на мене оставља овај ПДФ, где се очигледно види фалсификовање списка делегата из Шаховског савеза Београда. Изгледа да је суштина ипак битнија од форме, јер фотеље за Богом дане бандите су ипак важније од легалности тамо неког списка који се лако преправља преко печата... Е, моја земљо Србијо...Шаховски савез Војводине, Извршни одбор ШСВ, 3.7.2016

Предмет: Саопштење ИО ШСВ

Редовна скупштина Шаховског савеза Србије

ДЕЛЕГАЦИЈА ШАХОВСКОГ САВЕЗА ВОЈВОДИНЕ СПРЕЧИЛА НОВЕ МАНИПУЛАЦИЈЕ

У четвртак 30. јуна у Крагујевцу је одржана редовна Скупштина Шаховског савеза Србије, а по извештајима и званичном сајту Шаховског савеза Србије, као и да није. С обзиром да је ова седница легално заказана, делегација Шаховског савеза Војводине, принципијелно поступајући, присуствоала јој је у пуном сатаву. С друге стране, готово сви клубови са територије ШСВ проценили су да припрема седнице и начин израде нацрта Статута ШСС нису разлог да се одазову позиву.

Долазак делегације Шаховског савеза Војводине изазвао је прилично изненађење међу присутнима у сали хотела „Шумарице“, а убрзо се видело и зашто. Наиме, већ код избора Верификационе комисије, председник Скупштине Шаховског савеза Србије Миодраг Вукотић прилично се потрудио да спречи улазак представника ШСВ у исту. Свакако треба похвалити гест Драгољуба Раичевића, који се повукао из чланства у комисији, и тиме омогућио да Скупштина настави законит рад.

Представик ШСВ у Верификационој комисији Данко Бокан јавно се успротивио валидности пуномоћја делегације Шаховског савеза Београда (види прилог). Било је очигледно да је списак делегата, издат и оверен од стране извршног директора ШСБ, накнадно преправљан и допуњен, прво са функционерима Шаховског савеза Централне Србије, а потом, после допунских преправки, непознатим особама. Не искључујемо могућност да међу тим особама постоје неке из персонала поменутог хотела из Крагујевца или других јавних предузећа тог града. Шаховски савез Београда свакако ће се бавити овом злоупотребом (можда и неки други надлежни органи?), а као њен аутор на самој Скупштини, „добровољно“ се пријавио бивши председник Шаховског савеза Београда Миодраг Ракић, „претећи“ нам да ће остати председник тог Савеза докле год он то жели. Благо шахистима главног града!

Успостављањем кворума од 35 (од укупно 45) присутних делегата, постало је јасно да намере организатора заседања полако падају у воду. Усвајање Статута Шаховског савеза Србије скинуто је са дневног реда, а и даље није постало јасно којим путем је нацрт Статута ШСС угледао светло дана.

Такође, није постојала већина која би нелегално изабраном Обрену Ћетковићу продужила мандат вршиоца дужности председника ШСС за још 6 месеци. Шаховска јавност треба да зна да су делегати Шаховског савеза Војводине, уз сагласност легалног председника ШСС Мирослава Копање, понудили компромисно и разумно решење, које би свакако допринело успостављању атмосфере поверења и смањивању тензија у ШСС. Наиме, предложено је да в.д. председника ШСС, до решења судског спора буде Ратко Пижурица, најстарији члан ИО, уз то и представик ШСВ, чиме би биле поштоване најзначајније одредбе Статута ШСС.

И док су неки делегати били спремни да се о том решењу разговара, председник Скупштине ШСС Миодраг Вукотић сваку расправу о томе сасекао је у корену и онемогућио гласање о том предлогу. Закључио је Скупштину речима: „Од 15. јула Шаховски савез Србије нема председника. Нека нам је Бог у помоћи“. Вероватно је помислио (а није изговорио): „Ипак још увек држимо печат, којим ћемо оверити састав делегације за Баку“!Шаховски савез Србије, 2.7.2016

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Обавештавамо целокупну шаховску јавност Србије да је 30. Јуна 2016. године у Крагујевцу одржана скупштина ШСС.

На седници је присуствовало 35 од укупно 45 чланова и то:
9 делегата ШСЦС + 6 делегата представника прволигашких клубова са регистрациог подручја ШСЦС
8 делегата ШСВ +1 делегат, представник ШК "Шахматни Кружок" из Новог Сада
4 делегата ШСБ (због неисправног списка 3 делегата нису учествовала у раду) + 4 делегата представника прволигаша са регистрационог подручја ШСБ
2 делегата ШСКИМ

Изражавамо жаљење што Скупштини нису присуствовали делегати клубова са регистрационог подручја ШСВ изузев горе поменутог као и изостанак делегата ШК "Раднички Рудовци".

Након избора радних тела скупштине приступило се утврђивању дневног реда. На предлог деветочлане делегације ШСВ једногласно је са дневног реда уклоњена тачка "Разматрање и усвајање новог Статута ШСС усклађеног са новим Законом о спорту и Статутом ССС" и донета је одлука да сви Удружени Савези делегирају по једног представника у радно тело које ће ИО ШСС најкасније до 1. Августа предложити допуне и сугестије на постојећи нацрт Статута који ће на првој наредној скупштини ШСС бити понуђен на усвајање.

Скупштина је усвојила записник са претходне седнице Скупштине ШСС од 15.01.2016. на којој је двотрећинска већина делегата разрешила господина Мирослава Копању са функције председника ШСС и именовала идентичном већином господина Обрена Ћетковића за в.д. председника ШСС.

Скупштина није усвојила завршни рачун ШСС за 2015. као ни извештај Надзорног одбора који је оцењен као непотпун. Са 26 гласова за и 9 против Скупштина није усвојила предлог продужења мандата в.д. председнику ШСС

На крају, и поред жучних расправа и непримерених тонова који су се чули, ШСС изражава велико задовољство што су седници скупштине присуствовали делегати ШСВ у свом најрепрезентативнијем саставу на челу са председником ШСВ Мирославом Копањом и на тај начин, и поред вишемесечног непризнавања легитиминих органа ШСС ипак одлучили да се на скупштини појаве и уз активно учествовање дају легитимитет свим органима ШСС.

Сигурни смо да је ово прави пут ка смиривању тензија у нашем шаху и подлога за будуће конструктивно деловање свих легитимитних чинилаца шаховске организације Србије у целини.

С поштовањем, Шаховски савез Србије