Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Шаховски циркус - коментари

Шаховски циркус - коментари

06.07.2016 /   Андрејић, Владица (2287)

04.07.2016 /   Андрејић, Владица (2287) : Шаховски циркус

За почетак имамо коментар који је реакција ИМ Јовичића на мој претходни текст. Прво прочитајте то, а онда ћу и ја мало прокоментарисати.Милош Јовичић, 5.7.2016

Мој последњи коментар „Вечитом шаху“

Поштовани господине Владице,

Ваш сајт читам (посећујем) редовно. Прво што погледам су „рођендани“, јер представљају поуздан подсетник за честитке пријатељима и познаницима. Оно што је такође предмет моје пажње су резултати са актуелних турнира – са ажурном корекцијом рејтинг-листа. Нема сумње да Ви, као доктор математике, то чините на веома добар начин. Читам и коментаре, којима посвећујем различиту пажњу – зависно од теме, али и од начина на који су писани.

И ја сам био аутор неколико текстова, а последњих дана био сам неуобичајно „активан“. Пишући их трудио сам се да, без обзира на увек присутну „дозу критичности“, то чиним на коректан начин и, пре свега, са истинитим чињеницама. У супротном не би био доследан себи и жељи да не учиним било какву штету „угледу шахиста“ – напротив. Они са којима сам у контакту сматрају да у томе успевам.

Наравно, прочитам и Ваше коментаре, од који неки представљају „коментар на коментар“. По мом мишљењу, понекад то радите на неприкладан начин. Било да то чините „грубим изразима“ или коментарима којим на произвољан (па и увредљив) начин тумачите објављене текстове. А то сте учинили и у уводу коментара „Шаховски циркус“, објављеног 04.07.2016. године.

Прво, мислим да је израз „њушке“ непримерен, без обзира што сам сагласан да је рад у шаховским савезима далеко од доброг. Ако тај епитет (уз много толеранције) прихватимо као слободу изражавања и ставимо у други план, већи део текста заслужује посебну пажњу. То се, пре свега, односи на Ваше тумачење појмова форме и суштине. Мислим да бих многе разочарао ако не бих уочио да је то непосредно везано на моје текстове који су недавно објављени на Вашем сајту.

Поштовани господине Владице,

Тешко ми је да поверујем да Ви нисте разумели какву разлику правим између форме и суштине?! И зашто то везујете за оне којима се дрмају фотеље? Из мојих текстова је сасвим јасно, али да укратко поновим. Сви досадашњи председници испуњавали су (правну) форму – имали су довољан број гласова на изборним скупштинама. С друге стране, „резултати“ њиховог рада као последицу имају садашње стање у ШС Београда. Дакле, зар није суштина да нису били компетентни за обављање те функције? А сви они, по правилу, били су неки „нови“ људи – почев од „бизнисмена“ из деведесетих година до данас.

Па, ако Ваше неслагање са оваквим тумачењем форме и суштине прихватим као „право на сопствено мишљење“, онда се то никако не може односити на подсмешљиво коришћење ових појмова у контексту фалсификовања списка делегата из ШС Београда. Владице, форма је што на таквом списку стоји печат ШС Београда, а суштина је да су исправке чињене на нелегалан начин!

И на крају, нећу Вам више пружити прилику да се тако односите према ономе што радим и пишем. Дакле, убудуће нећете бити у прилици да објављујете моје текстове. За објављивање претходних – хвала.

Милош ЈовичићПошто смо прочитали овај, као и претходне текстове, да допуним са пар реченица, јер за више немам времена. Господину Јовичићу сам објавио неколико текстова у последње време иако се не слажем са неким стварима у њима. Да видимо, најпре су "представници неколико шаховских клубова са дугом традицијом, значајним такмичарским резултатима, али и вредним активностима у другим областима шаховског ангажовања" иницирали одржавање скупа да би превазишли кризну ситуацију о чему смо читали у Да се крене у добром правцу. Поставља се питање зашто се они нису састали прошле године или препрошле, као да је тад ситуација у савезу била добра? Наравно, разлог је тај што је тек сад неко други озбиљно запретио да постане председник шаховског савеза Београда.

Читамо демагогију о томе како друге треба спречити јер сад треба да постоји нека суштина и форма, те да ли су кандидати дорасли задацима, због чега ћемо вероватно чекати годинама да нека комисија напише елаборат о кандидатима, јер безвезе је гласати пре тога... Тако долазимо до бојкотовања другог круга избора и пропуштамо да изаберемо било каквог кандидата (кога касније лако можемо сменити изгласавањем неповерења, уколико лоше ради). За то време, онај што се и даље лажно представља као председник Шаховског савеза Београда, почео је да фалсификује документа и нарушава углед ШСБ у оквиру ШС Србије!

Само ви завлачите народ причом о суштини и форми, док се експредседник бахати, свака вам част...