Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Загреб 2016 - дан 1

Загреб 2016 - дан 1

13.07.2016 /   Баралић, Небојша (2241)

Прва репортажа из Загреба са Европских универзитетских игара

ЕВРОПСКЕ УНИВЕРЗИТЕТСКЕ ИГРЕ 2016

Загреб, 11-15. јул 2016.

Долазни и први такмичарски дан у Загребу (12. јул 2016.)


Загреб и Ријека ће у наредних 15 дана бити домаћини европских универзитетских игара. Око 5500 спортиста са европских универзитета ће се такмичити у 23 спортске дисциплине. Међу њима се налази и шах који се игра у Загребу.

Укратко о једном догађају из наше заједничке историје... Домаћини су посебно поносни на организацију Универзијаде 1987. године када је тадашња држава (СФРЈ) и главни град СР Хрватске био домаћин најбољим светским студентима. Тада је универзитетски пламен на стадиону „Максимир“ запалио Дражен Петровић, један од најбољих кошаркаша са наших простора који је погинуо у саобраћајној несрећи, давне 1993. године у Немачкој.

Овогодишње универзитетске игре, могу слободно рећи, подсећају на нека велика такмичења, само по мотивима организације и донекле атмосфером у универзитетском селу. Уколико упоредимо организацију светске Универзијаде у Кини (2011) и Русији (2013) са овим европским универзитетским играма утисак је да наши домаћини далеко заостају за велесилама Кином и Русијом (Скоро 48 сати од доласка и даље имамо привремене акредитације са којима није могућ приступ интернету. Наравно, то је генералан утисак). Позитивних појединачних примера који се труде да изађу у сусрет свим учесницима је на претек. У то смо и ми имали прилику да се уверимо и заиста им се захваљујемо на томе.

Како ће Београд организовати ове игре 2020. године? Уколико се по јутру дан познаје, можда будемо у истој ситуацији као наши суседи. Наиме, Београду је пре три месеца указано поверење да 2020 године угости најбоље европске студенте-спортисте. Уместо да Загреб буде прва прилика за промоцију нашег главног града, овде су једва приметни трагови Београда и Србије. Недопустиво мали број спортиста, са веома лошом централном организацијом, допутовао је или треба да допутује у Хрватску. Од првобитно планираних 200 врло је вероватно да ће тај број бити и до пет пута мањи. Знамо да је код нас финансијска ситуација лоша, да је политичка ситуација таква да се чека формирање Владе РС... али све то не може да буде оправдање за тренутно стање у нашем универзитетском спорту. Срећом, чланови наше шаховске екипе су посвећени само шаху и овде завршавамо сваку причу о проблемима у универзитетском спорту Србије.

Велику част имају наши најбољи шахисти из Београда да представљају своју државу и свој Универзитет. Захваљујући својим ранијим резултатима и организацијом шах се нашао међу пробранима. Надамо се да ћемо то својим играма и оправдати.

Нашу делегацију сачињавају и чланови „А“ репрезентације Србије која ће у септембру наступити на Шаховској Олимпијади у Бакуу, тако да се ово такмичење може сматрати и делом припрема. Састав екипе у Загребу је следећи: Мушкарци: велемајстор Никола Несторовић, интернационални мајстор Владимир Луковић и интернационални мајстор Милош Станковић. Жене: Адела Великић, женски интернационални мајстори Јована Ерић и Мила Жарковић. Вођа наше делегације је Небојша Баралић.

По први пут у универзитетској екипи су Адела Великић и Владимир Луковић. Неколико дана пре почетка такмичења Адела је уписала Електротехнички факултет, док је Влада студент друге године Математичког факултета.

Наравно, наш пут и учествовање не би било могуће без наших шаховских пријатеља (донатора, спонзора...). Велику захвалност дугујемо њима (редослед није битан):
Универзитетски спортски савез Београда (проф. др Владимир Копривица и мр Стеван Шегрт),
Јавно предузеће „Електропривреда Србије“ (проф. др Бранко Ковачевић, бивши ректор Универзитета у Београду),
Уникредит Банка Србија (Радоје Радовановић),
Енергопројект Ентел из Дубаија (Неђељко Магазин),
Енергопројект Консалтинг из Абу Дабија (Владимир Милошевић),
Висока школа за пословну економију и предузетништво ПЕП из Београда (Душан Цогољевић),
БАС (Миодраг Вукотић),
Каисса Инвестмент (Ивана Вучићевић),
Иван Вучковић,
Каиса Комерц (Душан Секулић)

Наравно, медијима на досадашњем и будућем извештавању (Владица Андрејић – Вечити шах, Марјан Ковачевић – Политика, Иван Радојевић и Игор Мраовић – Спортски журнал, Игор – Правда, Ненад Ружић – Спорт Индекс, Небојша Радосављевић...).

Мало техничких података о самом такмичењу. Играју се два појединачна турнира у убрзаном и брзопотезном шаху у конкуренцији студенткиња и студената којои се рачунају за појединачни пласман. Постоји и екипни пласман у екипној конкуренцији. Рачунају се два најбоља резултата из екипе.

Убрзани турнири се играју са 25 минута плус 10 секунди бонификације за сваки одиграни потез. Брзопотезни турнир је са темпом игре од 3 минута плус 2 секунде. Игра се 9 кола на свим турнирима.

Званичан сајт Игара (шах) је: http://eug2016.com/hr/sport-posts/chess/.

Парови, резултати, статистика за убрзане турнире могу се пратити на следећим линковима: студенти - студентикиње

Наше амбиције су увек биле и биће победничке. Циљ су медаље.

Први такмичарски дан наши репрезентативци су завршили са следећим бројем поена: Милош Станковић 2,5, Владимир Луковић 2 и Никола Несторовић 1,5. Јована Ерић 2,5, Адела Великић 2 и Мила Жарковић 1,5.

Вечерњи сати су искоришћени за обилазак града. На моје велико изненађење у неколико кафића се гледала прва утакмица квалификација за Лигу Шампиона Валета - Црвена Звезда. Тај „угођај“ нисам могао пропустити, не због утакмице, колико због амбијента. Заузели смо позиције испред зграде у којој је 1911. године формиран први хрватски грађански шпортски клуб који је 1945. променио име у НК „Динамо“. Испод табле која подсећа на тај тренутак, на ТВ екрану утакмица Црвене Звезде. Уз ожујско пиво у центру Загреба се гледала Звезда! Срећом, само друго полувреме! Шах... Сутра су на програму три кола.

Небојша Баралић