Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Загреб 2016 - дан 2

Загреб 2016 - дан 2

14.07.2016 /   Баралић, Небојша (2241)

Друга репортажа из Загреба са Европских универзитетских игара из пера БумБума

13.07.2016 /   Баралић, Небојша (2241) : Загреб 2016 - дан 1

ЕВРОПСКЕ УНИВЕРЗИТЕТСКЕ ИГРЕ 2016

Загреб, 11-15. јул 2016.

Други такмичарски дан и церемонија свечаног отварања у Загребу (13. јул 2016.)


Веома садржајан и може се рећи успешан дан за наше студенте на европским универзитетским играма у Загребу. Данас су одиграна три кола, а у вечерњих сатима је на оближњем стадиону одржано свечано отварање игара.

Пар речи о свечаном отварању, тачније о ономе што смо могли да видимо. Док је трајао уметнички програм свечаног отварања сви такмичари су се налазили на помоћном стадиону и могли су само да чују шта се дешава на главном стадиону тако да о квалитету програма не можемо ништа рећи. А на месту окупљања студената право шаренило боја, култура, језика... Једина заједничка ствар за све њих је младост, добро расположење, жеља за такмичењем, дружењем, упознавањем... Ни киша која је почела да пада није могла да поквари слављеничку атмосферу. Једино што је успела је само да цео догађај подигне на још виши, веселији ниво. После скоро два сата чекања кренуо је и свечани дефиле и то по великом пљуску. Част да предводи српску делегацију припала је шаховској екипи Универзитета у Београду (тренутно немамо репрезентативне фотографије али верујемо да ћемо их добити). Морам да признам да нисам знао на какав ћемо пријем наићи по уласку на главни стадион. Одмах након што је званични спикер најавио да је ред на Србију и њене универзитетске екипе стадионом се проломио гломогласан аплауз који није престајао док и сви спортисти нису заузели своје место на централном терену. Заиста нешто незаборавно. Сигуран сам да ће наши млади спортисти дуго памтити ту слику. Поред нас у дефилеу су се налазиле кошаркашке екипе из Ниша и Београда и веслачи из Новог Сада. Колики значај у Хрватској се придаје овог такмичењу говори и податак да је уживо ишао пренос на хрватској националној телевизији која редовно прати сва дешавања на такмичењима.

Овим је заокружен и успешан такмичарски дан наших шахиста. На крају другог такмичарског дана, након шест одиграних кола, наше студенткиње се налазе на првом месту, са 1,5 поен више од другопласиране Русије. Студенти су исто добро пласирани. Други су иза неприкосновене Јерменије, а испред Русије, Литваније, Хрватске...

После две трећине турнира нека оцена је да се наши добро боре, озбиљно приступају свим партијама и заиста својим понашањем и приступом оправдавају своје присуство на Играма. Све мале кризе у којима су се нашли успешно су преброђене и сви се налазе у горњем делу табеле. Свесни су близине победничког постоља и решени су да овога пута буду део завршне церемоније свечаног затварања и доделе награда. Истина је да праве борбе за медаље тек предстоје али уколико наши наставе да играју на досадашњем нивоу у успех не треба сумњати.

Сутра се игра само једно коло на убрзаном турниру, а у поподневним сатима ће се одиграти брзопотезни турнири.

Појединачни учинак наших после шест кола: Милош Станковић и Никола Несторовић по 4,5, Владимир Луковић 3,5 поена код студената и Адела Великић 5, Јована Ерић 4,5, и Мила Жарковић 3,5 код студенткиња. Адела је тренутно на другом, Јована на трећем, а Мила на деоби седмог места. У конкуренцији студената Милош и Никола деле од другог до шесто, а Влада је на деоби десетог места. Екипно студенткиње тренутно прве, студенти други.

Званичан сајт Игара (шах) је: http://eug2016.com/hr/sport-posts/chess/.

Парови, резултати, статистика за убрзане турнире могу се пратити на следећим линковима: студенти - студентикиње

Небојша Баралић

Занимљивост другог дана: Изненадна посета Роџера Федерера у нашем штабу За тренутак нашу делегацију је посетио и Роџер Федерер. Пожелео је успех нашим репрезентативцима у данашњим партијама, испратио почетне потезе и отишао на своје редовне активности.