Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Загреб 2016 - дан 3

Загреб 2016 - дан 3

15.07.2016 /   Баралић, Небојша (2241)

Трећа репортажа из Загреба са Европских универзитетских игара ...

13.07.2016 /   Баралић, Небојша (2241) : Загреб 2016 - дан 1
14.07.2016 /   Баралић, Небојша (2241) : Загреб 2016 - дан 2

ЕВРОПСКЕ УНИВЕРЗИТЕТСКЕ ИГРЕ 2016

Загреб, 11-15. јул 2016.

Трећи такмичарски дан – Прве медаље за Србију (14. јул 2016.)


Данас су освојене и прве медаље за Србију на 3. европским универзитетским играма. На нашу велику радост то су урадили шахисти, тачније шахисткиње.

На брзопотезном првенству одиграном у поподневним сатима, у конкуренцији студенткиња, сребрна медаља је припала Адели Великић, а бронзана Мили Жарковић. Трећа наша представница, Јована Ерић је поделила четврто и пето место. Златна медаља одлази у Русију, а за то је најзаслужнија Анастасија Травкина (Линк на табелу).

Код студената, сва три представника су пласирана у горњи део табеле али недовољно за неко од одличја. Милош Станковић са 5,5 поена дели 6-9. место, Никола Несторовић и Владимир Луковић са 5 поена су се нашли на деоби 10-14. места. Прво место освојио је велемајстор из Јерменије Андриасијан Завен са 8 поена, друго руски велемајстор Павел Понкратов са 7,5 поена, а треће Максим Чигајев са 7 поена, такође из Русије (Линк на табелу).

Свечана додела медаља обавиће се сутра од 18 сати на заједничкој церемонији за сва шаховска такмичења.

На главном турниру, по убрзаном темпу игре данас је одиграно само једно коло (седмо), а наши су задржали своје позиције. Студенткиње суверено држе прво место, а студенти су на деоби другог места са Русијом.

У појединачној конкуренцији Адела Великић је као црна савладала до овог кола водећу рускињу Баиру Кованову и преузела прву позицију и у појединачној конкуренцији. Јована Ерић је ремизирала са Аном Ивековић из Хрватске, а Мила Жарковић је забележила још једну победу и прикључила се горњем делу табеле. Табела после 7. кола: 1. Адела Великић 6, 2. Кованова Баира 5,5, 3. Јована Ерић 5, 4-6. места четири такмичарке међу којима је и Мила Жарковић.

Код студената пораз Николе Несторовића од Завена Андриасијана на другом столу турнира, реми Милоша Станковића са хрватским велемајстором Сашом Мартиновићем и победа Владимира Луковића над другим хрватским шахистом Филипом Цвитковићем обележила су седмо коло на мушком турниру. Овим резултатима је задржано друго место у екипном пласману. Задржана је предност у односу на селекције Литваније и Хрватске али је Русија освојила максимално поена и изједначила се са нама на табели. Појединачно, Милош Станковић је на деоби трећег места са 5 поена, Несторовић Никола и Владимир Луковић су са 4,5 поена на деоби 6-10. места.

Сутра од 10.00 сати се игра осмо коло, а девето је на програму од 15.00 сати.

Предстоје велике борбе за нове медаље. Сва тројица студената играју на прва четири стола, а за противнике имају велемајсторе из Јерменије, Русије и Хрватске.

Званичан сајт Игара (шах) је: http://eug2016.com/hr/sport-posts/chess/.

Парови, резултати, статистика за убрзане турнире могу се пратити на следећим линковима: студенти - студентикиње

Небојша Баралић