Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Загреб 2016 - дан 4

Загреб 2016 - дан 4

16.07.2016 /   Баралић, Небојша (2241)

Четврта репортажа из Загреба са Европских универзитетских игара из пера БумБума

13.07.2016 /   Баралић, Небојша (2241) : Загреб 2016 - дан 1
14.07.2016 /   Баралић, Небојша (2241) : Загреб 2016 - дан 2
15.07.2016 /   Баралић, Небојша (2241) : Загреб 2016 - дан 3

ЕВРОПСКЕ УНИВЕРЗИТЕТСКЕ ИГРЕ 2016

Загреб, 11-15. јул 2016.

Четврти такмичарски дан – Два злата и две бронзе за Србију (15. јул 2016.)

У Загребу шахисти освојили шест медаља


Права жетва шаховских медаља од стране наших студената наставила се и данас. После јуче освојених сребрне и златне на брзопотезном турниру данас су освојене још четири медаље – две златне и две брзонзане. Укупно шест медаља!

Шахисткиње Универзитета у Београду у саставу Адела Великић и Јована Ерић постале су универзитетске првакиње Европе пошто су на 3. Европским универзитетским играма у Загребу освојиле прво место. Друга је екипа руског државног Универзитета Урал, а треће место је припало Универзитету у Љубљани.

Шахисти Универзитета у Београду су у последњем колу ипак смогли снаге да заиграју на свом нивоу и освоје екипну бронзану медаљу. Злато је припало Јерменији, а сребро Русији. За екипни пласман бодовали су се резултати Владимира Луковића (6 поена) и Милоша Станковића (5,5 поена). Исти број поена као Милош је освојио и Никола Несторовић али је имао лошији Бухолц.

Поред екипне Адела Великић је освојила и златну медаљу у појединачној конкуренцији. Она је освојила 7,5 поена. Ако овим двема златним медаљама придодамо јуче освојену сребрну на брзопотезном турниру Адела ће са три освојене медаље сигурно бити најуспешнији српски спортиста на Играма у Загребу.

Апсолутни примат нашег женског шаха на овим Играма потврдила је Јована Ерић која је освојила брзонзану медаљу у појединачној конкуренцији. Она је освојила 6,5 поена колико је имала и Мила Жарковић али и боље додатне критеријуме у однову на Милу.

Како је изгледао данашњи такмичарски дан?

У осмом колу наше студенткиње су забележиле максималан учинак од три победе и задржале бодовну разлику у односу на шахисткиње из Русије. Математика пред задње коло је говорила да је Адели довољан реми против Шпеле Орахек из Словеније како би обезбедила себи појединачну златну и екипи Србије златну медаљу. Након неколико уводних потеза склопљен је реми и славље је могло да почне. Јована Ерић је сигурном игром ремизирала са рускињом Травкином и тиме осигурала треће место. Трећа наша представница Мила Жарковић је победила домаћу такмичарку Ивону Пургор и бодовно се изједначила са Јованом Ерић на деоби трећег места.

Пре последњег кола Јермени су били убедљиво први, Руси други, на деоби трећег места Србија и Хрватска, а само пола поена маље Литванија. Као што се и очекивало било је велике борба за треће место, до последњих потеза на турниру. Од наших Станковић је ремизирао са Томасом Лаурусасом из Литваније која је пре задњег кола заостајала пола поена. Владимир Луковић и Никола Несторовић су у том тренутку имали извесније позиције које су успели да реализују и донесу драгоцене поене нашем тиму. Сада су се само чекали резултати хрватских и руских шахиста. У том тренутку смо у случају кикса Русије могли и до сребра. На крају, Сеткаускас добија Цвитковића, а Чигајев Мартиновића. Са та два пораза Хрватска је пала чак на шесту позицију. Претекли су их Миколас Ромерис Универзитет (Литванија) и Универзитет Кембриџ (Енглеска). Расподела медаља: Јерменија, Русија и Србија. По ономе што су шахисти приказали током трајања турнири можда и најреалнији пласман у врху.

Да међу српским спортистима у Загребу влада сјајна атмосфера доказ је долазак обе кошаркашке екипе, женске из Београда и мушке из Ниша, да честитају успех и пожеле срећан пут шахистима. Уследило је заједничко сликање за историју универзитетског спорта у Србији. Шахисти су кошаркашима пожелели срећу у наставку њихових такмичења и пожелели освајање нових медаља за Србију.

Још једно универзитетско такмичење је успешно завршено. Универзитетска репрезентација Србије и Београда показала је да спада у сам врх универзитетског шаха у Европи и свету, у сваком погледу. Амбиције из године у годину расту, договарају се нови турнири, мечеви... Већ на јесен нас очекује двоструко дружење са колегама из Мађарске (септембар у Београду, октобар у Будимпешти). Након тога долази 11. Трансатлантски куп Светозара Глигорића (Машински факултет, 4.11.2016.) на коме ће наши студенти још једном одмерити снагу са престижним америчким Универзитетом Тексас из Даласа. У плану је и организација најзначајнијих међународних универзитетских такмичења у Србији.

Све то није могло проћи незапажено. Број наших шаховских пријатеља, донатара и спонзора пред свако такмичење расте. Без њих ми не бисмо могли да организујемо одлазак на такмичења. Велику захвалност дугујемо њима (редослед није битан):
Универзитетски спортски савез Београда (проф. др Владимир Копривица и мр Стеван Шегрт),
Јавно предузеће „Електропривреда Србије“ (проф. др Бранко Ковачевић, бивши ректор Универзитета у Београду),
Уникредит Банка Србија (Радоје Радовановић),
Енергопројект Ентел из Дубаија (Неђељко Магазин),
Енергопројект Консалтинг из Абу Дабија (Владимир Милошевић),
Висока школа за пословну економију и предузетништво ПЕП из Београда (Душан Цогољевић),
БАС (Миодраг Вукотић),
Каисса Инвестмент (Ивана Вучићевић),
Иван Вучковић,
Каиса Комерц (Душан Секулић)

Наравно, хвала медијима на досадашњем и будућем извештавању (Владица Андрејић – Вечити шах, Марјан Ковачевић – Политика, Иван Радојевић и Игор Мраовић – Спортски журнал, Игор – Правда, Ненад Ружић – Спорт Индекс, Небојша Радосављевић...).

Званичан сајт Игара (шах) је: http://eug2016.com/hr/sport-posts/chess/.

Коначне табеле могу се пронаћи на следећим линковима:: студенти - студентикиње

Напомена: Организатор није додељивао медаље за брзопотезни турнир. Само је победник добио пехар. До следећег такмичења, срдачан поздрав,

Небојша Баралић