Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Проблем временске контроле

Проблем временске контроле

05.10.2016 /   Андрејић, Владица (2287)

Стандардни темпо игре од 90 минута са 30 секунди инкремента и додатком од 30 минута после 40. потеза носи многе опасности. Овде желим да са читаоцима Перпетуала поделим нека своја размишљања на ту тему.

Прво питање које се поставља је како треба наместити дигитални сат за овај темпо. Дубоко верујем да је подешавање где сат аутоматски додаје пола сата после четрдесетог клика, а које (скоро) сви употребљавају, веома погрешно. По Члану 12.6 судија не сме указивати на број одиграних потеза, осим када једна заставица падне, те је моје мишљење да то не сме радити ни сат. Зато би сат требало намештати са контролом на 00 потеза уместо 40, а у том случају сат ће време додати након пада заставице. Ако је извучено 40 потеза, партија ће се нормално наставити, док се у супротном партија завршава поразом играча коме је заставица пала.

Једина мана оваквог начина подешавања је та да противник играча коме је пала заставица то не примети, као ни судија, те ако се непримећено одигра 41. потез, онда ће се партија нормално наставити. Наравно у том случају прво треба укорити судију јер то није видео, али опет и сам противник је крив што то није приметио, тако да мислим да је ово у реду. Ако мислите да није, онда алтернативно можете ставити нормалан темпо игре без додатка на контроли, који бисте додавали мануелно након пада заставице. Наравно, ово последње је аналогија на стара времена када су се користили аналогни сатови.

Размотримо сада које последице има стандардно и по мени погрешно штеловање сата. Уколико заиста сат дода време на 40. потезу све је фино и красно, али проблеми настају када то уради на 39. или неком ранијем потезу. Разлог може бити тај што је неко урадио један клик клак више на сату. На пример, Шолак је на управо завршеној Првој лиги успео да притисне сат тако да му се полуга сама врати, те је морао да сат притисне поново, али је сат регистровао потез више и самим тим додао време на 39. потезу. Може се десити да вам противник, док сте на пример у тоалету, одради клик клак на сату и поремети бројач, а може се десити и да сат сам од себе пролупа и погрешно ради.

Када сат дода време раније судија мора одмах да се умеша, иако у цајтноту не би требало да има конверзације. По мени судија је дужан да прекине игру тако што ће зауставити сат и исправно наместити сат не рачунајући да је у прекиду играч на потезу размишљао. Једноставно, играч има право да зна колико тачно времена има на располагању (и то види на дисплеју) пре неголи повуче потез, а на судији је да му то омогући. На пример, то се десило Милановићу против Лајтхајма на већ поменутој Првој лиги, био је привилегован да има више времена да размисли (од тридесетак секунди) за четрдесети потез, али то једноставно није његова кривица.

Наравно увек ће се наћи неки еминентни кретен који се пита попут оног на Европском првенству у Будви 2009. У партији Д.Стојановић - Тивјаков сат је додао на 39. потезу, бели то није констатовао док је црни покварено (неко би рекао лукаво) сачекао неко време и онда почео да виче како је добио партију на време. Господин еминентни је дошао, узео сат у руке и чудесно установио да бели ипак на располагању има тачно пет (5) секунди! Питам се, ако је сат додао раније то значи да је неисправан, а прилично је лицемерно да је за друге ствари тај исти сат прецизан до на број секунди. Ако судија није био ту, како може да тврди да је сат додао баш 30 минута (или ако више волите 1800 секунди), а не нешто мање? Ако црни тврди да је сат додао баш толико, зашто онда одмах није зауставио сат и то рекламирао? Еминентни, уместо да нормално намести сат, он је да л због тога што га мрзи или што не зна да намести сат, одбројао до 5 Дацију који није у одбројавању ништа повукао, а онда прогласио да је бели изгубио партију! Касније је исти патент применио у Ријеци кад је хтео да броји до један (1)!

Ако је сат неисправан како можемо ту нешто поуздано да тврдимо? Ако је на сату био клик клак, онда су обојица играча нерегуларно добила по 30 секдунди више у неком моменту, али да ли је исправно то време (са којим су се они одавно сродили) одузети управо тад кад су обојица у тешком цајнтноту? Наравно да није! Ако мислите да јесте, онда се упитајте да ли сте 100% сигурни да је на сату био клик клак, а да није сат мало пролупао због рецимо слабих батерија. У сваком случају имамо озбиљне разлоге да не користимо почетна подешавања сата на овакав начин!

Да ствар буде гора, господа еминентни, а колико видим и (скоро) све наше судије имају став да уколико (чудесно) установе да играч на сату има мање од 30 минута (после нерегуларног додавања) проглашавају губитак партије. Колико се сећам почело је контумацијом неке девојчице на кадетском Европе у Херцег Новом пре десетак година, а те контумације се упорно понављају и дан данас. Ја се са тим не слажем и сматрам да играч не сме изгубити на време уколико има времена на сату.

Направимо још једну аналогију са аналогним сатом. Ви сте судија, погледате и видите како једном играчу сат не ради. Прерачунате колико је партија трајала (тренутно време минус време почетка партије) и упоредите са сумом времена протеклих на сатовима. Да ли ћете рећи једном од играча, који на сату има три минута, да је изгубио партију зато што да је његов сат радио како треба заставица би му пала пре 4 минута? Наравно да нећете! Како уопште можете бити сигурни да је његов сат у потпуности стао док овај други сат јако јако прецизно ради? Слична прича се дешава и са дигиталним сатовима, где тек не можете бити сугурни шта сатови заиста раде.

У сваком случају, моја препорука је да уколико верујете да је играч искористио своје време, а на дисплеју заставица није пала, онда једноставно наместите сат тако да дотични играч има 30 секунди (колико и следује за сваки потез), што ће бити довољно да се сабере и повуче потез. Уосталом, судија не сме да утиче на резултат партије! Наравно, као што сам навео на почетку, много је боље поставити контролу на 00 и тако избећи све ове компликације. Толико за сада, а ви слободно шаљите коментаре на ову тему.