Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Финансијска ситуација у ШС Србије

Финансијска ситуација у ШС Србије

09.12.2016

Преносимо информацију са сајта ШС Србије и питамо се шта неко треба да уради у овој земљи да би заслужио пругасто одело...

Информација о финансијској ситуацији у Шаховском савезу Србије

ШС Србије, Београд, 9.12.2016.

Заступници Шаховског савеза Србије депоновали су потписе и извршили увид у рачуне Шаховског савеза Србије на дан 2. децембра. Узимајући у обзир непотпуне информације о тренутним финансијским обавезама, може се рећи да је Шаховски савез Србије у овом тренутку у озбиљном финансијском проблему и дуговима.

Агенција за привредне регистре извршила је упис нових заступника Шаховског савеза Србије 30. новембра, а 2. децембра по одлуци ИО ШСС, они су депоновали потписе у банкама у којима Шаховски савез Србије има отворене рачуне. Стање по рачунима 2. децембра било је следеће:

Банка Интеса: 742.326 динара
Уницредит банка: 44.483 динара
Трезор: 510.000 динара
УКУПНО: 1.296.809 динара

Од тог износа, 320.000 динара на рачуну у Трезору, наменски је опредељено за организацију Првенства Европе за младе у убрзаном и брзопотезном шаху, па је на располагању укупно 976.809 динара. Треба напоменути да је 180.000 динара наменских средстава за поменуто првенство већ потрошено (незванично - за шаховске реквизите). Такође, на девизном рачуну у Банци Интеса затечено је нешто мање од 2.000 Евра, али то су средства од уплате учесника првенства у Новом Саду.

С друге стране, познато је да су обавезе које треба измирити према ФИДЕ до 31. децембра 9.000 Евра, а предочене су неизмирене обавезе са недавно завршеног Европског купа клубова у Новом Саду близу 8.000 Евра. Када се у обзир узме да закуп просторија није плаћен неколико месеци, да нису измирени телефонски рачуни и новембарске зараде запослених, долази се до податка да су у овом тренутку минималне финансијске обавезе Шаховског савеза Србије 2.500.000 динара.

То значи да је Шаховски савез Србије у финансијском минусу (дугу) од најмање 1.500.000 динара. Страхује се да је стање знатно лошије, а цела ова ситуација затечена је две седмице после завршетка високо профитабилног такмичења - Европског купа клубова у Новом Саду. Јасно је да и информације пласиране у дневној штампи о добити од 50.000 Евра са овог такмичење ни изблиза не одговарају истини.

Извршни одбор Шаховског савеза Србије формирао је комисију (Ненад Ђокић, Ирена Несторовић, Михајло Савић), која на бази доступних докумената треба да утврди чињенице у вези пословања Шаховског савеза Србије на Европском купу клубова. Све до коначног извештаја комисије, Извршни одбор уздржаће се од квалификација и оптужби, али већ данас је јасно да мора бити утврђена појединачна одговорност за критичну финансијску ситуацију у којој се Шаховски савез Србије данас налази. Јавност ће о томе бити обавештена.