Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  О статутима, не о људима

О статутима, не о људима

23.12.2016 /   Ковачевић, Марјан (2175)

Из данашње Политике преносимо текст Марјана Ковачевића...

О статутима, не о људима

Различити предлози управљања у Шаховском савезу Србије заслужују много више пажње него сукоби и интереси појединаца

Можда је наближе истини да тренутно постоје два потенцијална шаховска савеза Србије, чија права треба да реше арбитражне комисије, правосудни и полицијски органи... Далеко смо од прогнозе победника у тој дугој и неизвесној борби, али хронични губитник се зна – наш посрнули шах.

Обе „екипе” заказале су за ову седмицу своју „ванредну скупштину ШСС”, са само једним задатком, да – по сили закона – усвоје нови статут ШСС. Са два различита нацрта на столу – уместо да трошимо речи на појединце и објашњења ко је у којој екипи – можемо да изнесемо неке битне разлике у њиховим виђењима будућег рада државне шаховске организације.

„Екипа А” је одржала своју скупштину у Крагујевцу, три дана пре заказаног рока, усвојивши неколико крупнијих измена у начину руковођења. По том нацрту, уместо досадашње доминације представника удружених савеза, који су се међусобно удруживали и надгласавали, њихов број у Управном одбору је сведен на мање од трећине. Поред председника и петорице чланова које он предложи, УО би чинили по један представник савеза Централне Србије, Војводине, Београда и Косова и Метохије, те по један представник придружених чланова: Удружења мушких прволигаша, Удружења женских прволигаша, Удружења велемајстора, Удружења судија и Друштва шаховских проблемиста. На крају свог нацрта, „Екипа А” заказује опште изборе у року од 60 дана.

„Екипа Б” своју верзију усваја сутра, у просторијама ШК Радничког у Београду, без значајнијих измена у саставу Управног одбора, где би, поред председника, ШСЦС имао четири члана, ШСВ и ШСБ по три, а ШСКиМ једног.

Иако је „Екипа Б” почетком године изашла на сцену са захтевима за изборе и промене, њихов нацрт УО то не потврђује, као ни завршне речи: „Удружени савез Војводине је носилац мандата за функцију председника ШСС до децембра 2017. године”…

Статут, као најважнија одредница будућности наше шаховске организације, треба да обезбеди променљивост у управљању, а не да фиксира тренутне личне интересе и договоре.

Марјан Ковачевић