Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Одлуке АПР-а

Одлуке АПР-а

03.01.2017

Преносимо са сајта ШС Србије...

ОДЛУКЕ АГЕНЦИЈЕ ЗА ПРИВРЕДНЕ РЕГИСТРЕ У ВЕЗИ ПРИЈАВА ПОДНЕСЕНИХ У ИМЕ ШАХОВСКОГ САВЕЗА СРБИЈЕ

У последњој декади децембра, Агенцији за привредне регистре поднесене су четири пријаве у вези уписа промена у Шаховском савезу Србије. Шаховски савез Србије жели да обавести јавност о тим одлукама.

У Крагујевцу је 21. децембра 2016. године одржан састанак, којег су учесници прогласили "Ванредном скупштином ШСС". Записник и одлуке са тог састанка можете презети у ПДФ формату.

Пријаву са захтевом за упис промена, у име организатора тог скупа поднела је Љиљана Љубић, а АПР је одлуком од 27.12.2016, такву пријаву одбио због тога што је оверена печатом који је у међувремену у "Службеном гласнику" проглашен неважећим. Одлуку АПР можете преузети у ПДФ формату.

У одлуци се пише да кориштени печат (чак и да је важећи) не одговара Статуту ШСС, па се закључује да је током целе 2016. године Шаховски савез Србије користио неважеће печате.

Иако је за усвајање Статута ШСС потребна 3/4 већина (34 од укупно 45 делегата), у записнику је констатовано да је статут усвојен гласовима 25 делегата, што очигледно никоме није представљало проблем. Такође, скупштини нису присуствовали њен председник Дарко Божић, нити потпредседник Влатко Савићевић, а на исту нису позвани представници Шаховског савеза Београда, Шаховског савеза Војводине, нити већина клубова. Селективно послати позив можете преузети у ПДФ формату.

Са тим у вези, потпредседник Скупштине ШСС, дао је Шаховском савезу Србије следећу писану изјаву: "Нисам учествовао у организацији и припреми јучерашње Скупштине, нити сам дао било какву сагласност за сазивање Скупштине. Прилог који сте ми послали, нисам ја написао, нити сам учестовао у састављању истог. Нисам био на наведеној Скупштини и без увида у записник, не могу вам више рећи. Не знам да ли је наведени образац, коришћен за сазивање Скупштине. С поштовањем, Влатко Савићевић"

У Београду је 24. децембра одржана Ванредна скупштина ШСС. Записник са Скупштине можете преузети у ПДФ формату.

Пријаву промене података у АПР поднео је нови заступник Иван Живковић и пријава је прихваћена 29.12.2016. године. Одлуку АПР о прихватању ове промене можете преузети у ПДФ формату.

На жалост, прича у Агенцији за привредне регистре овим није закључена. Љиљана Љубић поднела је нову пријаву за упис промена 28.12.2016. године и оправдано се сумња да је та пријава снабдевена кривотвореним новим печатом Шаховског савеза Србије. Копију тих докумената ускоро ћемо предочити јавности.

По овлашћењу Скупштине, Извршни одбор Шаховског савеза Србије опуномоћио је адвоката Растка Свичевића да у име савеза, Првом основном тужилаштву у Београду, поднесе кривичну пријаву против Миодрага Ракића, бившег председника Шаховског савеза Београда због злоупотребе службеног положаја (током редовне Скупштине ШСС 30.06. у Крагујевцу) и фалсификовања исправе (листа делегата ШСБ током састанка 21.12), а такође и против пет особа које су својим потписом на трећој страни записника са састанка у Крагујевцу 21.12.2016. године, направили лажну исправу са намером да је употребе као праву. Пријавом ће бити обухваћени и чланови Верификационе комисије, који су свесно довели у заблуду присутне на састанку информацијом о броју присутних делегата.

Извршни одбор Шаховског савеза Србије сматра да је један дан "примирја" и регуларно и по предвиђеној процедури усвајање измена Статута ШСС, једини приоритет шаховске организације у Србији. Садашње руководство ШСС неће предузети ни један незаконит потез, по цену да у АПР буду уписани и нови заступници уз кривотворене исправе. По сваку цену и без обрзира колико то буде трајало, инсистираћемо да државни органи до краја ураде свој посао.

Шаховски савез Србије