Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Обраћање јавности - први део

Обраћање јавности - први део

11.01.2017

Обраћање јавности Ивана Маринковића, Дејана Несторовића и Бранка Тадића (први део)

ОБРАЋАЊЕ ШАХОВСКОЈ ЈАВНОСТИ ИВАНА МАРИНКОВИЋА, ДЕЈАНА НЕСТОРОВИЋА И БРАНКА ТАДИЋА (ПРВИ ДЕО)

ГОДИШЊИЦА БОРБЕ ЗА ПРОМЕНЕ, ИЛИ КАКО СМО "ВРАТИЛИ КОПАЊУ НА МЕСТО ПРЕДСЕДНИКА", "ОТЕЛИ НОВАЦ ОД КУПА КЛУБОВА" И НА КРАЈУ "ПОНИШТЕНИ АРБИТРАЖОМ"

Када смо се, пре годину дана, ми потписници овог писма, окупили у просторијама ШК "Нестор", са идејом да почнемо да мењамо оно што није добро у београдском шаху, нисмо ни сањали какве ће "тектонске промене" изазвати наше намере, као ни да ће све то трајати ево већ 12 месеци, а да се крај и не назире. Једино око чега нисмо имали дилеме све ово време је - да нема одустајања. Што су више по нама бацали блата, што је више трачева и етикета пришивано, више лажних тврдњи исказано, то је јачала наша упорност да прошлост заиста постане прошлост, да пензионери заиста оду у пензију, а вечити функционери и потрошачи у заборав.

КРАТАК ОСВРТ НА СИТУАЦИЈУ У ШС СРБИЈЕ

Криза ШСС започела је у јануару 2016. године када удружени ШСБ и ШСЦС са места председника ШСС смењују Мирослава Копању, а за ВД председника именују Обрена Ћетковића. Извршни одбор ШСС ради без делегата из Војводине и све одлуке доносе једногласно представници Централне Србије и Београда као подручни савези. Копања одбија да преда печат савеза, који се затим оглашава неважећим, и израђује се нови са јединицом односно бројем два у средини печата. За израду новог, другачијег печата, била је потребна измена Статута у делу одредаба које се тичу изгледа печата, а то је значило нова Скупштина и потребних 34 делегата. У АПР није пријављена нелегална промена печата и прихваћен је записник са скупштине у јануару 2016. године. Надаље ШСС послује са печатом који није у складу са Статутом ШСС што ће им као отежавајућа околност везати руке у смислу наредних дешавања око легалности печата. Следи тужба г-дина Мирослава Копање која је забележена у АПР и у његову корист касније донета првостепена пресуда (објављена на сајту ШСВ). У току је другостепени поступак са вероватно истим исходом и новим озбиљним правним проблемима, које ће таква одлука суда узроковати.

ШАХОВСКИ САВЕЗ БЕОГРАДА - ОТИМАЧИ НОВЦА И КОПАЊИНИ ЗАШТИТНИЦИ

На Редовној скупштини Шаховског савеза Београда, одржаној 24. јануара, желели смо да наметнемо питање гласања о поверењу тадашњег председника ШСБ Миодрага Ракића. Збуњени уверљвом већином коју смо већ тог дана имали, вишедеценијски функционери "очински" су нас саветовали о процедури, легитимитету, бројевима, већини, потписима... Услед немогућности договора седница је прекинута и настављена 31. јануара.

Све формалности превазишли смо пре те седнице. Прикупили смо 26 потписа и печата београдских клубова, како би се изјаснили о (не)поверењу председнику Ракићу. И када је, после вишечасовног надмудривања речима, терминима, језиком, уверљивим резултатом 35:25 изгласано неповерење Ракићу, кренула је нова игра бројевима - потребно је 38 гласова, да ли је поверење или неповерење, можда је стављен неки сувишни зарез или тачка... Записник са седнице, "подобна" записничарка радила је (и скривала) више од месец ипо дана, одлуке у пар реченица, још и који месец дуже, а све у циљу да се опструише јасно изражена воља београдских шаховских клубова - да дође до пормена у Шаховском савезу Београда. Да ли мислите да је ико (па и сам Ракић) изустио оно морално: човек који на гласању о поверењу добије 25 од 60 гласова треба сам да оде? Нико, наравно, етика је код вишедеценијских давно ишчезао појам.

Све од 24. јануара, па до 24. јула (када су избори коначно и завршени), на већину клубова који су нам указали поверење, вршени су разни облици притисака, претњи, по принципу "штапа и шаргарепе", па су неки клубови, који су процењени битнима, чак добили и нове спонзоре (али и нове делегате).

Средства лажи и обмана нису бирана. Оптужени смо да радимо за нашег "идеолога" (мисли се на Владимира Шакотића), који има "само" две жеље: - да врати Мирослава Копању на место председника Шаховског савеза Србије - да присвоји и са нама подели 300.000 Евра са Европског купа клубова у Новом Саду, како су, као коначну цифру дефинисали "делегат" и "спонзор" ШК "Миријево" Душан Цогољевић и један од кандидата за председника ШСБ, новинар у пензији Драгољуб Јоксимовић.

Као што се зна - ми смо дошли, Мирослав Копања није постао председник ШСС, а Владимир Шакотић није отео новац са Европског купа клубова. Такође, бројка је са громких 300.000 Евра, пала на "стидљивих" четрдесетак хиљада, али је и тај новац негде "испарио" између пар обраћања "објективних" медија.

Да ли је неко приметио извињење због лажних оптужби? Да ли је неко признао да је погрешио? Заборавите. Прича се само мало променила...

ШАМПИОНИ ДЕМАГОГИЈЕ И ДОКТОРИ "КУПОВИНЕ ВРЕМЕНА"

Између прве (24. јануар) и последње (24. јул) Скупштине ШСБ, више пута разговарали смо са припадницима тадашњих "бетонираних" структура. Покушавајући да их уверимо како наши захтеви немају никакве везе са Шаховским савезом Србије, понудили смо им да и даље наставе да воде тај Савез, као и пуну подршку у усвајању новог Статута ШСС и избору руководства. Наравно, искрене и праве партнере за разговор никада нисмо ни имали.

Иако су нам на Изборној скупштини ШСБ 12. јуна недостајала само два гласа за избор председника и Управног одбора ШСБ, није нам пало на памет да методама изнуде, уцене или преваре дођемо до тих гласова. Није било пријатно, али признали смо релативни неуспех и заказали нову седницу, на којој је, 24. јула са уверљивих 41 гласом од 64 присутна клуба изабрано ново руководство ШСБ на челу са Иваном Маринковићем.

Наравно, на обе скупштине (12. јуна и 24. јула) шампиони демагогије учествовали су у раду Скупштине ШСБ, учествовали у гласању, и били присутни све док су им резултати одговарали. Када је пребројан 41 глас, наједном је све постало нерегуларно.

Тада креће нова "одисеја" у Шаховском савезу Србије. Желели смо да дотадашње представнике ШСБ заменимо новима. О томе су преговори са "владајућима" трајали од краја јула до краја новембра.

КОМЕ И ЗАШТО СУ ПРОМЕНА РУКОВОДСТВА У БЕОГРАДУ ТАКО ТЕШКО ПАЛА?

У Извршни одбор ШСС треба да будемо изабрани, према одлуци Управног одбора Београда, ми, потписници овог писма: Иван Маринковић, Бранко Тадић и Дејан Несторовић. Крајем јула 2016. године председник ШСЦС г-дин Зоран Бојовић обећава разговоре око Статута и одржавање Скупштине која треба да потврди нове чланове Извршног одбора из Београда. Делегација Војводине жели разговоре док централна Србија, која држи све полуге власти у националном савезу, тражи начин да у Извршном одбору ШСС и даље одлучују смењени делегати Београда. Ракић и 9 београдских клубова покрећу поступак пред Арбитражом при Спортском савезу Србије а централна Србија започиње причу о „двовлашћу“ у Београду.

Начин организације Европског купа клубова у Новом Саду и изопшеност делегата Београда у корист бившег руководства Београда, потврдила је оправдану сумњу да ШС Централне Србије, уз помоћ смењеног руководства Београда, док има већину делегата, не одговара одржавање Скупштине и да не желе разговоре. Прича о наводној жељи Београда да врати г-дина Копању на чело ШСС добија на снази и тиме се бране сви нелегални поступци којих је било и којих ће бити у изобиљу.

Прво је било: "Ма, дајте да прође Олимпијада у Бакуу", када је прошла Олимпијада у Бакуу, било је "Па где ћете сад пре лиге, сачекајте октобар". Кад је дошао октобар, а распоред клубова (читај гласова) који су остали прволигаши, није био наклоњен "забетониранима" било је: "Па људи где ћете пре Европског купа клубова, сада има много посла".

Уз гомилу изговора типа: "Ванредна скупштина је скупа", "Не могу ја да контролишем људе", постало је очигледно да договора нема и да морамо поступити онако како је једино могуће - искористити одредбе Закона о спорту и сами сазвати Скупштину. Онда је било: "Е само да су сви потписали захтев, све би било ок, овако - захтев је нерегуларан". И увек неки изговор, неко објашњење, неко избегавање или што би деца рекла "завлачење".

Завршетак Прве савезне лиге за жене и мушкарце у Крагујевцу битно је пореметио однос снага делегата у Скупштини ШСС у корист Војводине и Београда, који као подручни савези траже сазивање Скупштине и разговор о новом Статуту. Представници Београда и даље безуспешно контактирају представнике централне Србије са жељом да предлог новог Статута буде део договора сва три подручна савеза и као последица тих дешавања (нема договора), Војводина и Београд излазе са предлогом Статута који су у потпуности наслања на одредбе старог, усаглашеног са Законом о спорту. Одговор на иницијативу два подручна савеза стиже у виду свима познатог дописа тадашњег председника Скупштине, г-дина Миодрага Вукотића, којим одбија да закаже Скупштину али се одмах затим и дистанцира од предстојећих нелегалних дешавања, подносећи оставку.

АРБИТРАЖА У ВЕЗИ ШАХОВСКОГ САВЕЗА БЕОГРАДА

Паралелно са одуговлачењем одржавања Скупштине ШСС, девет београдских клубова поднело је Арбитражи Спортског савеза Србије захтев за поништење одлука са Скупштина Шаховског савеза Београда 31. јануара, 12. јуна и 24. јула 2016. године. У улози заступника клубова појављује се адвокат Ненад Митровић из Умке, до тада плаћан новцем ШСС, без кога се после тога неће моћи замислити ни једно ново замешатељство.

Нисмо били изненађени захтевом за Арбитражу, јер нам је на разним састанцима, тадашњи председник Скупштине ШСС Миодраг Вукотић буквално претио: "Ако то урадите, донећу Вам у року од два дана одлуку Арбитраже да сте нелегални". Помислили људи, кад Вукотић каже - ваљда је тако.

Али није баш тако. "Цементирани шампиони демагогије" до данас нису обавестили јавност да је одмах на почетку, председник Арбитраже ССС одбацио две трћине захтева као неблаговремене, па се уопште неће расправљати о Скупштинама од 31. јануара и 12. јуна, чиме су њихове одлуке - Ракићева смена, нови Пословник о раду, расписивање избора на свим нивоима, постале пуноважне. Једина Скупштина о чијој ће се регуларности расправљати је она од 24. јула - где је присуствовало 64 од укупно 73 клуба, а 41 делегат дао поверење новом руководству. Да ли још неко сумња у исход?

ПЕЧАТ, КАНЦЕЛАРИЈА И КРАГУЈЕВАЦ

Ванредна скупштина ШС Србије, коју смо сами заказали, одржана је 27. новембра, уз веома јасан кворум, начин заказивања и наведена имена свих делегата. Као и више пута пре тога, наивно смо помислили да присуство двоје запослених из канцеларије ШСС подразумева жељу за сарадњом. Уместо сарадње добили смо закључавање печата и кацеларије, памфлете лажног садржаја на сајту савеза и проглашавање "колективног годишњег одмора" од стране лажног и самозваног заступника ШСС Миодрага Ракића. Лажни заступници и лажни председник Скупштине ШСС одржали су у канцеларији конференцију за медије а затим се у тој истој канцеларији закључали, спречавајући заказану примопредају. Уз помоћ "Политике" и "Спортског журнала" чак су измислили и полицију, иако су се наши представници после 15 минута улазлудног чекања и куцања на врата, сами повукли. Али, ваљда је требало причом о полицији, "убити" жељу и оним последњим спонзорима и пријатељима шаха, да више икада помогну ову нашу игру. Требало је шах у Србији учинити прљавим, блатњавим и ружнијим него што иначе јесте.

То могу само "шаховски потрошачи и корисници", а никада они који од шаха живе. Зашто су се медији томе прикључили - питање је на које немамо одговор.

Врхунац бешћашћа и цинизма "доктора демагогије" представља скуп у Крагујевцу 21. децембра. Заказан попут масонске ложе (само одабрани су смели знати о чему се ради), скривен чак и од председника и потпредседника Скупштине ШСС, одржан је скуп грађана назван "Ванредна скупштина ШСС".

Седам особа на челу са Миодрагом Ракићем, покушало је да одглуми делегацију Шаховског савеза Београда. Њихов покушај не би био проблем, да појединци попут Миливоја Миливојевића, Зорана Новоселског, Марије Лукић или Чеде Копривице, на лажни садржај нису ставли свој потпис и потврдили да је управо та делегација ШСБ она права. Није то засметало ни новоизабраном “председнику Скупштине” Драгољубу Раичевићу, човеку који је током своје службе био задужен да штити ред и закон. Шаховски савез Београда свакако ће умети да изађе на крај са лажним представницима, али остаје горак укус и питање: зашто је људима који живе од шаха потребно учешће у бесрамном лажирању истине?

Ипак је прича о печату врхунац бешћашћа. Месец дана "цементирано друштво демагога" тврди како је за оверу докумената са Супштине ШСС кориштен нелегални и неважећи печат. А онда је на свој лажни записник поставило исти тај печат! Да циркус буде већи - Агенција за привредне регистре утврдила је да печати коришћени током 2016. године (да подсетимо у средини печата је број један или два), нису у складу са Статутом ШСС.

Дакле, адвокат Митровић је мало "побркао лончиће", али и даље уредно наплаћује хонораре. Само, од када је стављен "катанац" на рачун ШСС, финансијер његових умотворина је Шаховски клуб "БАС". Звучи познато, зар не?

ЗАШТО СМО УПОРНИ

Током ових годину дана многи, чак и блиски пријатељи, питали су нас: зашто сте толико упорни? Зар можда не би било боље да одустанете па да се све смири? Има ли договора и компромиса? Свима одговарамо: компромиса нема, јер ми живимо од шаха, а у земљи Србији у последњих 20так година профилисали су се шаховски функционери следећег типа:

  • Датум рођења: између 1947. и 1953. године
  • Занимање: пензионер, незапослен или без утицаја тамо где службује
  • Шаховско знање: можда је виђен да игра шах, али није доказано
  • Спонзори: обезбедио нула спонзора са нула динара (али је зато више пута обећао)
  • Потрошња: уредно поједени сви ручкови и вечере (уредно заливени), наплаћено све што се могло наплатити – дневнице, путни трошкови, хонорари, трошкови жене, свастике, пријатељице…
  • Службени пут: увек се уредно одазвао и све наплатио
  • Страни језици: ј…м ли га?

Звучи као хумор? Ми тврдимо – тужна истина. Зато нећемо са њима.

(У другом делу: Пословање Шаховског савеза Србије у 2016. години – много питања, нека без одговора, нека са одговором).