Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Обраћање јавности - други део

Обраћање јавности - други део

15.01.2017

Обраћање јавности Ивана Маринковића, Дејана Несторовића и Бранка Тадића, раније најављени други део

11.01.2017 /   Вечити шах инфо : Обраћање јавности - први део
13.01.2017 / ФМ Андрејић, Владица (2262) : Обраћање јавности - коментари

ОБРАЋАЊЕ ШАХОВСКОЈ ЈАВНОСТИ ИВАНА МАРИНКОВИЋА, ДЕЈАНА НЕСТОРОВИЋА И БРАНКА ТАДИЋА (ДРУГИ ДЕО)

КОМЕ СЛУЖИ, А КОМЕ ЈЕ ПОТРЕБАН ШАХОВСКИ САВЕЗ СРБИЈЕ?

Улазећи у борбу за промене у шаховској организацији Београда, без наше воље и жеље наметнута нам је прича о Шаховском савезу Србије. Начин на који се то десило објаснили смо у претходном наставку и није потребно враћати се на исту тему. После Скупштине ШСС 27.11. прошле године, када је АПР уписао нове заступнике, почели смо долазити у посед документације о раду и пословању ШСС. Ни до данас (а прошло је озбиљно време), ми и даље не можемо рећи да поседујемо више од половине информација о пословању савеза у 2016. години. Највећу заслугу за то свакако сносе запослени, који (самоиницијативно или помогнути инструкцијама) и даље држе канцеларију закључану и у њу повремено улазе и закључавају се, понашајући се као власници Шаховског савеза Србије.

ОСНОВНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ О ПОСЛОВАЊУ ШСС

У нормалним околностима, са одговорним руководством и стручним запосленим особама, Шаховски савез Србије би заиста могао да учини много за добробит шаха у Србији. Зашто то кажемо? Пре свега, јер Министарство омладине и спорта (читај: држава) има одличан однос према шаху – на рачун ШСС у 2016. години уплаћено је 10 милиона динара, почев од средине фебруара, па до краја октобра. Уплате се врше у у размацима од по месец – два, износи су од пола милиона до два милиона динара и озбиљна организација са финансијским планом и стручним и принципијелним наредбодавцем има одличан основ да извршава своје обавезе.

Такође, од такси за титуле и рејтинг, такси за иностране играче, котизација за прву савезну лигу, прикупи се близу три милиона динара – други озбиљан извор прихода.

Трећи извор прихода требала би да буду спонзорства и донације. Уз почетни сјајан основ од 13 милиона динара, Шаховском савезу Србије било би довољно спонзорских 3 – 4 милиона динара да одлично функционише. У 2016. години, без обзира што је био домаћин два међународна такмичења, од којих је Куп клубова под огромном пажњом светске шаховске јавности, чланови Извршног одбора и запослени задужен за маркетинг обезбедили су „0” (словима НУЛА) динара спонзорства за ШСС.

Претходно руководство поднело је Министарству омладине и спорта пројекат, којим је за недавно одржано Првенство Европе за младе у убрзаном и брзопотезном шаху, Министарство одобрило додатних 500.000 динара. Србија је у 2017. домаћин Аматерског првенства Европе у Нишу и Екипног ветеранског првенства Европе. Сличним пројектима, могла су се обезбедити додатна средства, али ти пројекти НИСУ поднети.

ЗАПОСЛЕНИ У ШАХОВСКОМ САВЕЗУ СРБИЈЕ

Шаховски савез Србије има троје запослених. Миливоје Миливојевић и Љиљана Љубић су стално запослени, Душан Радовановић је од марта примљен са продужавањем уговора од по три месеца (мада се у неформалним разговорима тврди да је и он сада стално запослени). Петар Катанић-Вујић је рејтинг администатор са месечним хонораром, а Небојша Баралић веб-мастер у истом статусу.

Током 2016. године за плате, доприносе и хонораре, Шаховски савез Србије потрошио је готово три милиона динара! Поређења ради, фонд за плате и хонораре у 2015. години био је мањи од 1.600.000 динара! Како је (и поред једног запосленог више) потрошена толика разлика?

Да би неупућени схватили колика је разлика у питању, прерачуната „шаховским речником”:
- наведеним новцем може се организовати „опен” турнир са највећим наградним фондом у Србији (сличан рецимо „Карпош” опену), или
- наведеним новцем могу се организовати један мушки и један женски велемасторски турнир, или
- наведеним новцем може се организовати мушки Шампионат државе на таквом нивоу да се не би постављало питање учешћа ни једног од најбољих играча

А како су запослени „појели” овакве манифестације?
- Прво им је Извршни одбор повећао зараде 15 – 20% (као знак захвалности за лојалност)
- Онда су одлучили да сами себи исплаћују топли оброк (!) и превоз, па чак и регрес (!) за годишњи одмор
- Пошто су се свега „сетили” у септембру, онда су одлучили да све то исплате ретроактивно (!) од почетка године
- На крају (да не буде мало) сетили су се да исплате себи и јубиларне награде (!)

На крају, погледајте како то изгледа у цифрама. У октобру 2016. године, запослени су, уместо две плате (за септембар и октобар), које су требали да добију (у нето износу од 244.000 динара, Миливојевић и Радовановић имају по 46.000, а Љубић 30.000 динара), себи исплатили следеће НЕТО износе:

  • Миливоје Миливојевић 342.696 динара
  • Љиљана Љубић 246.677 динара
  • Душан Радовановић 170.850 динара

Дакле, уместо 244.000 динара за два лична дохотка – исплаћено је 760.223 динара или 516.223 динара више!!! Што би рекао Пантелија Топаловић: „Све своје остављам себи”.

После ових података, да ли се ико чуди фалсификованим записницима? Да ли се ико чуди када “наш Мићко” као председник Верификационе комисије препознаје “Ракићеву делегацију” као “потпуно регуларну” делегацију Шаховског савеза Београда?

Као врхунац ироније, треба видети како изгледају такве одлуке о исплати: потписује их Ћетковић (ако је уопште он) а парафира Љиљана Љубић (!).

Присетимо се сви – колико пута Савез није био у могућности да плати неких 20, 30 или 50.000 динара, јер нема новца? Колико пута је изостао пренос партија, квалификован судија, колико пута је нешто рађено аматераски и на брзину, а све то јер нема новца? Сада знамо и зашто га нема.

РАСПОЛАГАЊЕ ГОТОВИНОМ

Иако не располажемо свим изводима банковних рачуна, оно што упада у очи је енормно подизање готовине са рачуна Шаховског савеза Србије. При томе се не мисли на купопродају и исплату девизних дневница, већ на готовину углавном подизану као „аконтација дневница”.

Када се поуздано зна да је у периоду септембар – новембар подигнут износ близу пола милиона, оправдано сумњамо да је укупно са рачуна Шаховског савеза Србије у 2016. години у готовини подигнуто око милион динара!

У досада доступној документацији нисмо пронашли правдање ни за један једини динар!

УОПШТЕНО О ЕВРОПСКОМ КУПУ КЛУБОВА ИЛИ „ЧИЈИ СУ НАШИ НОВЦИ?”

На дан Ванредне скупштине ШСС 27.11.2016. и у данима после тога, водили смо неколико разговора са некима од запослених у Шаховском савезу Србије, као и особама које су водиле пословање Купа Европског клубова у Новом Саду. Поруке које смо добили у тим разговорима биле су следеће:


- Извештај из Новог Сада само што није готов, само да Дуле (мисли се на Радовановића) дотера неке ствари и биће предат.
- Драго нам је што је формирана трочлана комисија која треба да погледа податке из Новог Сада, радо ћемо сарађивати са њом.
- Добит из Новог Сада јесте већа од 50.000 Евра, али је унапред потрошена.

Такође, у медијским наступима челног човека турнира Горана Урошевића провејавале су две тезе:
- Европски куп клубова биће најтранспарентнији до сада, а финансијски извештај ће бити објављен на сајту (није рекао .com или .net)
- Најодговорнија лица радиће без хонорара.

За сада – извештаја нема. Послали смо и допис Радовановићу и Урошевићу и службено тражили извештаје, нисмо добили одговор. О хонорарима ће бити рећи мало касније. Сада о неким конкретним подацима.

а) Према подацима којима располажемо, на рачун ШСС су уплаћени готовински приходи у износу од 31.000 Евра, али се оправдано поставља питање да ли су готовинске уплате биле знатно веће од наведеног износа. Наиме, један број извода нисмо успели да пронађемо у документацији.

б) Тврдња да је Шаховски савез Србије искористио 5,5 милиона добити из Новог Сада за добробит шаха ноторна је неистина. Само једном – 30.08.2016. године, са девизног рачуна пребачено је на динарски рачун око 1.800.000 динара како би се исплатио део накнада за репрезентативце, селекторе и вођство пута. Све остале обавезе у 2016. години (укључујући таксе и авио-карте за Баку), ШСС је сервисирао из средстава добијених од Министарства спорта и од сопствених прихода. Када се утврди цела истина, доћи ће се до података да је добит ШСС од овог такмичења и мања, јер је ШСС од сопствених средстава у априлу 2016. године финансирао уплату депозита ЕЦУ у изнмосу од 5.000 Евра, а касније је тај депозит кориштен за исплату хонорара судијама и Апелационом комитету.

ц) Веома спорна је и прича о добити од 50.000 Евра, чак и ако је она остварена, без обзира где је завршила. Првобитне процене биле су неупоредиво веће. Јер, сви се сећамо да смо небројено пута у току предходних годину дана прозивани како нам је једини циљ да омогућимо Шакотићу да кроз организацију овог такмичења украде износ 300.000 Евра и подели га са нама. Ту се нешто не уклапа.

Опет мало података:

Од пансиона у хотелу „Парк”, организатор је остваривао приход од 40 Евра у једнокреветним и 20 Евра у двокреветним собама. У овом хотелу учесници су остварили око 1800 пансиона, доминантно у једнокреветним собама.

Од пансиона у хотелу „Нови Сад”, организатор је остваривао 40 Евра у једнокреветним собама и 30 Евра у двокреветним собама. У овом хотелу учесници су остварили око 1100 пансиона, доминантно у двокреветним собама.

У осталим хотелима учесници су остварили минимално 1200 пансиона и просечна зарада по пансиону износила је најмање 15 – 20 Евра.

Сви учесници били су у обавези да плате таксу за учешће од 100 Евра (домаћи клубови плаћали су по 50), па је и на овај начин остварен приход од око 60.000 Евра.

Читаоцима остављамо да рачуницу изводе до краја, али најбоље би било да сами организатори у јавност изађу са прецизним финансијским извештајем, којег ћемо онда сви моћи објективно коментарисати и тумачити. Дакле, господо – поднесите извештај за оно што сте радили у Шаховском савезу Србије, јер нико нема намеру да вам каља образ, осим уколико га нисте укаљали сами.

Или што би рекао један политичар – да видимо „ЧИЈИ СУ НАШИ НОВЦИ?”

НЕКА ПИТАЊА БЕЗ ОДГОВОРА

На самом крају, желимо да јавности скренемо пажњу на још неке појаве у вези финансија ШСС у форми питања на које или немамо одговор или га само слутимо.

1) Ванредна скупштина ШСС одржана је 27. новембра и на њој су промењени заступници Савеза. Зашто је било неопходно још 29. новембра журно потрошити 746.000 динара са рачуна и, између осталог, у тој „хитности” исплатити хонораре себи – Горану Урошевићу и Душану Радовановићу по 150.000 динара нето?

2) Зашто је на брзину смишљено Отворено међународно првенство Србије, којим се хвалите, а које уопште није у календару Шаховског савеза Србије (чак ни на вашем лажном сајту)? Напали сте клубове из Новог Сада како аплицирају за непостојећа такмичења, а ви сте урадили то исто – аплицирали сте за средства код Града Новог Сада за непостојеће такмичење.

3) У каквом су финансијском односу ШСС и Градски ШС Новог сада, када је по „хитном” поступку, такође после ванредне скупштине ШСС, 28.11.2016. ГШС Новог Сада уплатио на рачун ШСС 396.000 динара? Ко је добио и колики новац за турнир који није био у календару и како је тај новац потрошен?

4) Када је већ остварена добит већа од 5 милиона динара од Европског купа клубова, зашто нису измирени сви рачуни? Зашто није плаћен шпедитер, хотел, зашто нису плаћени банери, хонорари, зашто није извршен поврат новца клубовима, када је такмичење финансијски успешно?

5) Зашто добит од Новог Сада није искориштена да се измире обавезе Шаховског савеза Србије? Зашто од 20 милиона динара, који су прошли кроз рачун у октобру, није измирен закуп простора у септембру и октобру, или трошкови струје и телефона за тај месец?

6) Зашто од добити из Новог Сада нису плаћене годишње обавезе према ФИДЕ или депозит ЕЦУ за Ветеранско првенство?

7) Какво је то осветљење чије је рентирање плаћено 5.000 Евра?

8) Чиме се превозе ДГТ табле до Атине, када то кошта 3.000 Евра?

9) Зашто је у земљу са више десетина међународних и ФИДЕ судија неопходно довести 8 меч судија из Грчке и уз све то сместити их у хотел “Парк” и њихов смештај, као и смештај ВИП лица (Ћетковић, Радичевић, Јаковљевић, Ракић, Миливојевић и друштво...) платити 10.000 Евра, док за остале трошкове и не знамо колики су?

10) Каква је заслуга међународног судије из Грчке за српски шах када се његова три ноћења у Београду плаћају 500 Евра, а у Новом Саду се са партнерком башкари у “Титовој резиденцији” хотела “Парк”?

11) Због чега се за турнир у Новом Саду ради 1500 хемијски оловака и то плаћа 400 Евра? Јел се пре сваког кола игра пикадо са њима?

12) Да ли су на ручковима у ресторану „Ловац” учествовали такмичари са неког Бергер турнира, када су рачуни 14.150, 10.900 и 7.140 динара или укупно нешто више од 32.000 динара за три ручка?

13) Да ли је једини значајан дечји турнир у земљи управо турнир ШК „Видиковац” па се он помаже финансијски, или је то награда за подршку?

14) Познато је да је Љиљана Љубић, у знак протеста, плате исплаћене у 2015. години враћала на рачун ШСС. Кога је преварила, а кога оштетила да би себи у мају ипак исплатила „протестних” 200.000 динара?На крају, шта нам преостаје: уколико до 25. јануара не буде објављен детаљан финансијски извештај са Европског купа клубова, именована трочлана комисија ШСС урадиће анализу од доступних података и до краја месеца презентирати је јавности. Дакле – следи и четврти наставак обраћања јавности.

А одговор на наше питање из наслова? Овакав Шаховски савез Србије потребан је одабранима и запосленима. Шаху и шахистима није. Али, барем нам је постало јасно, зашто се ШСС брани рукама, ногама, адвокатима Митровићима, разним фалсификатима, лажним сајтовима, памфлетима, неистинама... Разлози се пишу са више нула.

(У трећем делу: информација о поднетој кривичној пријави Првом основном тужилаштву у Београду)