Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Реакција на Обраћање јавности два

Реакција на Обраћање јавности два

24.01.2017 / ИМ Радовановић, Душан (2345)

Душан Радовановић је написао и потписао одговор на други део Обраћања јавности...

15.01.2017 /   Вечити шах инфо : Обраћање јавности - други део

Поштовани шаховски и нешаховски пријатељи,

Текст који следи инспирисан је срамним обраћањем јавности мојих бивших пријатеља/познаника (бар сам тако наивно мислио), а који је објављен у Шах-мат листи и на Перпетуалу 15. Јануара 2017. (баш на годишњицу смене “васкрслог” каћког мешетара).

Одмах да кажем, ово што пишем, не пишем због њих, већ због свих вас који ме познајете и не познајете. Ово није форма правдања (значило би да сам за нешто крив), већ изношење правих информација што сматрам својом обавезом према вама, не према Шакотићу и Копањи.

Као што већина вас зна, Европски клупски куп је одржан у Новом Саду, у периоду 5.-13. новембра. Сигуран сам да претпостављате колико велики и важан посао је у питању који је изискивао осамнаесточасовно радно време (пре свих, колега и пријатељ Горан Урошевић и ја) у периоду од пет месеци, укључујући и викенде. Много је сведока који ће ово потврдити.

Финансијски извештај са овог турнира је урађен. Усвојен је на седници ИО ШСС 23.11.2016. и налази се у канцеларији ШСС. Лично ћу се потрудити да га пошаљем на све доступне е-маил адресе шаховских клубова и шахиста, чим будем био у могућности да то технички изведем. Иначе, према тврдњама упућених људи, само постојање таквог документа је ретка појава у шаховском свету у нашој земљи.

Наравно, уредно су извршени и сви други послови канцеларије, укључујући завршни извештај за Министарство омладине и спорта и ауторизованог ревизора. Интересантно је да је овај извештај, печатом савеза, оверавао господин Шакотић лично, пре неколико дана.

Неприкладно и преобимно би било да пишем о свим “чудним” дешавањима у ШСС од 1. априла када сам почео да радим у канцеларији, па ћу скренути пажњу на свега неколико битних догађаја, углавном везаних за организацију Купа европских клубова.

Важно је имати у виду да ШСС до краја августа није знао да ли ће се ово такмичење одржати или не. Наиме, Копања и Шаховски савез Војводине су пред Судом за спортску арбитражу у Лозани, (тужили су Европску шаховску унију) захтевали да се Куп европских клубова ОДУЗМЕ Србији као и да им се исплати 30 000 швајцарских франака одштете. Зар би особа која нема никакав лични интерес, већ само шаховски, могла да дозволи одузимање једног оваквог турнира Србији и Шаховском савезу?

Уговор са званичним хотелом потписао је управо Мирослав Копања и то без одлуке и знања тадашњег ИО ШСС. Овај уговор није заведен у књиге Шаховског савеза Србије. Верујем да ће неки други, одговорни људи, о овоме писати много детаљније.

Када вам се у лобију хотела константно понавља реченица “следећи пут долазим са мотком или адвокатом”, верујте да није лако радити.

Потписници писма немају проблем што су рехабилитовали овакве људе, а питају се како у таквој ситуацији није било финансијских спонзора Купа европских клубова. Робних спонзора је било. Не желим да их помињем у овом контексту јер није етички иако смо им свима веома захвални и њихова врата за ШСС су отворена за нека будућа, шаховски питомија времена.

Писање о трошку за осветљење је увредљиво, иако је господин Тадић, тадашњи заступник ШСС, до детаља информисан о свакој ситници која је пратила овај посао. Да не причам да је фирма која је извршила овај посао беспрекорно, изабрана на препоруку нашег заједничког пријатеља и сигуран сам да и он зна да нисмо погрешили. У крајњем случају, није постојала ниједна једина жалба учесника на расвету, што је, ако се само вратимо у Скопље једну годину уназад, позитивни преседан.

Слично је и са превозом ДГТ табли. Потписници текста су потпуно упознати са свим проблемима који су пратили процес повратка табли у Атину. Наиме, били су укључени на “мејлинг” листу и знају сваку реч.

Ваља поменути и Европско кадетско првенство, одржано у Новом Саду, од 26.-30.децембра. Према распису турнира, који је објављен 4 месеца пре почетка, Горан Урошевић је био директор турнира, док сам ја био контакт особа. Све податке смо предали како би турнир могао да се одржи и да савез оствари профит. Незванично, профит од ове манифестације је око 3 милиона динара. Подсећам да је претходне године за исти турнир у Новом Саду пријављено 200 000 динара добити. Извештај не постоји.

Окривили су запослене у канцеларији за “пропаст” шаха у Србији. Срамота.

Све износе које су навели да су примили запослени су тачни. Оно што их карактерише као људе је начин на који су представили те износе.

Колеге су примиле јубиларне награде за 20 и 10 година радног стажа. Сви смо добили топле оброке и то не за “лојалност”, како тврде. Такво размишљање је ментални склоп и ту се ништа не може.

Било би коректно да су, на пример, написали и колико је савез потрошио новца за Дејана Несторовића и то баш у октобру месецу, па да прецизни службеник износ од око 200 000 динара претвори у број турнира који се могу организовати или да цитира “Маратонце”. Ја то нећу радити. Напротив, сматрам то оправданим трошком, као и да сваки рад треба наградити.

Да ли треба јавно рећи колико новца је савез потрошио за два потписника текста у периоду 2015-2016 на име хонорара и превоза за омладинске селекторе? Треба ли прерачунати колико “Карпоша” или неких других турнира је могло бити организовано тим новцем? Ја мислим да не, и лично би ме било срамота да то урадим.

Бар једном од потписника писма (лично ми је рекао), прихватљив трошак савеза би био исплата “хонорара” на име лобирања да се Европски клупски куп одржи у Србији. Сви знате коме. Износ не смем ни да напишем.

Да ли треба јавно да пишем детаље приватних разговора (с обзиром на тенденцију претходних писама) са господином Тадићем?

Да ли треба јавно да препричавам детаље телефонских разговора и непристојних понуда уочи Скупштине на којој је смењен Копања?

Да ли треба отварати тему финансирања шаховских клубова, нпр. општине Вождовац?

Да ли треба писати о “добронамерним” саветима како утицати на ШСЦС како бих остао на радном месту или како би сарадник и пријатељ Горан Урошевић остао на месту делегата у ФИДЕ и ЕЦУ?

Ја мислим да не треба, али ако буде морало, нећу се уздржавати. Мада сматрам да је довољно и ово једно “шаховско блато” Србије.

Писали су да су запослени “самоиницијативно” исплаћивали новац себи. Ако је у питању само незнање, добро је. Волео бих да грешим ако кажем да кроз текст “провејава” огољена мржња, фрустрација и позив на линч.

Питам се како би изгледало “Обраћање јавности 2” да смо пристали на “добронамерне савете”. Да ли би текст био исти или би писали хвалоспеве?

Мени је јасно зашто то раде. Већ неколико пута су се уверили да не прихватам ауторитет уцене али ни непристојне понуде. Потребно је канцеларију ставити на “стуб срама” и код јавности отворити пут за нове “промене”. Промене за неке друге, “прекаљене асове”, који увек знају када једно око треба да зажмури.

С поштовањем, Душан Радовановић