Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Обраћање јавности 2 - коментари 2

Обраћање јавности 2 - коментари 2

29.01.2017 / ФМ Андрејић, Владица (2262)

Бранко Вучковић даје подршку Горану и Душану, а ја демонстрирам очигледне неистине...

15.01.2017 /   Вечити шах инфо : Обраћање јавности - други део
21.01.2017 /   Урошевић, Горан (2267) : Одговор на Обраћање јавности два
22.01.2017 / ИМ Божић, Милан (2404) : Обраћање поштенима
24.01.2017 / ИМ Радовановић, Душан (2345) : Реакција на Обраћање јавности два
24.01.2017 /   Урошевић, Горан (2267) : Одговор на Обраћање поштенима

Пре неколико дана добили смо коментар на сајт који је срочио Бранко Вучковић. Хајде најпре да прочитамо шта пише, а онда ћемо морати да прокоментаришемо неке ствари.

Бранко Вучковић, 26.1.2017

Незадовољсто поводом обраћања "Обраћање јавности - други део"

Поштовани,

Желим да искажем незадовољство обраћањем које је објављено на сајту perpetualcheck-а под насловом: 'Обраћање јавности - други део'. У овом обраћању су тенденционално прозвани Горан Урошевић и Душан Радовановић, људи у чије поштење неизмерно верујем. У шаху постоји једноставан тест звани ‘задње коло’ (који неко полаже чешће а неко ређе). Тај тест многи падну. Добију паре а изгубе углед. Дулетов углед је беспрекоран. То сви знамо тако да тврдње да је за неке мале паре упрљао углед падају у воду.

Колико су Дуле и Урош били права решења за наш шах могу посведочити особе које су сарађивале са њима. Ја могу посведочити да су у организацију Европског клубског купа уложили целог себе. Тих 5 месеци њих двојица нису имали приватан живот. Живели су за посао и обавили су га на најбољи могући начин. Ово сам чуо од више људи са разних страна.

Обраћање такође сматрам срамним јер се у њему јавно износи плата запослених у ШСС и рачуна се шта би се могло друго урадити за тај новац. Како бисте се ви господо осећали да неко обрачунава вашу поштено зарађену плату и прерачунава у шта би тај новац могао бити уложен? У Шаховском савезу који је најважнија шаховска институција у држави постоје 3 стално запослене особе. Да ли мислите да је тај број превелик или да запослени у ШСС требају да раде без плате?

Дулета и Уроша у овој партији видим као жртве између 2 ‘струје’. Прве која долази из Крагујевца и која није много шаховска, и друге, коју предводи човек који је изопштен из светског шаха због разних малверзација и кога на сликама све чешће можемо видети као организатора разних шаховских манифестација у Србији. Ове 2 струје морају да нађу заједнички језик а вредне шаховске раднике молим да оставите по страни. Кад тад ће једна страна превладати а онда ће нам требати сваки човек који искрено воли шах.

Све најбоље, Бранко Вучковић

Колико схватам, циљ коментара је да се да безусловна подршка Горану и Душану јер у њихово поштење се неизмерно верује. Бранко може посведочити да су у организацију Европског клубског купа уложили целог себе и да тих 5 месеци њих двојица нису имали приватан живот. Претпостављам да је то мишљење стекао захваљујући томе што у својој реакцији Душан каже: "Сигуран сам да претпостављате колико велики и важан посао је у питању који је изискивао осамнаесточасовно радно време (пре свих, колега и пријатељ Горан Урошевић и ја) у периоду од пет месеци, укључујући и викенде."

Заиста? Питам се да ли се у то осамнаесточасовно радно време рачуна и 11 дана играња шаха на Првој лиги Србије 2016. Он се ту борио на другој табли са 11 јаких играча, од чега су 9 велемајстори и играо снагом преко 2400. Успех је тим већи јер пошто је имао осамаесточасовно радно време, а партије прилично трају, можемо закључити да за припреме за партију, јело и спавање, заједно није трошио више од сат времена дневно?! Такође се питам да ли се у то осамнаесточасовно радно време рачуна и 9 дана играња шаха на Првој лиги Републике Српске 2016, такође на другој табли и још јачим перформансом. Чини се да Бранко има чудну дефиницију приватног живота која не обухвата ових 20 конкретних дана! Што се Горана тиче, колико се сећам он је био на Олимпијади у Бакуу која је трајала неких 12 дана... Приде је стигао да одигра 7 турнирских партија у 4 дана на Лиги Централне Србије Исток 2016.

Моје мишљење је да ако је неком потребно и упола мање времена од оног колико се тврди да је рађено, тај неко је готово неспособан! Бранко каже да је чуо од више људи са разних страна да су посао обавили на најбољи могући начин. Питам се да ли је можда чуо да је Емил Сутовски, председник удружења шаховских професионалаца, након 20 минута од почетка првог кола, послао мејл свим шаховским релевантним факторима (ФИДЕ, ЕЦУ,...) да је овај Куп клубова брука и срамота, са најгорим условима које је видео у животу...

Што се Горановог обраћања тиче, он каже: "Домаће судије су по први пут делегирали удружени савези преко својих комисија, и ни најмању интервенцију нисам направио". Игром случаја сам судио на Првој лиги Србије и прилично добро знам да ово није тачно. Да ли су судиле судије које је делегирао Шаховски савез Војводине? Питам се само ко прави те (најмање) интервенције којима се шиканирају судије који су (можда игром случаја) чланови клубова са територије ШС Војводине...

Бранко се пита како би се ми осећали да неко обрачунава нашу поштено зарађену плату и прерачунава у шта би тај новац могао бити уложен? Да, али какве везе има поштено зарађена плата са оним обрачунима у дотичном тексту? Бранко нас такође пита да ли је број од три стално запослене особе у ШСС превелик. Ја мислим да јесте! Што рече Михајло Стојановић, у ШС Швајцарске постоји само један запослени и то са пола радног времена и све делује беспрекорно.

На крају бих искористио прилику да прокоментаришем Горанов одговор Божићу где помиње који наши клубови су добили какве бенифиције на Купу клубова. Итака није морала да плати 2500 еура таксе за странца, док су Ваљевци морали да плате 7500, а бенифиција им је та што им је дозвољен трећи странац?! Ово је толико безобразно да сам благо речено згрожен. Прописи морају бити исти за све и ако се праве бенифиције српским клубовима то мора бити транспарентно и свима исто. Али очигледно далеко смо ми од уређеног друштва, а поштени увек морају да убаце неке лажи у своја саопштења...