Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Једанаест година Перпетуала

Једанаест година Перпетуала

31.01.2017 / ФМ Андрејић, Владица (2262)

Данас се завршава циклус од 11 година од оснивања Вечитог шаха...

Перпетуал чек (Perpetual Check) основан је пре 11 година, првог фебруара 2006. године и од тада информише јавност о шаховским дешавањима у региону. Број посета сајту се временом увећавао, последњих недељу дана смо преко 2000 посета дневно, а укупан број за ових 11 година прамашује три и по милиона посета.

Нажалост, главни и неодговорни уредник, који је уједно и оснивач и власник и заправо једини човек који ради на сајту (ажурира, програмира, сређује, архивира...), има доста професионалних обавеза и не може да постигне да се превише посвети сајту (на страну то што од сајта има само трошак и бачено време). То је један од разлога зашто на сајту нема превише упутстава и објашњења за ствари које се тамо појављују. Дакле, један од принципа сајта је да ако неко не може сам (или некако другачије) да провали шта је шта, које чему служи и слично, онда и не треба да зна! :-)

Пре пар дана имали смо неколико остављених коментара у којем се људи без презимена питају зашто рејтинг на рапид и блиц турнирима који су обрађени на Перпетуалу одударају од ФИДЕ рејтинга за дотичну дисциплину. Један каже како је важан ФИДЕ рејтинг јер је међународни. Други каже како је та информација важна за играче који гледају сајт (поготово за играче из Београда који путују на рапид и блиц турнире по разним градовима Србије?!) и моли нас да ажурирамо сајт или ставимо некога ко се разуме да га уређује! :-)

Упућенији знају о чему се ту ради. Они мање упућени могу да прочитају текст ФИДЕ рејтинг чаролија од пре две године, а затим са линкова са почетка стране да изуче и повезане текстове које сам писао. Укратко речено, ФИДЕ рејтинг за рапид и блиц је обично смеће, као и скоро све у чијем је стварању учествовао велики експерт ФИДЕ и Чесбејза, а реално шарлатан и плагијатор Џеф Сонас.

Наравно да могу да убацим ФИДЕ бројеве за рапид и блиц на Перпетуал, али једноставно то не желим! Кога занимају ти бројеви нека лепо иде на ФИДЕ и тамо прати шта га занима. Приде, већина тих брзих турнира које обрађује Перпетуал се уопште и не рејтингује у ФИДЕ, те не видим никакав разлог зашто бих ту наметао бесмислене ФИДЕ бројеве. За потребе сајта ја сам осмислио неки свој рејтинг систем, такозвани Перпетуал рејтинг за рапид и блиц, и они учествују у табелама са тих турнира. Када пратите такав турнир на Перпетуалу, једина додатна информација до које можете доћи је клик на Учесници где поред Перпетуал рејтинга можете видети и стандардни ФИДЕ рејтинг за све учеснике турнира. Од мене и више него довољно.

Свим фановима Перпетуал чека желим срећан рођендан и живели!